Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
CDROM nie czyta płyt CD, natomiast bez problemu odtwarza DVD. Proszę o pomoc.
System Debian testing na Dell Latitude 410.
Na Windowsie, ewentualnie w ogóle wcześniej, odczytywał płyty CD? Próbowałeś uruchomić z CD jakąś dystrybucję typu LiveCD albo instalator?
Stawiam walnięty napęd.
Miałem taki przypadek.
DVD śmigaly a jak włożyłem jakąkolwiek cd to twierdził ,że nie ma płyty.
Spróbowałbym zmniejszyć obroty napędu może wtedy złapie. Też już kiedyś przechodziłem przez takie przeboje i pomagało lekkie dociśnięcie tacki, padło pewnie wyważenie napędu.
Napęd działał i pod Windą i w obecnym systemie
Miałem podobny problem, tylko ze nie odtwarzało płyt dvd a odtwarzało cd. Sugerowałbym sprawdzić jak napęd się będzie sprawował podpinając do innego komputera, u mnie wyszło na to że napęd w innym komputerze działał bez problemowo, natchomiast w pierwszym kompie nie. Nawet spróbowanie innego napędu tego samego modelu w tym samym komputerze nie odpalało a w innym wszystko działało w porządku. Do dzisiaj nie rozgryzłem o co temu napędowi chodziło.
smanker napisał(-a):
Napęd działał i pod Windą i w obecnym systemie
Działał.
Możesz sprawdzić w innym komputerze/systemie?
Niestety, nie mam dostępu do innego kompa... Napęd działał poprawnie dopóki nie wyłączyłem kompa klawiszem z działającą płytą w środku - po tym właśnie przestał działać. Zrobiłem upgrade systemu i wszystko wróciło do normy - napęd czytał wszelkie płyty. Chciałem zgrać system na płyty za pomocą Hiren's bootcd, ale wyskoczył mi komunikat,że jakiegoś sterownika nie może odnaleźć,więc wyszedłem z programu i już od tej pory znowu nie działa i upgrade nic nie daje...
To że aktualizacja systemu pomogła na coś takiego, to dziwne trochę. Spróbuj jakieś livecd/instalator odpalić żeby wykluczyć problem systemowy.
Jak zdiagnozować usterkę?
Nie działa płyta instalacyjna - nie bootuje z płyty, chociaż w biosie jest ustawione na boot z CD
Też nie umiałem bootować z napędu który mi nie czytał płyt.. tylko że mi bootowało z CD a nie z DVD. Myślę że gdybyś podłączył ten napęd do innego kompa to bardzo duze prawdopodobienstwo jest że by działał.
smanker a zajrzyj jeszcze do /dev czy czasem coś nie pokręciło z dowiązaniami cdromu u mnie raz taki numer odstrzeliło z 4 lata temu.
Zajrzałem yantar...ale trzeba wiedzieć czego szukać,a ja nie wiem. Jest tam cdrom1,cdrom3,cdrw1,dvd1, ale we właściwościach pokazuje 0bajtów -puste...
Pokaż lepiej
cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rules
Proszę:
andy@debian:~$ cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rules # This file was automatically generated by the /lib/udev/write_cd_rules # program, run by the cd-aliases-generator.rules rules file. # # You can modify it, as long as you keep each rule on a single # line, and set the $GENERATED variable. # RW_DVD_GCC-4243N (pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrom", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrw", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="dvd", ENV{GENERATED}="1" # RW_DVD_GCC-4243N (pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HL-DT-ST_RW_DVD_GCC-4243N-0:0", SYMLINK+="cdrom1", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HL-DT-ST_RW_DVD_GCC-4243N-0:0", SYMLINK+="cdrw1", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HL-DT-ST_RW_DVD_GCC-4243N-0:0", SYMLINK+="dvd1", ENV{GENERATED}="1" # Mass_Storage (pci-0000:00:1d.0-usb-0:1:1.3-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.0-usb-0:1:1.3-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrom2", ENV{GENERATED}="1" # Mass_Storage (pci-0000:00:1d.0-usb-0:1:1.3-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HUAWEI_Mass_Storage_ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ-0:0", SYMLINK+="cdrom3", ENV{GENERATED}="1"
Mialeś tam podłączany napęd na USB ?
# RW_DVD_GCC-4243N (pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrom", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrw", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="dvd", ENV{GENERATED}="1" # RW_DVD_GCC-4243N (pci-0000:00:1d.7-usb-0:1:1.0-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HL-DT-ST_RW_DVD_GCC-4243N-0:0", SYMLINK+="cdrom1", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HL-DT-ST_RW_DVD_GCC-4243N-0:0", SYMLINK+="cdrw1", ENV{GENERATED}="1" SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HL-DT-ST_RW_DVD_GCC-4243N-0:0", SYMLINK+="dvd1", ENV{GENERATED}="1" # Mass_Storage (pci-0000:00:1d.0-usb-0:1:1.3-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:1d.0-usb-0:1:1.3-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrom2", ENV{GENERATED}="1" # Mass_Storage (pci-0000:00:1d.0-usb-0:1:1.3-scsi-0:0:0:0) SUBSYSTEM=="block", ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_SERIAL}=="HUAWEI_Mass_Storage_ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ-0:0", SYMLINK+="cdrom3", ENV{GENERATED}="1"
To wywal i zrestartuj kompa.
Choć wątpię aby pomogło.
Tylko porządek w /dev sie zrobi.
Też, ale zasadniczo siedzi w stacji dokującej
Wywaliłem cdrom, zrestartowałem kompa - mam teraz próbować napęd prze usb?
Próbuj.
Teraz napędy od zera się poukładają.(poukładały przy starcie)
Ja w ogóle nie mam żadnych reguł od cd/dvd w udevie, mam za to udisks, który dość znoście radzi sobie ze wszystkimi płytami.
Napęd nie wchodzi na obroty - jedynie kilkakrotnie próbuje i nic z tego. Nie działa nadal.
Dla mnie to jest sprawa sprzętowa.
jeśli dvd "widzi" a cd nie.
Nic tu sie nie wykombinuje.
Najlepiej sprawdź na innym systemie ,kompie ten napęd.
Wtedy będzie stuprocentowa pewność.
Teraz przeinstalowałem udev i zainstalowałem udisks... efekt ten sam - napęd nadal nie działa. Jestem tylko ciekawy,dlaczego zaczął działać po aktualizacji...Sprawdzę go na innym kompie.
Nie udało się sprawdzić tego napędu,ponieważ nikt z kręgu znajomych nie posiada Della, więc kupiłem nowy napęd i ten działa bez zarzutu.
Dziękuję serdecznie wszystkim za życzliwą pomoc i życzę wesołych świąt.