Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Mój system to Debian Sid, używam gnoma 3 lecz z niewiadomych przyczyn uruchomiony jest on w trybie zastepczym. Po aktualizacji z squeeze do sida przy pierwszym uruchomieniu pokazał się jakiś błąd gnoma (...gnome zostanie uruchomiony w trybie zastępczym...). Moja karta graficzna to ati radeon x1600pro. Wydaje mi się że wszystkie paczki gnoma są zainstalowane. A to wyniki glxinfo |grep -Ei '(direct rendering|opengl)'
direct rendering: Yes OpenGL vendor string: VMware, Inc. OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 0x209) OpenGL version string: 2.1 Mesa 8.0.5 OpenGL shading language version string: 1.20 OpenGL extensions:
favi413 napisał(-a):
Mój system to Debian Sid, używam gnoma 3 lecz z niewiadomych przyczyn uruchomiony jest on w trybie zastepczym. Po aktualizacji z squeeze do sida przy pierwszym uruchomieniu pokazał się jakiś błąd gnoma
Rozumiem, że miałeś squeeze i tam był gnome 2 i działał. Zrobiłeś upgrade do sid'a i jest buba? Bo trochę nie po kolei napisałeś... Zaczynasz od tego, że masz sid'a...
A co do problemu (jeśli jest tak jak opisałem wcześniej):
Masz włączonego/(korzystałeś wcześniej z) compiz'a?
Jest tak jak napisałeś, compiza nie posiadam i nie posiadałem.
A innego 'upiększacza'?
Nic takiego nie instalowałem.
No to skoro uważasz, ze czegoś nie masz to porównaj co ja mam:
pablo@lena:~$ lsb_release -c Codename: sid pablo@lena:~$ aptitude search ~ignome i A gir1.2-gnomebluetooth-1.0 - Introspection data for GnomeBluetooth i A gir1.2-gnomekeyring-1.0 - GNOME keyring services library - introspection data i gnome-applets - Różne aplety dla panelu GNOME - pliki binarne i A gnome-applets-data - Róźne aplety dla panelu GNOME - pliki danych i A gnome-backgrounds - Zestaw tapet do pulpitu GNOME i A gnome-bluetooth - Narzędzia Bluetooth w GNOME i A gnome-contacts - Contacts manager for GNOME i A gnome-control-center - Narzędzia do konfiguracji pulpitu GNOME i A gnome-control-center-data - Aplety konfiguracyjne do GNOME - pliki danych i gnome-core - Środowisko graficzne GNOME - niezbędne składniki i A gnome-desktop3-data - Common files for GNOME desktop apps i A gnome-dictionary - Aplikacja słownika GNOME i A gnome-disk-utility - Zarządzanie i konfiguracja dysków oraz mediów i A gnome-font-viewer - font viewer for GNOME i A gnome-icon-theme - Zestawy ikon pulpitu GNOME i A gnome-icon-theme-extras - GNOME Desktop icon theme (additional icons) i A gnome-icon-theme-symbolic - Motyw ikon do środowiska GNOME (ikony symboliczne) i A gnome-js-common - Common modules for GNOME JavaScript interpreters i A gnome-keyring - Obsługa bazy kluczy GNOME (demon i narzędzia) i gnome-media - Narzędzia mulimedialne GNOME i A gnome-menus - Implementacja GNOME specyfikacji menu z freedesktop i A gnome-online-accounts - GNOME Online Accounts i A gnome-packagekit - Graphical distribution neutral software management tools i A gnome-packagekit-data - Data files for graphical distribution neutral software management tools i A gnome-panel - Funkcje uruchamiania i dokowanie dla GNOME i A gnome-panel-data - Pliki wspólne Panelu GNOME i A gnome-power-manager - Narzędzie zarządzania energią do środowiska GNOME i A gnome-screensaver - Blokada i wygaszacz ekranu GNOME i A gnome-screenshot - Aplikacja do GNOME robiąca zrzuty ekranu i A gnome-search-tool - Narzędzie GNOME do wyszukiwania plików i A gnome-session - Menedżer sesji GNOME - sesja GNOME 3 i A gnome-session-bin - GNOME Session Manager - minimum uruchomieniowe i A gnome-session-common - Menadżer sesji GNOME - pliki współdzielone i A gnome-session-fallback - Menedżer sesji GNOME - sesja awaryjna GNOME i A gnome-settings-daemon - Demon obsługujący ustawienia sesji GNOME i A gnome-shell - Powłoka graficzna do środowiska GNOME i A gnome-shell-common - common files for the GNOME graphical shell i gnome-shell-extensions - Extensions to extend functionality of GNOME Shell i A gnome-sushi - sushi is a quick previewer for nautilus i A gnome-system-log - system log viewer for GNOME i A gnome-system-monitor - Przeglądarka procesów i monitor zasobów systemowych do GNOME i gnome-system-tools - Wieloplatformowe narzędzie konfiguracyjne do GNOME i A gnome-terminal - Aplikacja emulatora terminala GNOME i A gnome-terminal-data - Pliki danych dla emulatora terminala GNOME i A gnome-themes-standard - Standardowe motywy do GNOME i gnome-tweak-tool - tool to adjust advanced configuration settings for GNOME i A gnome-user-guide - Podręcznik użytkownika GNOME i A gnome-user-share - Publiczne współdzielenie plików na poziomie użytkownika poprzez WebDAV lub O i A gnome-video-effects - GNOME Video Effects i A libgnome-bluetooth10 - Narzędzia Bluetooth do GNOME - biblioteka wspierająca i A libgnome-desktop-3-2 - Biblioteka narzędziowa używana do ładowania plików .desktop - pliki uruchomi i A libgnome-keyring-common - GNOME keyring services library - data files i A libgnome-keyring0 - Biblioteka usług zarządzania kluczami GNOME i A libgnome-media-profiles-3.0-0 - GNOME Media Profiles library i A libgnome-menu-3-0 - Implementacja GNOME specyfikacji menu z freedesktop i A libgnomekbd-common - GNOME library to manage keyboard configuration - common files i A libgnomekbd7 - Biblioteka GNOME służąca do zarządzania ustawieniami klawiatury - biblioteka i A libpam-gnome-keyring - Moduł PAM do odblokowania kluczy GNOME przy użyciu loginu i A libsoup-gnome2.4-1 - Implementacja biblioteki HTTP w języku C -- biblioteka do obsługi GNOME i network-manager-gnome - Szkielet zarządzania siecią (nakładka do GNOME) i network-manager-pptp-gnome - network management framework (PPTP plugin GNOME GUI) i A policykit-1-gnome - Agent uwierzytelniający do PolicyKit-1, działający w środowisku GNOME
Może sterownik grafiki nie wydala? Pokaż
lspci -k
EDIT:
Kojarzę, że ostatnio kompilowałeś swoje jajko. Sprawdź czy na dystrybucyjnym działa.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-11-11 14:51:12)
Tak, kompilowałem ale narazie wróciłem do starego z temtym muszę jeszcze troche popracować. Gnome 3 na archu i ubuntu bezproblemowo działa, posprawdzam jeszcze pakiety które podałeś.
Z pakietów to gnome-core chyba powinien wciągnąć co trzeba żeby shell działał.
root@dhcppc1:/home/seba# lsb_release -c Codename: sid root@dhcppc1:/home/seba# aptitude search ~ignome i A gir1.2-gnomebluetooth-1.0 - Introspection data for GnomeBluetooth i A gir1.2-gnomekeyring-1.0 - GNOME keyring services library - introspec i gnome - Kompletne środowisko graficzne GNOME wraz i A gnome-applets - Różne aplety dla panelu GNOME - pliki bina i A gnome-applets-data - Róźne aplety dla panelu GNOME - pliki dany i A gnome-backgrounds - Zestaw tapet do pulpitu GNOME i A gnome-bluetooth - Narzędzia Bluetooth w GNOME i A gnome-color-manager - Color management integration for the GNOME i A gnome-contacts - Contacts manager for GNOME i A gnome-control-center - Narzędzia do konfiguracji pulpitu GNOME i A gnome-control-center-data - Aplety konfiguracyjne do GNOME - pliki dan i gnome-core - Środowisko graficzne GNOME - niezbędne skł i A gnome-desktop3-data - Common files for GNOME desktop apps i A gnome-dictionary - Aplikacja słownika GNOME i A gnome-disk-utility - Zarządzanie i konfiguracja dysków oraz med i A gnome-documents - Document manager for GNOME i A gnome-font-viewer - font viewer for GNOME i A gnome-games - Gry do środowiska GNOME i A gnome-games-data - Pliki danych do gier GNOME i A gnome-games-extra-data - games for the GNOME desktop (extra artwork i A gnome-icon-theme - Zestawy ikon pulpitu GNOME i A gnome-icon-theme-extras - GNOME Desktop icon theme (additional icons i A gnome-icon-theme-symbolic - Motyw ikon do środowiska GNOME (ikony symb i A gnome-js-common - Common modules for GNOME JavaScript interp i A gnome-keyring - Obsługa bazy kluczy GNOME (demon i narzędz i A gnome-mag - Lupa ekranowa środowiska GNOME i A gnome-media - Narzędzia mulimedialne GNOME i A gnome-menus - Implementacja GNOME specyfikacji menu z fr i gnome-mime-data - base MIME and Application database for GNO i A gnome-nettool - Sieciowe narzędzie informacyjne do GNOME i A gnome-online-accounts - GNOME Online Accounts i A gnome-orca - Scriptable screen reader i A gnome-packagekit - Graphical distribution neutral software ma i A gnome-packagekit-data - Data files for graphical distribution neut i A gnome-panel - Funkcje uruchamiania i dokowanie dla GNOME i A gnome-panel-data - Pliki wspólne Panelu GNOME i A gnome-power-manager - Narzędzie zarządzania energią do środowisk i A gnome-screensaver - Blokada i wygaszacz ekranu GNOME i A gnome-screenshot - Aplikacja do GNOME robiąca zrzuty ekranu i gnome-search-tool - Narzędzie GNOME do wyszukiwania plików i A gnome-session - Menedżer sesji GNOME - sesja GNOME 3 i A gnome-session-bin - GNOME Session Manager - minimum uruchomien i A gnome-session-common - Menadżer sesji GNOME - pliki współdzielone i A gnome-session-fallback - Menedżer sesji GNOME - sesja awaryjna GNOM i A gnome-settings-daemon - Demon obsługujący ustawienia sesji GNOME i A gnome-shell - Powłoka graficzna do środowiska GNOME i A gnome-shell-common - common files for the GNOME graphical shell i A gnome-shell-extensions - Extensions to extend functionality of GNOM i A gnome-sudoku - Sudoku puzzle game for GNOME i A gnome-sushi - sushi is a quick previewer for nautilus i A gnome-system-log - system log viewer for GNOME i A gnome-system-monitor - Przeglądarka procesów i monitor zasobów sy i gnome-system-tools - Wieloplatformowe narzędzie konfiguracyjne i A gnome-terminal - Aplikacja emulatora terminala GNOME i A gnome-terminal-data - Pliki danych dla emulatora terminala GNOME i A gnome-themes-standard - Standardowe motywy do GNOME i A gnome-tweak-tool - tool to adjust advanced configuration sett i A gnome-user-guide - Podręcznik użytkownika GNOME i A gnome-user-share - Publiczne współdzielenie plików na poziomi i A gnome-video-effects - GNOME Video Effects i A libgnome-bluetooth10 - Narzędzia Bluetooth do GNOME - biblioteka i A libgnome-desktop-3-2 - Biblioteka narzędziowa używana do ładowani i A libgnome-keyring-common - GNOME keyring services library - data file i A libgnome-keyring0 - Biblioteka usług zarządzania kluczami GNOM i A libgnome-mag2 - screen magnification library for the GNOME i A libgnome-media-profiles-3.0-0 - GNOME Media Profiles library i A libgnome-menu-3-0 - Implementacja GNOME specyfikacji menu z fr i A libgnome2-0 - Biblioteka GNOME - pliki uruchomieniowe i A libgnome2-common - The GNOME library - common files i A libgnomecanvas2-0 - Potężny, zorientowany obiektowo silnik ren i A libgnomecanvas2-common - Potężny, zorientowany obiektowo silnik ren i A libgnomekbd-common - GNOME library to manage keyboard configura i A libgnomekbd7 - Biblioteka GNOME służąca do zarządzania us i A libgnomeui-0 - Biblioteka do funkcji interfejsu użytkowni i A libgnomeui-common - Biblioteka do funkcji interfejsu użytkowni i A libgnomevfs2-0 - Wirtualny System Plików GNOME (biblioteki i libgnomevfs2-common - GNOME Virtual File System (common files) i libgnomevfs2-extra - GNOME Virtual File System (extra modules) i A libpam-gnome-keyring - Moduł PAM do odblokowania kluczy GNOME prz i A libreoffice-gnome - Pakiet oprogramowania biurowego - integrac i A libsoup-gnome2.4-1 - Implementacja biblioteki HTTP w języku C - i A network-manager-gnome - Szkielet zarządzania siecią (nakładka do G i A policykit-1-gnome - Agent uwierzytelniający do PolicyKit-1, dz i A python-gnome2 - Wiązania Pythona dla środowiska graficzneg root@dhcppc1:/home/seba#
aptitude install gnome i aptitude install gnome-core to pierwsze co zrobiłem co aktualizacji
Jeszcze na nowym użytkowniku sprawdź, bo może coś w konfigach zdechło.
Na nowm użytkowniku to samo i znowu pokazał się ten błąd, nie zdążyłem przeczytać ale pisało coś w stylu że sprzęt jest za słaby, jeśli jest faktycznie za słaby to dlaczego na archu i ubuntu gnome 3 działał bezproblemowo. Może to wina x-ów ?
A miałeś tam te same sterowniki? Może zamknięte zainstaluj?
EDIT: To jest system na wirtualce?
Może przedstaw się:
uname -a
Nie system jest normalnie zainstalowany.
Na archu instalowałem tak:
pacman -S xf86-video-vesa
pacman -S mesa mesa-demos
pacman -S xf86-video-ati
Linux dhcppc1 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.32-1 i686 GNU/Linux
Ostatnio edytowany przez favi413 (2012-11-11 15:23:29)
To skąd tam to vmware:
OpenGL vendor string: VMware, Inc.
?
Spróbuj fglrx zainstalować jeśli obsługują tę kartę.
Skąd, niewiem miałem maszynę wirtualną na pc ale to bylo kilka linuxów temu, ten system który teraz mam zainstalowny jest praktycznie czysty.
Zobacze co z tymi fglrx.
EDIT: Moja karta nie obsługuje fglrx.
root@dhcppc1:/home/seba# vblank_mode=0 glxgears & sleep 30 ; killall glxgears [1] 8506 ATTENTION: default value of option vblank_mode overridden by environment. 886 frames in 5.0 seconds = 177.189 FPS 945 frames in 5.0 seconds = 188.843 FPS 948 frames in 5.0 seconds = 189.550 FPS 949 frames in 5.0 seconds = 189.661 FPS 910 frames in 5.0 seconds = 181.942 FPS
To mnie troche niepokoi, na archu miałem wyniki w granicach 2000 fps
Ostatnio edytowany przez favi413 (2012-11-11 15:42:04)
W sumie ta karta to chyba jakiś zabytek, pewnie sterowniki fglrx i tak już jej nie obsługują.
EDIT: Ano właśnie. ;)
EDIT2: Może do tej karty firmware trzeba (firmware-linux-nonfree)?
Po zainstalowaniu firmware-linux-nonfree gnome 3 odpaliło :) teraz tylko pytanie czy można włączyć ikony na pulpicie?
Można, trzeba włączyć zarządzanie pulpitem przez menedżer plików (a przynajmniej kiedyś tak było).
Ok działa w "zaawansowanych opcjach systemu" była wspomniana opcja. P@blo i ArnVaker dzięki za pomoc.
Strony: 1