Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siedzę od wczoraj i próbuję zrobić bootowalnego pendrive, z którego mógłbym zainstalować system. Problem polega na tym, że nieważne jakim programem (Unetbootin, LiLi) przygotuję pendrive to i tak podczas bootowania go, w lewym górnym rogu miga biała kreseczki i tak mogę czekać w nieskończoność, a instalacja i tak nie odpali się. Wie ktoś jak to można rozwiązać?
Płyta główna jaką posiadam to Asus M4A88TD-V Evo/USB3. Być może komuś udało się na niej bezproblemowo zainstalować system.
Ostatnio edytowany przez HQ19 (2012-11-10 10:52:09)
Bardzo prosto.
Sciągasz iso debiana
Pena robisz.
dd if=obraz.iso of=/sev/sdb
Zakładając ,że pen wystepuje pod /dev/sdb
Musi działać.
U mnie zawsze działa.
Zapomniałem dodać, że robię to pod Windowsem. Chyba, że pod wirtualnym systemem również mogę to wykonać.
Wypróbuj Universal USB Installer http://www.cdrinfo.pl/download/289170725 jak masz możliwość to użyj innego pendriva , tutaj trzeba kombinować , nie zawsze udaje się za pierwszym razem.
VB ma dobre wsparcie dla usb po zainstalowaniu extension packa.
Powinno dać radę.
Tylko trzeba zwrócić uwagę jak tam sie pen w fdisk przedstawia.
Musi być /dev/sdX nie /dev/sdX1 w poleceniu dla dd.
Z boot pendrive udało mi się. Teraz jeszcze jedna sprawa. Co może być przyczyną, że raz instalacja odpala się normalnie, a następnym razem zawisa cały komputer?
Błąd odczytu z pendrive'a (można sprawdzić na tty4)?
ArnVaker, na płycie tak też się dzieje, więc chyba można to wykluczyć.
sprawdziłeś sumy kontrolne?
Tak, wszystko zgadza się. Na laptopie nie mam takich problemów (sprzęt oparty o procesor Intela).
Ta płyta nie posiada nawet wejścia na stację dyskietek, więc też odpada.
Jest coś na tty4 gdy się zwiesi? A w ogóle skoro czasem działa, a czasem nie, to czemu po prostu nie zainstalujesz systemu wtedy gdy działa?
Jak zrobić w menu instalacyjnym, żeby sprawdzić tty4 (może banalne, ale ja dopiero z tym się zapoznaję)? Zainstaluję, ale wiem co będzie później, bo już miałem tak z OpenSUSE. Z instalacją również były identyczne problemy, a po instalacji były problemy albo z uruchomieniem jak i zamykaniem systemu (czasami łapał za pierwszym razem, a czasem za którymś).
alt + f4, ewentualnie ctrl + alt + f4 jeśli używasz graficznego instalatora (choć w sumie nie jestem tego pewien, bo nie używałem).
Jeśli z OpenSUSE było dokładnie to samo, to na problem sprzętowy wygląda.
Sprawdzę później. Z OpenSUSE było tak samo, a Mandriva już normalnie poszła (specjalnie wtedy sprawdzałem czy wszystkie tak samo reagują). Będę walczył dalej z tym.
A w ogóle jaką wersję Debiana instalujesz?
skoro mówisz że FDD nie masz to przejrzyj logicznie czego jeszcze możesz nie mieć a co możesz mieć w BIOSie włączone, bo kiedyś dobrą cześć nocy straciłem na szukaniu problemu a właśnie miałem FDD włączony i instalator namiętnie szukał komunikacji z nieobecną stacją dyskietek :P nigdzie nie mówię że tak musi być, ale skoro ten jeden komputer jest felerny to możliwe że właśnie jakiś sprzet jest poszukiwany a wcale go nie ma
(ja na tty4 dopiero zajrzałem jak już mi się moje pomysły skończyły, ram przetestowałem, dysk, ogólnie z HirensBoota przewaliłem co mogłem :P )
aaa właśnie, a RAM sprawny?
puść memtesta, nie wiem kompletnie dlaczego ale Linux jest tak czuły na uszkodzenia pamięci RAM że szok (przynajmniej z moich doświadczeń taki wniosek wypływa) XPek będzie działał a byle dystrybucja Linuxa już posypie dziwnymi błędami przy starcie (to takie głośnie myślenie)
HQ19 napisał(-a):
Zapomniałem dodać, że robię to pod Windowsem. Chyba, że pod wirtualnym systemem również mogę to wykonać.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=213573#p213573
Btw..
Jeśli płyta główna umożliwia boot z USB to zapewne jakiś klawisz na klawiaturze odpowiada za Boot-menu [ podejrzewam że F8, F2 ].
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-11-10 22:26:20)
BlackEvo, z bootowalnym pendrivem już się uporałem. Teraz jest problem z odpaleniem instalacji. Odpaliłem razem z komendą nolapic. Właśnie zainstalowałem system. Za chwilę przekonam się czy zostaną wykryte 4 rdzenie czy nie
A w ogóle jaką wersję Debiana instalujesz?
"debian-wheezy-DI-b3-amd64-netinst" No i jeden rdzeń jest wykrywany. Tak więc dalej muszę z tym walczyć, żeby wszystkie były wykrywane
Spróbuj najnowszy kernel z aptosida zainstalować.
Poprzez apt-get install?
Może być przez apt-get install.
PS Wpis do sources.list:
deb http://aptosid.com/debian/ unstable main
Instalacja:
aptitude install linux-image-aptosid-amd64