Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, posiadam debiana Wheezy i ostatnio upgradeowalem go. Doszło mi nowe jądro. Teraz w GRUB'ie mam je dwa, przy czym automatycznie otwierane jest to nowsze, gdzie sterowniki do grafiki nie działają. Po włączeniu komputera wyświetla mi się tylko podłoga _ . Czy da się jakoś zrobić, by korzystać normalnie z nowego jądra? Jeśli nie to jak zrobić, żeby GRUB pokazywał mi stare jądro jako pierwsze.
Jakie sterowniki?
Jakie sterowniki?
Zainstaluj je na nowym jądrze. :)
Gdybyś używał sterowników z repozytorium nie było by tego problemu.
No ok, ale jak załaduje się nowe to nie mogę nic wpisać, tylko podłoga się wyświetla.
EDIT. Ok, nic się nie dało napisać, bo to było na tty7. A da się jakoś łatwiej zrobić, żeby sterowniki działały?
Ostatnio edytowany przez qetu (2012-11-07 16:19:41)
Możesz usunąć /etc/X11/xorg.conf i xy powinny wstac na nowym jądrze.
Mozesz tez za pomocą ctr + alt + F2 przełączyc sie na drugą konsolę i zatrzymać *DMa.
Wiele możliwosci :)
Zrób tak jak zostało opisane to tutaj. Możesz tam pominąć kilka etapów ale generalnie musisz pobrać skrypt nvidii ze strony i odpalić.
Poza tym:
qetu napisał(-a):
Czy da się jakoś zrobić, by korzystać normalnie z nowego jądra?
Da, ale generalnie musisz pisać trochę więcej bo w sumie ciężko skojarzyć co ci się tam porobiło. Może na początek:
lspci -k
qetu napisał(-a):
Jeśli nie to jak zrobić, żeby GRUB pokazywał mi stare jądro jako pierwsze.
Jeżeli masz grub2 to edytuj plik /etc/default/grub i tam trzeba zmienić wartość z 0 na 2 w linijce default coś tam. Chodzi o to, że pokazujesz, żeby odpalał 3 linijkę w grubie a nie pierwszą. Potem obowiązkowo:
update-grub
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-11-07 16:30:54)
Po prostu nie chce mi sie od nowa instalować sterowników. Szukam prostszego sposobu :) Co do sprzętu:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82Q963/Q965 Memory Controller Hub (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82Q963/Q965 PCI Express Root Port (rev 02) Kernel driver in use: pcieport 00:03.0 Communication controller: Intel Corporation 82Q963/Q965 HECI Controller (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82566DM Gigabit Network Connection (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2800 Kernel driver in use: e1000e 00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: ehci_hcd 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: snd_hda_intel 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 02) Kernel driver in use: pcieport 00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: ehci_hcd 00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev f2) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HO (ICH8DO) LPC Interface Controller (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) 4 port SATA Controller [IDE mode] (rev 02) Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 2801 Kernel driver in use: ata_piix 01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation NV44 [GeForce 6200 LE] (rev a1) Subsystem: LeadTek Research Inc. Device 5a9a Kernel driver in use: nvidia
Wolałbym mieć wszystko tak jak teraz + nowe jądro i zero śmietniku na komputerze. Da się tak?
Pewnie ,że sie da.
Odinstaluj obecny sterownik nvidii i zainstaluj z repozytorium.
Będzie działał na obu jądrach.
ilin napisał(-a):
Zainstaluj je na nowym jądrze. :)
Gdybyś używał sterowników z repozytorium nie było by tego problemu.
Albo jakbyś zastsosował taki patent, to też by nie było problemu :)
P.S.
Ów patent działa na 100% - korzystam z tego na swoim blaszaku i netbooku. Po każdej aktualizacji jajka, moduły Nvidii są budowane na nowo.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-11-07 16:59:08)
No i z repozytorium aktualizują się wraz z resztą systemu, nie trzeba reinstalować.
Ok, ale te z repo będą "najświeższe" i na takiej samej wydajności? Bo gdzieś czytałem, że nie poleca się instalować sterów grafiki z repo. A więc jak instalowałem za pomocą skryptu sgfxi, to mam tak usunąć jak jest napisane w tym artykulena dug'u?
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-11-07 19:21:43)
qetu napisał(-a):
Ok, ale te z repo będą "najświeższe"
W stable będą takie z jakimi wydane zostanie stable + ewentualnie wersja z backportów. W testingu aktualizowane są na bieżąco po standardowym przejściu przez Sida (tak samo jak wszystkie inne pakiety z repozytorium). W Sidzie zazwyczaj są najnowsze wydane przez Nvidię, czasem (np. obecnie) jeszcze nowsze są w repo experimental (przeważnie wersje rozwojowe).
qetu napisał(-a):
i na takiej samej wydajności?
Oczywiście, przecież to te same zamknięte sterowniki od Nvidii, jedynie sposób instalacji wygodniejszy.
qetu napisał(-a):
Bo gdzieś czytałem, że nie poleca się instalować sterów grafiki z repo.
Dlaczego?
qetu napisał(-a):
A więc jak instalowałem za pomocą skryptu sgfxi, to mam tak usunąć jak jest napisane w tym artykulena dug'u?
Nie, tam jest tylko jak usunąć sterowniki instalowane z repozytorium lub oficjalnym skryptem Nvidii. Skrypt sgfxi to jakiś nieoficjalny wynalazek, nigdy nie używałem i nie wiem jak się to usuwa, zgaduję, że w pomocy skryptu jest jakaś opcja do tego. W ostateczności (gdyby nie było opcji do usuwania) przez nvidia-uninstall lub via nvidia-installer-cleanup, ale nie mam pojęcia czy to usunie wszystko po sgfxi.