Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-10-27 22:34:45

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Jak zgrać obraz z wideo VHS podłączonego do karty telewizyjnej?

Hej

Mam kartę telewizyjną hybrydową czyli analogowo cyfrową. Karta poprawnie zainstalowana i działa, zarówno jako tuner DVB-T w Kaffeine, oraz przez Tvtime, chociaż odkązd już wszystko jest nadawane cyfrowo przestałem go używać. Podpiąłem pod kartę zakurzone wideo żeby sobie pooglądać stare rodzinne nagrania, ale za cholerę nie mogę się dobrać do sygnału z wideo. Mało tego chciałbym też zgrać sobie niektóre ścieżki, ale nie wiem jak to zrobić. Skąd wiem, że się da? Bo jakieś 2 latat temu już raz podpiąłem odtwarzacz do karty i oglądałem sobie w ten sposób wszystko co zapuściłem do odtwarzacza, mało tego nawet zgrałem jedną kasetę, sęk w tym, że nie pamiętam w ogóle jak to zrobiłem. Teraz próbuję przez Tvtime, sygnał z odtwarzacza jest analogowy więc powinno mi wykryć sygnał jako dodatkowy kanał, ale problem w tym, że go nie wykrywa. odtwarzacz chyba jest sprawny bo podpiąłem antenę do odtwarzacza i z niego kablem do karty i TV mogę przez odtwarzacz oglądać zarówno analogowo jak i cyfrowo, jednakże sygnału z odtwarzacza mi nie wykrywa. Co z tym fantem zrobić? Co robię źle?

#2  2012-10-28 05:47:24

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Jak zgrać obraz z wideo VHS podłączonego do karty telewizyjnej?

Czy wideo podpinasz do wejścia antenowego karty (pojedynczy kabel przesyłający zarówno obraz jak i dźwięk), czy też poprzez composit+lewy kanał+prawy kanał (czyli trzy kabelki o kolorach żółty (obraz), biały i czerwony)?

Jeżeli to pierwsze to stawiam że albo:

1. Masz źle wybrany standard TV w TVtime - powinien być PAL_D lub PAL_B
2. Masz źle wybraną "frequency table" w Tvtime - powinno tam być Europe East (albo Central Europe - już nie pamiętam dokładnie - bynajmniej nie Europe West)
3. Masz załadowany zły moduł od tunera analogowego - działać działa, ale ma ograniczony zakres poszukiwań

Jeżeli to drugie to musisz wybrać w tvtime urządzenie wejściowe - zamiast tunera wybrać Composite i powinno śmigać.

Podaj w ogóle co to dokładnie za urządzenie bo może od tamtej pory kiedy go używałeś coś się pozmieniało i trzeba dodatkowych sztuczek żeby analog działał poprawnie.

Pozdro.

#3  2012-10-28 07:01:05

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Podepnij sobie ten odtwarzacz pod tv najpierw.
Sprawdz czy tam znajdziesz jego sygnał.

Trzeba wykluczyć niesprawność odtwarzacza.

Do testowania lepszy jest xawtv bo tam jest możliwość przeskakiwania ręcznie kanał po kanale.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#4  2012-10-29 19:22:35

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Hmmm
Magnetowid jest sprawny, podłączyłem go do telewizora i w porządku, z tym, że podłączyłem go czinczami czyli tymi trójkolorowymi kabelkami. Jak wpinałem go tym pojedynczym kablem antenowym to też mi nie wykryło. W każdym razie odtwarzacz jest sprawny i przez czincze na TV działa.
Co do  samego magnetowidu to jest to sharp VC-A30 Tak wygląda z tyłu:
http://www.google.pl/imgres?q=vc-a30+sharp&hl=p … 0&bih=745
Co do tvtime to dałem reconfigure paczki i wybrałem europe i system pal, w samym tvtime jakoś dużo ustawień nie ma. Mogę tylko ustawić różne rodzaje PAL: PAL-DK, PAL-I, PAL-BG ale to nic nie zmienia. Zainstalowałem też Zapping i tam też nie wykrywa mi sygnału z magnetowidu, dlatego
obawiam się, że coś mi się w ten sposób nie uda podłączyć magnetowidu, jedyny sposób to przez czincze. Problem jest jednak taki, że w ten sposób nie podepnę go do karty bo na karcie mam tylko wyjście takie jedno antenowe i nie mam tych wyjść na czincze, chyba, że jest jakaś przejściówka.

#5  2012-10-29 19:31:17

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Jeśli na tv nie wykryło sygnału z magnetowidu to wygląda ,że ma walnięty modulator.
Albo coś w nim przełączone jest.

Skoro nie masz w karcie tv wejścia SVideo to niestety ale jeśli magnetowid nie podaje po kablu antenowym (swojego sygnału nie mówię o przejsciu z anteny) to nie nagrasz.

Jak tam był strojony kanał wyjścia w tym magnetowidzie śrubokrętem czy w menu ?

Polski portal Debiana

#6  2012-10-29 19:45:12

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Kod:

Jak tam był strojony kanał wyjścia w tym magnetowidzie śrubokrętem czy w menu ?

Nie rozumiem, że niby jak strojony? Ja tam nic nie ustawiałem.
Hmm na karcie mam tylko wyjście TV i FM i jeszcze do czujki na pilot.
A nie ma żadnych przejściówek z czincza na ten pojedynczy kabel antenowy?
Żeby wykluczyć jeszcze błędne ustawienie tvtime, może jakąś komendą mplayera np można by było dobrać się do sygnału z magnetowidu?

#7  2012-10-29 19:55:16

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Oj nie rozumiemy się.

Magnetowid przesyła sygnał na dwa sposoby.
1. Kablem antenowym gdzie generuje częstotliwośc kanalu telewizyjnego.
Telewizor "myśli" ,że odbiera z anteny.

2.Bezpośrednio  poprzez czincze  jednym dżwięk drugim obraz.

U Ciebie jest tylko możliwosc nagrywania z kabla antenowego bo taką masz kartę tv.

O przejściówce zapomnij bo musiał to by być jakiś modulator  który zamienił by to na sygnał UHF.
Gra nie warta świeczki.

W magnetowudach są z tyłu takie otworki ze srubką gdzie się przestawiało kanał tv na którym podaje magnetowid.
Chodziło o to aby można było zmienić ten kanał jeśli kolidował zakłócał stację która leciała z anteny.
W nowszych magnetowidach ustawiało się to w menu magnetowidu.

Musisz dojsć do tego aby na telewizorze złapac magnetowid poprzez jego kabel antenowy.
Inaczej nie nagrasz.

Polski portal Debiana

#8  2012-10-29 20:03:21

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Ok rozumiem
Ale pytanie jeszcze czy może udało by się jakąś przejściówką z czincza podłączyć np przez usb? Znalazłem coś takiego:
http://www.bazarek.pl/produkt/1853179/video-audio-g … tudio-10.html
Czy to może działać? Skoro mi działają tylko czincze a na karcie nie mam dla nich wejścia to pozostaje mi tylko kombinować w tą stronę chyba.

#9  2012-10-29 20:09:15

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Czy to moze działać to nie mam pojęcia.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22132

Taki wątek już jest :)

Ja bym pokombinował z tym kablem na tv.

Polski portal Debiana

#10  2012-10-29 23:29:13

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@vnu007dl:

To nie jest przejściówka tylko grabber wideo służący właśnie do tego co chcesz zrobić ;] samemu ostatnio kupiłem taki badziewik Chiński i pod Windos działa, pod pingwinem na razie nie :(, jeżeli to Ci nie przeszkadza i chcesz mieć lepszą jakość obrazu to możesz te 25 zł zainwestować (na alledrogo się powinno kupić za takie pieniądze), mimo to polecam sprawdzić to co napisał Ilin choć podejrzewam że w tym modelu działać będzie co najwyżej zmiana ręczna za pomocą jakichś przełączników.

#11  2012-10-30 10:46:06

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Hmm ale czemu to nie chce działać pod Linuksem? Ja bym chciał kupić coś takiego:
http://allegro.pl/video-grabber-graber-usb-zgrywani … 30954669.html System powinien to wykrywać jako jakieś urządzenie cyfrowe, np jako kamerę, albo aparat.
Co do tych ustawień na magnetowidzie to za cholerę nie wiem jak to zrobić, nie ma tam żadnych ustawień, z tyłu jest tylko przełącznik PAL-DK i PAL-BG i nic innego.

#12  2012-10-30 10:53:22

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Poszukaj lepiej na strychu albo na necie instrukcji do tego magnetowidu.
Wszystkie magnetowidy, jakie miałem w życiu ja lub moi znajomi miały wyjście antenowe z tyłu, i wbudowany modulator, który obraz i dźwięk kamery nadawał na TV, najczęściej na kanale 39.

Więc poczytaj instrukcję, albo podłącz magnetowid to tunera tv kablem antenowym, puść film, włącz w Tvtime skanowanie kanałów i zobacz, czy coś nowego znajdzie, i czy to będzie obraz z magnetowidu.

vnu007dl napisał(-a):

Hmm ale czemu to nie chce działać pod Linuksem? Ja bym chciał kupić coś takiego:
http://allegro.pl/video-grabber-graber-usb-zgrywani … 30954669.html System powinien to wykrywać jako jakieś urządzenie cyfrowe, np jako kamerę, albo aparat.
Co do tych ustawień na magnetowidzie to za cholerę nie wiem jak to zrobić, nie ma tam żadnych ustawień, z tyłu jest tylko przełącznik PAL-DK i PAL-BG i nic innego.

System powinien?
Jeżeli ktoś kiedyś napisał odpowiedni i działający sterownik, który obejmuje to urządzenie, i wiesz, jaki to sterownik, jest zainstalowany i skonfigurowany,  to owszem.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-30 10:56:35)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#13  2012-10-30 11:24:40

ilin - Palacz

ilin
Palacz

vnu007dl napisał(-a):

To musi to być w menu.

Polski portal Debiana

#14  2012-10-30 11:25:56

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

hmm
Napisałem tak dlatego, że z usb nie ma problemów i w sumie każdy sprzęt cyfrowy jaki podpiąłbym do komp a linuksem jest wykrywany bez problemu, a zasugerowałem się, że wyjściem z tego urządzenia będzie już przetworzony z analogowego sygnał cyfrowy, więc teoretycznie system mógłby go potraktować jako aparat albo kamekrkę.
Nie mam jak zainstalować windy bo musiałbym od nowa instalować system bo nie mam wolnej partycji, chyba , że jest możliwość żeby mi to zadziałało na windzie spod virtualboxa?
Co do konfiguracji to już zmieniałem te przełączniki PAL z tyłu i nic to nie zamieniło. Może więc faktycznie mam to uszkodzone.

#15  2012-10-30 11:45:36

ilin - Palacz

ilin
Palacz

http://allegro.pl/magnetowid-sharp-made-in-japan-i2748715863.html

Nie wiem czy ten sam model.
W tym jak byk jest śrubka do kręcenia.
Tam gdzie pisze channel.

Polski portal Debiana

#16  2012-10-30 11:51:31

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

No to jak wróce do domu to zobaczę, hmmm i to tym trzeba jakos kręcić tak?

#17  2012-10-30 11:57:10

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Lekko tym przękręc bo może coś nie kontaktuje.

Potem połącz antenę do magnetowidu -> z magnetowidu kablem antenowym do karty tv.

Odpal xawtv  nie tvtime.
Ono sie nie nadaje.

Znajdź jakiś kanał tv z anteny.

Jak już go będziesz miał to odłacz antenę od magnetowidu aby nie zakłócała.
Puśc jakąś kasete.

Na xawtv szukaj jej śladu.

Tam za pomocą strzałek góra dół na klawiaturze masz możliwośc przeskoku co jeden kanał telewizyjny.

Ciebie interesują kanaly od 21 do  powiedzmy 50.

Jak złapiesz to będziemy myśleć dalej.

Polski portal Debiana

#18  2012-10-30 14:06:48

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@vnu007dl:

hmm
Napisałem tak dlatego, że z usb nie ma problemów i w sumie każdy sprzęt cyfrowy jaki podpiąłbym do komp a linuksem jest wykrywany bez problemu, a zasugerowałem się, że wyjściem z tego urządzenia będzie już przetworzony z analogowego sygnał cyfrowy, więc teoretycznie system mógłby go potraktować jako aparat albo kamekrkę.

Fajnie by było ale powtarzam - to jest grabber wideo, ze swoim własnym chipsetem. Jak będziesz miał farta to trafisz na coś obsługiwanego, jak nie to na coś takiego jak ja które na razie na Linuksie nie bangla. Kamery i inne urządzenia USB (z wyłączeniem większości urządzeń generycznych jak pendrive, mysz czy klawiatura) też mają dedykowane sterowniki które są ładowane po podłączeniu urządzenia, jak nie masz sterów to nic nie włączysz.

Najgorsze to że nie ma praktycznie na alledrogo żadnego urządzenia pod USB które by dało pewność że jest obsługiwane :( (jakby ktoś o takim urządzeniu wiedział proszę bardzo o kontakt)

#19  2012-10-30 15:32:42

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

pod nazwą EasyCap występuje kilka rozwiązaniań (composite+svideo, 4xcomposite - DVR) i w dodatku mają one różne bebechechy:
*     05e1:0408 Syntek Semiconductor Co., Ltd        STK1160+SAA7113, STK1160+Silan8113        ---->>>>    easycap OR stk1160
*     eb1a:2861 eMPIA Technology, Inc.                                                    ---->>>>    em28xx  (4 urzadzenia /dev/video???, http://forum.easycap.co.uk/index.php/topic,448.0.html)
*     1c88:0007 Somagic, Inc."                    Somagic SMI2021 + Silan 8113            ---->>>>    http://code.google.com/p/easycap-somagic-linux/
ja kupowałem taki z 4 wejsciami composite, trafiłem na ten pierwszy i działał po linuxem (natomiast perzy urzyciu jako DVR był problem z przełączaniem kanasłów - wychodziło 1kl/s/kanał)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#20  2012-10-30 21:56:11

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

No chyba jednak nic z tego. odpaliłem xawtv i strzałkami znalazłem polsat, odłączyłem kabel od anteny i zacząłem kręcić tą śrubką. W sumie kręciłem ją tam i z powrotem kilka razy i nic to nie dało. jedynie 2 razy w czasie kręcenia śrubki pokazał mi się czarny ekran i 2 wąski pasy w pionie, Myślałem, że może to jakiś postęp, ale nic z tego, chyba jednak jest uszkodzony ten magnetowid :(

#21  2012-10-30 22:06:44

ilin - Palacz

ilin
Palacz

vnu007dl napisał(-a):

W sumie kręciłem ją tam i z powrotem kilka razy i nic to nie dało. jedynie 2 razy w czasie kręcenia śrubki pokazał mi się czarny ekran i 2 wąski pasy w pionie

Od lat nie używałem magnetowidu.
Ale coś mi się przypomina ,że to był obraz kontrolny magnetowidu do strojenia tv.

To gdzieś się tam przełączało w magnetowidzie aby to generował.

Pewnie masz to włączone w magnetowidzie dlatego nie podaje sygnału z kasety po kablu antenowym.
To chyba było na przełączniku czy przycisku oznaczane jako test.

Polski portal Debiana

#22  2012-10-30 22:39:56

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

heh działa działa super :)
Teraz jak to nagrać?? W xawtv daję record movie i wpisuję ściezkę home/user/film1.avi daję start i nic się nie nagrywa. Pokazuje błąd error [init]
A może jakoś inaczej to przechwycić? jakąś komenda w konsoli? wolałbym to zapisać np w mkv

#23  2012-10-30 23:12:25

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kod:

mencoder -quiet tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:outfmt=yuy2:normid=5:fps=25:width=768:height=578:brightness=10:contrast=0:saturation=60:freq=191.250:fps=25:audiorate=48000:amode=1:adevice=/dev/dsp2 -vf scale=512:384,pp=de -ffourcc DX50 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:keyint=250 -cache 262144  -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -endpos 1020 -o /media/box/tv/teleexpress/telexpress_`date "+%Y.%m.%d-%H.%m.%S"`.avi

gdzie opcja -endpos oznacza długość nagrania w sekundach (jak chcesz limitować).

Mencodera masz w repo, więcej info w manie.
Obraz idzie u mnie z /dev/video0 a dźwięk z /dev/dsp2.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-30 23:32:30)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#24  2012-10-31 07:46:49

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Na jakim chipie masz kartę tv ?

Pokaż lsmod.

Opcja normid dla róznych sterowników ma inne wartości.

Dlatego musimy wiedzieć co to za karta.

Polski portal Debiana

#25  2012-10-31 08:29:26

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Hmm coś nie bardzo znam składnie mencodera, zrobiłem tak:

Kod:

darek@PC-kubuntu:~$ mencoder -quiet tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:outfmt=yuy2:normid=5:fps=25:width=768:height=578:brightness=10:contrast=0:saturation=60:freq=191.250:fps=25:audiorate=48000:amode=1:adevice=/dev/dsp2 -vf scale=512:384,pp=de -ffourcc DX50 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:keyint=250 -cache 262144  -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -endpos 1020 -o /home/darek/film1.vi
MEncoder svn r34540 (Ubuntu), built with gcc-4.7 (C) 2000-2012 MPlayer Team
success: format: 9  data: 0x0 - 0x0
Cache fill:  0.00% (0 bytes)   

TV file format detected.
Selected driver: v4l2
 name: Video 4 Linux 2 input
 author: Martin Olschewski <olschewski@zpr.uni-koeln.de>
 comment: first try, more to come ;-)
Selected device: Leadtek WinFast DTV1800 Hybrid
 Tuner cap: STEREO LANG1 LANG2
 Tuner rxs: MONO
 Capabilities:  video capture  VBI capture device  tuner  read/write  streaming
 supported norms: 0 = NTSC-M; 1 = NTSC-M-JP; 2 = NTSC-443; 3 = PAL-BG; 4 = PAL-I; 5 = PAL-DK; 6 = PAL-M; 7 = PAL-N; 8 = PAL-Nc; 9 = PAL-60; 10 = SECAM-B; 11 = SECAM-G; 12 = SECAM-H; 13 = SECAM-DK; 14 = SECAM-L;
 inputs: 0 = Television; 1 = Composite1; 2 = S-Video;
 Current input: 0
 Current format: BGR24
v4l2: current audio mode is : STEREO
Unable to open '/dev/dsp2': No such file or directory
v4l2: 0 frames successfully processed, 0 frames dropped.
============ Sorry, this file format is not recognized/supported =============
=== If this file is an AVI, ASF or MPEG stream, please contact the author! ===
Cannot open demuxer.

Exiting...
darek@PC-kubuntu:~$

Chyba mam coś nie tak z dźwiękiem, a raczej na pewno bo zapomniałem wspomnieć, że ani na tvtime, ani na zapping'u ani na xewtv nie mam dźwięku. Usunąłem pulse i zainstalowałem Alsę, ale po restarcie dalej nie mam dźwięku w tych aplikacjach. Aha żeby nie było to używam Kubuntu 12.10. Teraz mam takie pakiety:

Kod:

darek@PC-kubuntu:~$ dpkg -l | grep alsa
ii  alsa-base                                                   1.0.25+dfsg-0ubuntu3                       all          ALSA driver configuration files
ii  alsa-oss                                                    1.0.25-1                                   i386         ALSA wrapper for OSS applications
ii  alsa-tools                                                  1.0.25-2ubuntu1                            i386         Console based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-tools-gui                                              1.0.25-2ubuntu1                            i386         GUI based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-utils                                                  1.0.25-3ubuntu2                            i386         Utilities for configuring and using ALSA
ii  alsamixergui                                                0.9.0rc2-1-9.1                             i386         graphical soundcard mixer for ALSA soundcard driver
ii  alsaplayer-common                                           0.99.80-5.1                                i386         PCM player designed for ALSA (common files)
ii  alsaplayer-gtk                                              0.99.80-5.1                                i386         PCM player designed for ALSA (GTK+ version)
ii  alsaplayer-oss                                              0.99.80-5.1                                i386         PCM player designed for ALSA (OSS output module)
ii  bluez-alsa:i386                                             4.101-0ubuntu6                             i386         Bluetooth ALSA support
ii  gstreamer0.10-alsa:i386                                     0.10.36-1ubuntu1                           i386         GStreamer plugin for ALSA
ii  liballegro4.4-plugin-alsa:i386                              2:4.4.2-2.1                                i386         ALSA audio plugin for the Allegro library
darek@PC-kubuntu:~$ dpkg -l | grep pulse
ii  gstreamer0.10-pulseaudio:i386                               0.10.31-3ubuntu1                           i386         GStreamer plugin for PulseAudio
rc  libcanberra-pulse:i386                                      0.29-0ubuntu2                              i386         PulseAudio backend for libcanberra
ii  libpulse-dev:i386                                           1:2.1-0ubuntu4                             i386         PulseAudio client development headers and libraries
ii  libpulse-mainloop-glib0:i386                                1:2.1-0ubuntu4                             i386         PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0:i386                                              1:2.1-0ubuntu4                             i386         PulseAudio client libraries
ii  libpulsedsp:i386                                            1:2.1-0ubuntu4                             i386         PulseAudio OSS pre-load library
rc  pulseaudio                                                  1:2.1-0ubuntu4                             i386         PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-utils                                            1:2.1-0ubuntu4                             i386         Command line tools for the PulseAudio sound server
ii  vlc-plugin-pulse                                            2.0.4-0ubuntu1                             i386         PulseAudio plugin for VLC
darek@PC-kubuntu:~$

dopisane
dźwięk mam jednak ale tylko w xawtv

Ostatnio edytowany przez vnu007dl (2012-10-31 08:50:30)

Stopka forum