Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
4.8.4 już w Sidzie. :)
Opóźnienia z KDE PIM (KMail, Kontact itp.) wynikają z wątpliwej jakości bieżących wersji, czy po prostu nie ma komu się tym zajmować?
yossarian: nie ma nawet komu sprawdzić, czy KDEPIM nadal jest wątpliwej jakości.
Minio napisał(-a):
yossarian: nie ma nawet komu sprawdzić, czy KDEPIM nadal jest wątpliwej jakości.
Może zdążą wrzucić coś świeższego do wydania Wheezy'ego bo już mrożenie nadciąga.
http://lists.debian.org/debian-kde/2012/06/msg00047.html
Oficjalna informacja odnośnie do KDE PIM. Jest co najwyżej półoptymistyczna — w Wheezym będzie archaiczna wersja, ale testerzy będą mogli sprawdzić trochę świeższe wersje.
W Gentoo z KDE PIM są podobne kłopoty, także nie Debian tu zawinił.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-02 11:58:22)
Minio napisał(-a):
http://lists.debian.org/debian-kde/2012/06/msg00047.html
Oficjalna informacja odnośnie do KDE PIM. Jest co najwyżej półoptymistyczna — w Wheezym będzie archaiczna wersja, ale testerzy będą mogli sprawdzić trochę świeższe wersje.
To raczej wskazuje na problemy po stronie KDE PIM, a nie samych deweloperów Debiana.
Coś tam jednak próbują jeszcze zrobić.
https://lists.debian.org/debian-kde/2012/06/msg00084.html
Pomijając KDE PIM, czy KDE SC 4.8.5 wejdzie do Wheezy? Jakby nie patrzeć, jest to wydanie czysto poprawkowe.
U mnie 4.8.4 potrafi się zawiesić do tego stopnia, że pozostaje przełączenie się na tty1 i restart systemu.
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-10-24 13:51:11)
Gentoo:
Dzisiaj: środa, 24 październik 2012, godz: 13.58.30
Stabilne KDE4 - 4.8.5, testowe 4.9.2, z gita - 9999.
KDE 3.5 - 3.5.10 w overlayu kde-sunset.
Sznurek: http://gpo.zugaina.org/kde-base/kdelibs
Pozdrawiam
;-)
Gentoo jest jakąś wersją Debiana Wheezy, że nam to wypisujesz?
@Jacekalex dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
ArnVaker napisał(-a):
Gentoo jest jakąś wersją Debiana Wheezy, że nam to wypisujesz?
Nie jest wersją, jest natomiast alternatywą, i chyba nie taką straszną, skoro taki lama jak ja sobie jakośtam radzi. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-24 14:41:35)
U mnie kde 4.8.4 na Wheezy działa stabilnie.
Nic sie nie wiesza nie wywala.
Natomiast w archu gdzie jest 4.9.x musiałem zrezygnować z używania kmaila bo nie szło z nim do ładu dojść.
mrmarkos napisał(-a):
Pomijając KDE PIM, czy KDE SC 4.8.5 wejdzie do Wheezy? Jakby nie patrzeć, jest to wydanie czysto poprawkowe.
U mnie 4.8.4 potrafi się zawiesić do tego stopnia, że pozostaje przełączenie się na tty1 i restart systemu.
Jeśli trafi do sida to pewnie trafi też do Wheezy:
grep-excuses kde-baseapps kde-baseapps (4:4.8.4-1 to 4:4.8.4-2) Maintainer: Debian Qt/KDE Maintainers Too young, only 4 of 10 days old Ignoring block request by freeze, due to unblock request by nthykier Updating konqueror fixes old bugs: #679789 Not considered
Wygląda na to, że jest odblokowane, chyba że nie do końca rozumiem polityki mrożenia i odblokowywania pakietów.
To powiedz takiej lamie jak ja, żeby sobie zainstalowala gentoo bez jebania przez pare dni w kompilacje.
mati75 napisał(-a):
To powiedz takiej lamie jak ja, żeby sobie zainstalowala gentoo bez jebania przez pare dni w kompilacje.
Na moim C2D środowisko KDE, bez specjalnych wodotrysków, podstawowe aplikacje kompiluje się kilka godzin, a nie kilka dni.
Cały dzień może wyjdzie razem z QT.
Jeśli ktoś ma w tej chwili i5 albo i7 - to pójdzie jakieś 2-3 razy szybciej.
Poza tym, kto komu zabronił robić paczki do Debiana|Ubuntu|Minta.
Zawsze tez można w Debianie spróbować Ubuntowego KDE-4.9 - który całkiem sprawie chodzi w Ubu 12.04 LTS.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-24 14:50:41)
Osobiście nie używam KDE, ale się cieszę, że coś czasem się dzieje w Debianie :P
Problemem nie są do końca ludzie, a "maszyna" Debiana, każdy pakiet ma własnego podopiecznego, a to różnie bywa z ludźmi - dodatkowo bolączką Debiana jest to, że trzeba czekać aż pakiet z Experimental dojdzie do Sid'a, a potem Wheezy'ego (czy innego testinga), a to czasem sprawia, że pakiet jest starszy niż dostępne upsteamy (jeśli dobrze rozumiem pojęcie upstreamu).
Debian Experimental (Compiz):
0.9.2.1+git20110226.f059fae9-4
Debian Sid:
0.8.4-5.2
Ubuntu Quantal / Raring:
1:0.9.8.4-0ubuntu2
Prawdopodobnie(!) najnowsza wersja Compiz'a:
0.9.8.4
To sprawia, że Debian łapie takie "Freezy". Ja osobiście bym polecał zrobienie Sida-Sidów, który by łapał mniej więcej najnowsze pakiety, a człowiek by testował :P Chyba bym wtedy zrezygnował z *ubuntu.
Fervi
Idźże z tym dziadostwem na to swoje Ubuntu.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=206940#p206940
yossarian napisał(-a):
Idźże z tym dziadostwem na to swoje Ubuntu.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=206940#p206940
No i co? Programiści z Launchpada sami łatają Compiz'a, więc to coś jak "posiadanie opiekuna pakietu" - wychodzą nowe wersje. To trochę jakby wywalić Abiworda, bo ktoś się nim opiekuje (w jakikolwiek sposób), ale nie główny programista.
Aczkolwiek nie jestem w stanie pomóc, bo nigdy nie miałem problemów z Compizem (chyba :D)
Fervi
Skoro tak to cie boli brak opiekuna pakietu w Debianie to sam nim zostań.
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=677864#20
Jak na razie nikomu nie chce się tym babrać.
Albo lepiej zrób nową dystrybucję — Debian z Compizem.
ArnVaker napisał(-a):
Albo lepiej zrób nową dystrybucję — Debian z Compizem.
I nazwę to Ubuntu
Dobra, ja się dołączam od dyskusji, KDE nie łączy się z Compiz'em - od biedy niech ktoś założy SpamBox w Koszu czy gdzieś to można pogadać
Fervi
Może Combian?
EDIT: Albo CombianOS?
Albo Good-Debian, czyli lepsza wersja Debiana ;]
Fervi
fervi napisał(-a):
.....
Dobra, ja się dołączam od dyskusji, KDE nie łączy się z Compiz'em - od biedy niech ktoś założy SpamBox w Koszu czy gdzieś to można pogadać
Fervi
Łączy i chodzi, gorzej z Emeraldem. ;P
W Gentoo, w overlayu stuff jest poprawiony Compiz 0.8.6 z łatkami zapewniającymi działanie w KDE.
ls /var/lib/layman/stuff/x11-wm/compiz/files
0.3.6
compiz-0.6.2-CVE-2007-3920.patch
compiz-0.7.8-framesvg.patch
compiz-0.8.2-gtk-gnome-missing-gconf-flags.patch
compiz-0.8.4-crash-on-opening-windows.patch
compiz-0.8.4-gtk+-2.20-build.patch
compiz-0.8.4-kde44.patch
compiz-0.8.4-libpng14.patch
compiz-0.8.4-place-plugin.patch
compiz-0.8.4-window-region-calculation.patch
compiz-0.8.6-gdk-display-deprecated.patch
compiz-0.8.6-r2-fontcorruption.patch
compiz.desktop
compiz-gcc4.7.patch
compiz-kde-4.8.patch
compiz-kde-4.9.patch
compiz-manager
compiz-no-gconf.patch
@fervi
Bierz łatki, źródełka i wio - rób paczusie :D
Alleluja i do przodu ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-24 16:10:00)