Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
posiadam laptopa acer z serii aspire gdzie mam mozliwość zwiększenia pamięci ram, aktualnie posiadam 3GB ddr3.
Chciałem zapytać czy warto zwiększyć pamięć ram do 8GB ? Korzystam z debian wheezy KDE, gdy używam netbeans z wieloma projektami do tego mnóstwo okienek i kart w przeglądarkach, może jestem przewrażliwiony ale odczuwa się spadek wydajności. Czy zwiększenie tego ramu, wpłynęło by znacząco na wydajność laptopa ?
Pozdrawiam
patrz na ilosc pamieci zajetej jak kozystasz z komputera :] , jak przekroczy 70-75% dostępnej pamięci, to dokup wiecej ramu.
ja na mam lapku 2gb , w desku 4gb . Poki co nie widze różnicy.
na desku raz mi brakło pamięci, kiedy odpaliłem i obrabiałem 3 duże foty ( 12 000 x 12 000 ), sama bit mapa ważyła 500mb :].
a tak normalnie na desku nie przekracza mi 1.5gb uzycia pamięci. A w sumie przeglądarki to mam z 3 odpalone rownolegle w każdej z 5 - 10 zakładek + wow czasem + mp3 + evolution + gdzies nautilus + gg .
No ale jak mówie, zobacz ile ramu ci zjada i bedziesz wiedział czy jest sens czy nie ma.
[edit]
napewno zmiana dysku na ssd ( taki ktory posiada cache ) podniesie wydajność :]
najwolniejszym i najslabszym ogniwem jest dysk twardy ( zakładam że masz tależowy )
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-01-07 14:51:05)
Jeżeli twój procek jest 32bitowy to pamięci możesz użyć 2 do 32 czyli 4.294.967.296 Od tego odejmujesz pamiec na pochlonienie systemu operacyjnego, reszta jest dla ciebie.
Jesli masz 64bit CPU to hulaj dusza
@up system tez musi byc 64 bit :] ( żeby poszło wiecej niż 4gb pamięci)
ps. kiedyś była flaga w kernelu do obsługi chyba do 64gb pamięci na systmie 32bit nie wiem jak to działo gdzies kiedys wyczytałem.
tak mam wszystko pod 64bit,
zainteresowałem się pamięcią RAM, bo jest najtańsza :P
dysk ssd, no jest kozacki, ale gdy patrze na cene to trochę chyba sobie poczekam jeszcze :P
Ostatnio edytowany przez rj46 (2012-01-07 14:54:46)
no to patrz na to ile ramu masz zajete no i o ile masz swap to ile jest na swap zajete kiedy intensywnie sprzetu używasz.
Mam 32 bit system i 6GB ramu, śmiga dzięki PAE.
kamikaze napisał(-a):
ale zebys tych gb mial nawet 600 a nie 6 to i tak aplikacja zaadresuje dwa.
ethanak napisał(-a):
kamikaze napisał(-a):
ale zebys tych gb mial nawet 600 a nie 6 to i tak aplikacja zaadresuje dwa.
ale kilka aplikacji będzie to już jakaś przewaga
Mój tutorial się przyda:
http://www.youtube.com/watch?v=yy3k_T2R8Uo
Te, FreshFredsHD, co Ty tu stare wątki odkopujesz i jakieś filmiki z Windowsa wrzucasz? To jest forum Debiana, nie Windowsa.
spamuje po prostu