Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dodaj sekcję non-free do listy repozytoriów.
http://dug.net.pl/tekst/136/lista_repozytoriow_(sou … biana/#stable
jak można usunąć z menu, w którym wybieram system, dwie pozycje związane se starym jądrem?
Ostatecznie możesz usunąć stare, gdy wszystko będzie dobrze działać.
Jest też chyba opcja konfiguracyjna pozwalająca zdefiniować ile maksymalnie kerneli ma pokazywać w menu.
Firmware-realtek zainstalowany. Po restarcie system został załadowany poprawnie. Jak na razie jest idealnie. Coś jeszcze powinienem sprawdzić?
----------
jak to jest że po wyjściu z opnbox-a pojawia się gdm, i niezależnie co wybiorę (restart czy uruchom ponownie) co jakisz czas systemi zamiast wykonać to polecenie zatrzymuje się w miejscu gdzie jest czarne tło, w w kolejnych wierszach pojawia się informacja o zamykaniu systemu (chyba) i nagle cały procesz zatrzymuje się, pojawia się znak zachęty i muszę (jak w konsoli) przejść na roota i ręcznie zrestartować/wyłączyć system?
U mnie działa normalnie (gdm z Openboxa via gdm-control), może ta sama przyczyna co z tym uruchamianiem?
Że niby przez jądro. Ale z tym zjawiskiem mam do czynienia przed i pod instalcji nowego jądra.
--
Aha, mam jeszcze jedo pytanie, w związku z wylogowaniem z openboxa (być może tak ma być, ale chce się upewnić bo jest to trochę irytujące). Otóż, po wylogowaniu(naciśniecie przycisku exit w menu) początkowo pojawia się szare tło (jak w gołym openbox-ie, bez tapet, titn2 i conky), następnie obraz wraca do normalności (tapeta, tint2) i dopiero poźniej pojawia się okno logowania gdm. czy to normlany proces wylogowania, takie skakanie pomiędzy różnym wyglądem pulpitu?
copowieryba: miałeś z tym do czynienia zaraz po instalacji systemu, czy póżniej po doinstalowaniu jakichś programów?
u mnie błąd pojawia się lub znika po aktualizacji jądra choć ostatnio znikło i nie wiem dlaczego
Ja nie wiem czy przez jądro, skoro wcześniej na poprzednim nie było tego problemu (z uruchamianiem), to najwyraźniej nie do końca. Takie skakanie u mnie nie występuje.
zainstalowałem mojego pierwszego linixa na tym sprzęcie, czyli linux mint 10 polski remix i odziwo problem ten nie występuje. jestem jeszcze mile zaskoczony szybkością uruchamiania się systemu w porównaniu do minta 13
A więc tak. Problemy z ładowaniem systemu ustąpiły wraz z aktualizacją kernela. Jak na razie wszystko ładuje sie bezproblemową. Dzięki za rady.
--> Jak mogę zlikwidować dodatkowe pozycji, pojawiające się przy wyborze systemu zdjęcie tj. system ze starym kernelem?
----
OT:
Co muszę zrobić by zainstalować nowszą(najnowszą) wersję Kadu dla Debian Squeeze amd64 ,tzn nowszą niż 6.5.4?
Ostatnio edytowany przez Ketaro (2012-10-09 23:28:32)
Już chyba pytałeś i dostałeś odpowiedź wyżej. :) A tak z ciekawości: w czym Ci te wpisy przeszkadzają?
ArnVaker: Czy to wystarczy usunąć pozycję w pliku /boot/grub/grub.cfg , odnoczącą się do starego kernela ??
w czym Ci te wpisy przeszkadzają?
Jedynie wizualnie, bo muszę przeskakiwać przez wszystkie pozycje. Ale nawet jakbym zrezygnował z tego rozwiązania chciałbym wiedzieć jak mogę się z tym uporać w przyszłości. Tak na wszelki wypadek.
----------------------
fragmetnt grub.cfg:
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ### menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 3.2.0-0.bpo.3-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os { insmod part_msdos insmod ext2 set root='(hd0,msdos6)' search --no-floppy --fs-uuid --set 12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f echo 'Loading Linux 3.2.0-0.bpo.3-amd64 ...' linux /boot/vmlinuz-3.2.0-0.bpo.3-amd64 root=UUID=12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f ro quiet echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initrd.img-3.2.0-0.bpo.3-amd64 } menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 3.2.0-0.bpo.3-amd64 (recovery mode)' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os { insmod part_msdos insmod ext2 set root='(hd0,msdos6)' search --no-floppy --fs-uuid --set 12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f echo 'Loading Linux 3.2.0-0.bpo.3-amd64 ...' linux /boot/vmlinuz-3.2.0-0.bpo.3-amd64 root=UUID=12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f ro single echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initrd.img-3.2.0-0.bpo.3-amd64 } menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os { insmod part_msdos insmod ext2 set root='(hd0,msdos6)' search --no-floppy --fs-uuid --set 12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f echo 'Loading Linux 2.6.32-5-amd64 ...' linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=UUID=12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f ro quiet echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-amd64 } menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-amd64 (recovery mode)' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os { insmod part_msdos insmod ext2 set root='(hd0,msdos6)' search --no-floppy --fs-uuid --set 12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f echo 'Loading Linux 2.6.32-5-amd64 ...' linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=UUID=12263134-469b-4f3f-86af-fa01b83f1f3f ro single echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-amd64 } ### END /etc/grub.d/10_linux ### ### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ### ### END /etc/grub.d/20_linux_xen ### ### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ### menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)" {
Ten plik jest generowany na podstawie innych, zmiany tam wprowadzone i tak zostaną nadpisane przy kolejnym wywołaniu jego aktualizacji. Możesz usunąć stary kernel albo poszukać opcji odpowiedzialnej za liczbę wyświetlanych kerneli.