Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
f1000012 by przemekmamon, on Flickr
f1000015 by przemekmamon, on Flickr
f1000017 by przemekmamon, on Flickr
f1000019 by przemekmamon, on Flickr
@ pink - ostatnie fajne. Mokro i te odblaski. I równiutko.
Z rychem się nie spotkałem, cóż - tak wyszło, a szkoda :(
Katedra w Oliwie.
Wieczorem zostawiłem jacka na stole w kuchni... rano tak go zastałem ;D
http://img853.imageshack.us/img853/4285/imgp6959m.jpg
stał i mnie namawiał
Zenith to bardzo fajny aparat :) Kiedyś masę zdjeć na nim robiłem ...
Już nie mówiąc, ze na początku robiłem trochę fotek smieną :)
Ja chciałem zacząć nauke fotografowania od Zenita. Jednak znalazł się ktoś kto mi ten pomysł wybił z głowy. I dobrze. Ile to pieniedzy poszło by w błoto na wywoływanie zdjęć, na klisze itp... a w cyfrówce kasujesz i już. Obejrzysz na monitorze :P . Jeden z moich nauczycieli uczył mnie aby od razu po zrobieniu złego zdjęcia je kasować... Potem jak zgrywasz zdjęcia na komputer widzisz. Kurde całkiem dobre zdjęcia robie :P
W środę robiłem porządki w szafie, jak zwykle przywitałem się z moim pierwszym Zenitem 122 :D. Dla niewtajemniczonych to był chyba pierwszy model gdzie zastosowano w wyświetlaczu światłomierz na trzy diody, dwie czerwone i zielona w środku. Pokazywały czy zdjęcie jest dobrze naświetlone. Wyjąłem z futerału, nacisnąłem migawkę do połowy i... diody się zapaliły, bateryjki wciąż działają, a wymieniałem je chyba 15 lat temu lol. (edit: tu mnie pamięć coś zawiodła, aparat był kupiony co najmniej 3-4 lata przed denominacją czyli pewnie za 179k 1790k). Później dokupiłem jeszcze lampę która użyłem może ze trzy razy, jeszcze cena na niej jest 69 zł.
Jest wypas :d
Na zdjęciu jest chyba to samo uszkodzenie co i u mnie, wajcha naciągania filmu się obluzowała lol.
Z ta nauką robienia zdjęć tradycyjna lustrzanką to cóż plus był taki, że się trzeba było zastanowić co i jak pstryknąć. 24/36 klatek wymuszało myślenie no i cena za wywołanie zdjęć, nie wspominając już o ograniczeniach technicznych. (qfa, właśnie sobie przypomniałem, że zalega mi w chałupie powiększalnik Krokus 3 :E). A dziś czytam opinie użytkowników byle jakiej lustrzanki "Mam aparat od 5h, pstryknąłem już 700 fotek, aparat jest super...."
Pink: 12xp miał 2 diody migające naprzemiennie (ale fakt, że miał je wcześniej):]
http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,55.html
Ostatnio edytowany przez yantar (2012-09-15 18:19:03)
12xp mial 3 diody.
Niezły szpej :)
A tak przy okazji, zaprezentowano nowego lumixa gh3 całkiem ciekawy kawałek sprzętu mimo iż bez lustra.
wszystkich moge pocieszyć mam ten obiektyw z tego zenita na olku :P
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-09-16 22:22:03)
qluk napisał(-a):
Niezły szpej :)
A tak przy okazji, zaprezentowano nowego lumixa gh3 całkiem ciekawy kawałek sprzętu mimo iż bez lustra.
Nikt nie wie, czy Panas powie własnej matrycy "do widzenia" i założą Soniaka, czy też przerobią swoją.
...
Ja czekam na E-PL5
paoolo pikne :D
z ilu klatek składałeś? aparat w pionie czy w poziomie ?
Aparat, którym robiłem te zdjęcia miał wbudowaną opcję robienia zdjęć panoramicznych (w oparciu o odczyt z sensorów, chyba kompasu i akcelometru, wiem, że jeszcze GPS wtedy był włączony). Gdyby nie ten wiatr, to byłby w stanie zrobić 360°, ale po 220° aparat stwierdził, że nie może skleić (za wolno się poruszałem i odszedłem od pionu). Ale robienie panoram, gdzie aparat prowadzi za rękę robiącego i pokazuje, jak się obracać, no to kurczę.. A klatek tam napryskał chyba 15 (aparat cykał) na panoramę.
Dane o aparacie w EXIF'ie :) Pożyczałem na tę okazję (mam tez gdzieś zapisy filmowe :) z wyjścia - słychać i widać na nich jak wieje i zimno jest). I robi do RAW'a (wow. 30MB dump z aparatu). Ale ogólnie, to nie mogę powiedzieć, czy robi dobre zdjęcia. Nie był w stanie poradzić sobie z szarówką, jaka wtedy panowała. Za dnia już zdjęć nie robiłem.
GeoTagowanie to fajna sprawa.
A co do zdjęć - nie masz wrażenia że brakuje im oddechu ? Gdyby tak w pionie ... :)
A panoramki pikne jak Yampress godo :D
No nie ma oddechu, bo nie było jak złapać tego oddechu... Jak będę miał czas, wrzucę filmik :) Trochę wytłumaczy. I może parę lepszych zdjęć ;) A w ten weekend... ach, z przyjaciółmi gdzieś w Beskidy. Dwa dni urlopu :D caluśkie dwa dni (!!) Samotne łażenie już mi się przejadło.
Dawno nic nie dawałem :)
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Jakie słodkie!
Byliśmy...
Ekipy na zdjęciach nie widać :) Acz była ona bardzo liczna i nadawała kolorytowi temu otoczeniu.
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-10-01 19:53:54)
Bodzio NIE wolno opijać zwierząt!!! :D
Ale mnie Bodzio szczujesz...nawet nie wiecie jak przyjemne w dotyku są nozdrza konia. Ciepłe, miękkie, wielkie i meszkowate. Gęba aż się sama cieszy :)
Trin napisał(-a):
Ale mnie Bodzio szczujesz...nawet nie wiecie jak przyjemne w dotyku są nozdrza konia. Ciepłe, miękkie, wielkie i meszkowate. Gęba aż się sama cieszy :)
To masz i nozdrza. No lubię Cię no :)
Trin są też inne rzeczy przyjemne w dotykaniu....
Nie sądzisz ];D
Yampress napisał(-a):
Trin są też inne rzeczy przyjemne w dotykaniu....
Nie sądzisz ];D
Zależy, co dla kogo jest przyjemne.