Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Na początku chce zaznaczyć że cała sprawa odbywa się na VIRTUALBOX'ie gdzie zainspirowany forum próbuje nauczyć się "stawiać" system od minimalnej instalacji. Testowałem ostatnio dystrybucje LIVARP i EvilWM przypadło mi do gustu (miały też na to wpływ zrzuty z "Pochwalcie się pulpitem").
Problem jak w temacie czyli po minimalnej instalacji Debiana 6.0.5 + EvilWM, gdy już wstanie X nie działają żadne domyślnie zawarte skróty. Dodam że xbindkeys działa.
Nie wiem wiec czy jest to wina VB czy ja coś złe robię lub zrobiłem a może tego że EvilWM jest nie zaktualizowane do 1.1.0 ale pod LIVARP też było w wersji jak z repozytoriów czyli 1.0.0-1 i wszystko działało od razu.
Dodam że próbowałem znaleźć u kogoś taki błąd poprzez wujka Google ale do niczego sensownego się nie dokopałem.
W obecnej wersji EvilWM nie posiada pliku .evilwmrc, system jest logowany do X z konsoli poprzez starx.
Dołączam screen z VB mojego .xinitrc, może się przyda:
Ostatnio edytowany przez HudY (2012-09-21 12:35:09)
Na vbox niestety skróty klawiszowe nie działają.
mati75 napisał(-a):
Na vbox niestety skróty klawiszowe nie działają.
Jednak działają.
Powody mojego problemu były dwa:
1: W pliku .xinitrc do komendy uruchamiającej konsole nie dodałem &. Prawidłowy plik wygląda więc tak:
2: Gdy system się zainstalował i dokonywałem doinstalowania pierwszych pakietów, sugerując się jednym z internetowych poradników użyłem następującej komendy:
aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base rxvt-unicode xbindkeys feh evilwm
Skutkiem tego było nie reagowanie przez system (nie pytajcie mnie dlaczego - zielony jestem) na domyślne skróty klawiaturowe pakietu EvilWM nawet po zabiciu konsoli która bez & nie poszła w tło.
Zainstalowałem system od nowa ale tym razem wydając następującą komendę:
aptitude install xorg rxvt-unicode xbindkeys feh evilwm
Teraz po uruchomieniu widać już ustawione obramowania okna, okno można przesuwać przy pomocy Alt i myszy oraz działają inne domyślne skróty EvilWM :) Dziękuje za uwagę i przepraszam za zamieszanie.
Ostatnio edytowany przez HudY (2012-09-22 01:49:31)
Strony: 1