Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otóż na niektórych stronach pojawiają się takie krzaki:
domyslam sie ze strona ma ustawione jakies czcionki ktorych pewnie nie mam w systemie wiec korzysta z tych ustawionych w przegladarce (standardowe ustawienia) no i teraz pytanie jak temu zaradzić?
edit: z tego co widze na przykladowej stronie jest do wyboru opens sans z serwerow google i Helvetica, Arial, sans-serif
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-09-19 23:20:46)
Możesz podać adres konkretnej strony, której problem dotyczy? (dla sprawdzenia).
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-09-19 23:24:27)
marcin'82 napisał(-a):
Możesz podać adres konkretnej strony, której problem dotyczy? (dla sprawdzenia).
nie chciałem robić kryptoreklamy ale proszę http://blog.pakos.biz :)
Może doinstaluj piekielne fonty:
ttf-mscorefonts-installer
lub niebiańskie:
fonts-liberation ;)
fonts liberation mam, mscorefonts tez probowalem
chyba ze moze chodzic o same ustawienia iceweasela (bo nie wiem czy to wazne ale system mam w wersji en_gb a nie polskiej), moze ktos zapodac screena z configa czcionek ?
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-09-19 23:39:51)
A restartowałeś go po zainstalowaniu?
u mnie na chromium jest to samo ;) tak ma być i już :) Żeby Cię bardziej zdołować to na wp.pl nie zauważyłem tego problemu ;] Na swojej stronce też
Fonty w systemie :
wigwam ~ # eix -Ic media-fonts/*
[i] media-fonts/dejavu (2.33@17.08.2012): DejaVu fonts, bitstream vera with ISO-8859-2 characters
[i] media-fonts/encodings (1.0.4@09.05.2012): X.Org font encodings
[i] media-fonts/font-alias (1.0.3@09.05.2012): X.Org font aliases
[i] media-fonts/font-misc-misc (1.1.2@09.05.2012): X.Org miscellaneous fonts
[i] media-fonts/font-util (1.3.0@14.08.2012): X.Org font utilities
[i] media-fonts/liberation-fonts (2.00.0-r1@18.09.2012): A Helvetica/Times/Courier replacement TrueType font set, courtesy of Red Hat
[u] media-fonts/terminus-font (4.30@09.05.2012 -> 4.36): A clean fixed font for the console and X11
Ostatnio edytowany przez winnetou (2012-09-19 23:48:05)
To jest coś nie tak ze stylem css.
Ja osobiście myślę za czymś innym - doinstalowania czcionek nie wystarcza moim zdaniem, trzeba je wmusić w Firefoksa.
Ja mam tak w Firefox (ale nie używam go, więc nie wiem czy jest ok)
Proporcjonalna: Szeryfowa (16)
Szeryfowa: serif
Bezszeryfowa: sans-serif
O stałej szerokości: monospace (12)
Domyślny zestaw znaków - Środkowoeuropejski (ISO-8859-2)
Fervi
U mnie zarówno na Operze jak i Iceweaselu polskie znaki są tych samych rozmiarów co wszystkie inne.
~/.fonts.conf:
<?xml version='1.0'?> <!DOCTYPE fontconfig SYSTEM 'fonts.dtd'> <fontconfig> <dir>~/.fonts</dir> <match target="font"> <edit mode="assign" name="rgba"> <const>none</const> </edit> <edit mode="assign" name="hinting"> <bool>true</bool> </edit> <edit mode="assign" name="hintstyle"> <const>hintslight</const> </edit> <edit mode="assign" name="autohint"> <bool>false</bool> </edit> <edit name="lcdfilter" mode="assign"> <const>lcddefault</const> </edit> <edit mode="assign" name="antialias"> <bool>true</bool> </edit> </match> </fontconfig>
Poza tym standardowe ustawienia Debiana.
Albo jestem ślepy, albo u mnie działa normalnie w Operze i Chromium bez dotykania niczego związanego z fontami.
U mnie na 2 rożnych *foxach - 15.0.1 i 18.a1 różnicy między wskazanym adresem a interią nie zauważyłem.
Pozdrawiam
;-)
he he - niezła jazda
u mnie na domyślnym rozmiarze czcionki w iceweaselu polskie i niepolskie fonty są równe.
gdy kółkiem myszy + ctrl powiększę fonty na twojej stronie, to okazuje się, że to polskie znaki są większe,
natomiast gdy jeszcze raz je powiększę czcionkę to dopiero dzieje się tak jak powiadasz, więc polskie znaki są mniejsze niż inne - teraz trzeba znaleźć powód....
Pozdrawiam
Pakos,
Podaj może jakie masz ustawienia czcionek w Iceweasel i czy masz coś poustawiane w /etc/fonts/local.conf , ewentualnie ~/.fonts.conf .
Też miałem tego typu objawy jak eksperymentowałem z czcionkami systemowymi / przeglądarki (zanim znalazłem idealne PT Sans Caption :) ).
No wiec tak, generalnie nic nigdy w czcionkach nie zmienialem poza ustawieniem czcionek w systemie na dejavu sans przez gnome-tweak-tool tuz po instalce debiana z gnome3 (dzien po wpuszczeniu do sida).
zapodam jednak to co podaliscie i moze ktos cos wymysli
~/.fonts.conf - brak
powiekszanie zmniejszanie strony w iceweaselu: rozmiary sie zmianiaja, raz sa rowne, raz wieksze, raz mniejsze no i widac ze maja inne grubosci
ustawienia mam takie, zmienialem kodowanie z utf na iso8859-2 ale nic
/etc/fonts/fonts.conf - http://wklej.org/id/833837/ (local.conf tam nie ma :))
rozdzielczość ekranu chyba nie ma tu wiekszego znaczenia?
edit =======
szybka wklejka podanej wyzej zawartosci fonts.conf jak by poprawia to nieco:
sa juz w miare rowne z tym ze takie jakby zamglone, meczy oko troche czytanie ale tylko w iceweaselu, wszedzie indziej dobrze
no i metoda prob i bledow chyba wykryla problem:
hinting mam ustawiony na medium, po ustawieniu slight znaki sie wyrownoja tylko robia sie zamazane, oko boli, czym to mozna poprawic?
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-09-20 11:37:46)
To znaczy, że w dalszym ciągu brakujące polskie znaki są uzupełniane inną czcionką. Mogło by pomóc odinstalowanie tej pozbawionej polskich znaków czcionki, którą wymusza ta strona.
W Debianie jest tylko jedna czcionka, czy co?
Cantarell jest wystarczająca - i działa :D
Fervi