Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Mam problem na serwerze w środowisku graficznym gnome. Gdy próbuje odpalić terminala wyskakuje error z treścią:
There was an error creating the child process for this terminal
Gdy próbuję odpalić aplikację wymagającą uprawnień root'a:
Próbowałem poszukać na googlach solucji do tego błędu, jedyne czego się doszukałem to informacji aby dodać użytkownika do grupy tty - nie pomogło.
Dodam jeszcze że w środowisku graficznym KDE też ten błąd występował, a w xfce4 nie mogłem uruchomić żadnej aplikacji gdyż otrzymywałem błąd o treści I/O error.
@EDIT - Zapomniałem dodać, korzystam z debiana 6.0 squeeze.
Ostatnio edytowany przez gibson62 (2012-09-13 19:02:22)
Pokaż
mount
/dev/simfs on / type simfs (rw,relatime) proc on /proc type proc (rw,relatime) sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,relatime,mode=755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime) devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,mode=600,ptmxmode=000) binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
moja teoria o niemontowaniu devpts poległa :(
Przecież jak byk pisze: nie ma takiego pliku lub katalogu. Poza tym po co się bawić w jakąś marną nakładkę. Najlepiej ustawić iptables samemu, poradnik: http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?p=613705#p613705
Próbowałem, ale że mistrzem terminala nie jestem to gdzieś coś sknociłem i nie miałem dostępu do ssh - skutkiem był reinstall maszyny i konfigurowanie od nowa. Po to mam nakładke graficzną, żeby sprawe sobie ułatwić.
Ta nakładka to padlina już.
Dobra, ale zejdźmy z tematu nakładki. Wciąż nie moge odpalić terminala i o to mi głównie chodzi.
@DOWN - Mogę prosić dokładniej? Dopiero zaczynam swoją "przygodę" z debianem :)
Ostatnio edytowany przez gibson62 (2012-09-13 20:32:45)
gibson62 napisał(-a):
na serwerze w środowisku graficznym gnome
system protestuje ;)
znalazłem coś podobnego http://serverfault.com/questions/295581/unable-to-l … ldest#tab-top
i pokarz jeszcze
mount devpts /dev/pts -t devpts
To pewnie openvz i coś nie chce działać.
mount: devpts already mounted or /dev/pts busy mount: according to mtab, devpts is already mounted on /dev/pts
A co to dokładnie jest za serwer i gdzie jest ten serwer?
Bo wróżka pojechała na wyspy, i ciężko coś dokładnie wykombinować z takich szczątkowych informacji.
A jak to nie jest fizyczna maszyna, ani KVM czy XEN w trybie pełnej wirtualizacji, tylko jakiś "chroot na sterydach" jak OpenVZ czy LXC,
to o pełnym suporcie iptables można zapomnieć, podobnie, jak o setce innych rzeczy.
Nawet o taką bzdurę, jak interfejs TAP do VPN trzeba wtedy czasami żebrać u Admina serwerowni.
To by było na tyle
;-)
Ustawiałem miesiąc temu to samo środowisko na tej samej serwerowni bez żadnych problemów. Serwerownia z której korzystam to kimsufi (ovh) i mam wykupiony pakiet vKS large.
Czyli maszyna wirtualna openvz.
Strony: 1