Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
korzystam z lenovo g570 z xp na pokladzie. Sprawa wyglada tak ze xp pochodzil pochodzil i nagle nie wstaje. Reakcja jest taka ze podczas ladowania systemu przelatuje ten niebieski pasek i tak w nieskonczonosc, obroty procka w tym czasie siegaja predkosci swiatla. Jest jednak jedna ciekawa rzecz w komputrze dysk optyczny jak i stacja dvd poczepione sa pod sata do momentu kiedy system dziala normalnie w Biosie wszysstko jest ok dysk i cd widoczne, kiedy sie cos psuje napedu cd nie widac w ogole w biosie. Sprawa wyglada tak ze po zainstalowaniu z pena np Ubuntu system wszystko wraca do normy mozna postawic xp z cd bo naped jest juz wykrywany, jednak system ten dlugo nie pochodzi i dzieje sie to samo czyli cd znika z biosa i xp nie wstaje.
Czy mozliwe jest ze dostal sie jakis syf do biosa?
Gdzie znajde jakies logi systemowe z xp ktore sa tworzone podczas uruchamiania sprzetu ?
Prosze o pomoc bo nie zdzierze 5 formata w tygodniu!
Wygląda to na problemy sprzętowe , nie wiem czy aktualizacja Bios coś pomoże , warto przejrzeć opinie w necie na temat tego sprzętu.
Xp jest fabryczny ? może nie ogarnia sprzętu, systemy w lapkach są w pewien sposób zintegrowane ze sprzętem , System+Bios+Recovery.
Miałem ostatnio podobny problem z Toshibą , fabrycznie była Vista , ktoś zadał sobie sporo trudu i wstawił XP, sprzęt grzał się bateria siadała , wyczyściłem dysk ,przywróciłem fabryczny układ partycji z systemem i sprzęt się ustabilizował...
Rafcio6179 napisał(-a):
Xp jest fabryczny ? może nie ogarnia sprzętu, systemy w lapkach są w pewien sposób zintegrowane ze sprzętem ,
Tutaj myślę, że jest problem i Rafcio6179 dobrze prawi ;) Podejrzewam, że ktoś wgrał win xp, a teraz się dziwi że ma problemy, co prawda są sterowniki pod xp, ale trzymać się 11 letniego systemu ? Ech... Jeszcze pytanie czy to czasem nie jeden z tych okrojonych/przerobionych xpeków, bo przecież instalka windows xp nie ma strowników sata, i przeważnie trzeba integrować je z płytą instalacyjną windowsa xp ?
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-09-03 12:34:07)
XP nie jest fabryczny jest powiedzmy z ogólnie dostępnego źródła. Sprzęt został zakupiony bez OS`a jednak pobrałem sterowniki pod XP dograłem sterowniki SATA i przez około rok zero problemów (menadżer urządzeń nie miał żadnych pytajniczków). Ja wiem w zeszłym tygodniu przyszła pora na format więc zainstalowałem na nowo XP i zaczęły się cyry. Wygląda na to że pora postawić 7 i czekać do końca studiów aby powrócić do Debianka :(
Panowie i Panie ratunku bo nie ogarniam co oznacza coś takie w logu/?
[ 15.900420] ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
[ 17.284438] ata3: SATA link down (SStatus 1 SControl 310)
[ 17.284449] ata3: EH complete
[ 17.285231] ata3: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[ 17.285236] ata3: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[ 17.285241] ata3: SError: { CommWake DevExch }
[ 17.285249] ata3: limiting SATA link speed to 1.5 Gbps
[ 17.285253] ata3: hard resetting link
...wydaje mi się że to kontroler sata na płycie coś nie halo , sprawdz również dysk , może reset bios coś pomoże , zwyczajnie sprawdz połączenia dysk-płyta i napęd-płyta ...
z PC nie ma problemu z lapkiem już jest trochę dłubania ,,,
Ta czyli serwis bo nie będe sam grzebał jak gwarancja jest. A powiedzcie mi czy składając zamówienie gwarancyjne można jakoś zabezpieczyć dane na dysku - nie mam jak tego zrzucić gdzie indziej?
...jak sprzęt na gwarancji to nie grzeb samemu , dane zabezpiecz , pierwsze co to formatują dysk lub podpinają inny.
A próbowałeś odpalić jakiś live cd z linuxem na tym sprzęcie i czy to samo się dzieje lub jakie błędy się pojawiają ?
jeśli to nic nie pomaga to może należy stworzyć nową bootowalną płytkę windowsa z zintegrowanym sterownikiem dysku.