Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam domenę, nazwijmy ją example.com, wykupioną w OVH.pl. Domena jest głównie dla jednej strony internetowej, która znajduje się na serwerze DUG. W panelu OVH mam do tej domeny przypisane serwery ns1.dug.net.pl i ns2.dug.net.pl.
Oprócz tego od niedawna mam konto na MyDevil.net, gdzie mam inną domenę, WWW oraz pocztę. I właśnie o tę pocztę się rozchodzi:
czy można tak ustawić DNS-y, żeby dla domeny example.com WWW obsługiwał serwer DUG, zaś pocztę serwer MyDevil?
Jeżeli można to proszę o możliwe szczegółowe (co, gdzie i jak) instrukcje, jak to zrobić — do tej pory nigdy nie majstrowałem przy ustawieniach DNS.
Na OVH mam pełny dostęp do konfiguracji DNS (a przynajmniej tak mi się wydaje — mam okienko z taką zawartością, którą mogę zmieniać).
Na MyDevil mogę manipulować DNS-ami w tym zakresie.
Ostatnio edytowany przez Minio (2012-09-11 18:32:34)
Musisz w ustawieniach DNS w OVH dodać wpisy MX z adresami MyDevil.net
http://www.wiki.mydevil.net/Poczta#Konfiguracja_domeny
W strefie rzeźbisz:
example.com A {adres-ip} poczta.example.com A {adres-serwera-poczty} example.com MX 10 poczta.example.com
i tak dalej....
Generalnie każda usługa może być na innym serwerze, jak uwzględnisz jeszcze rekordy SRV np do Jabbera czy SIP.
Tu masz ładnie wyrzeźbione strefy:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182608
Tylko współczuję panelu na ovh, ja, jak miałem u nich domenę, to wyniosłem ją na zewnętrzny NS, bo z tym ich panelem nie mogłem dojść do ładu, a prawidłowego pliku strefy z Binda ani myślał zaimportować, podobnie, jak np zaakceptować rekordu DKIM.
Tylko jeżeli domenę obsługuje DUG, to wpisy MX nie powinny być dokonane na serwerze DNS DUG-a?
Na ile rozumiem działanie DNS, to podając w panelu OVH serwery ns[12].dug.net.pl, powiedziałem „o wszystko, co jest związane z tą domeną, pytajcie ns1.dug.net.pl (lub ns2.dug.net.pl)”.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, co tutaj się dzieje:
$ dig +nocmd <EXAMPLE.COM> any +multiline +noall +answer @ns1.dug.net.pl <EXAMPLE.COM>. 86400 IN SOA ns1.dug.net.pl. admin.dug.net.pl. ( 2011032000 ; serial 172800 ; refresh (2 days) 900 ; retry (15 minutes) 1209600 ; expire (2 weeks) 3600 ; minimum (1 hour) ) <EXAMPLE.COM>. 86400 IN NS ns2.dug.net.pl. <EXAMPLE.COM>. 86400 IN NS ns1.dug.net.pl. <EXAMPLE.COM>. 86400 IN A 217.96.37.18 $ dig +nocmd <EXAMPLE.COM> any +multiline +noall +answer @ns15.ovh.net <EXAMPLE.COM>. 86400 IN SOA dns15.ovh.net. tech.ovh.net. ( 2009071601 ; serial 86400 ; refresh (1 day) 3600 ; retry (1 hour) 3600000 ; expire (5 weeks 6 days 16 hours) 86400 ; minimum (1 day) ) <EXAMPLE.COM>. 86400 IN NS dns15.ovh.net. <EXAMPLE.COM>. 86400 IN NS ns15.ovh.net. <EXAMPLE.COM>. 86400 IN MX 1 redirect.ovh.net. <EXAMPLE.COM>. 86400 IN A 213.186.33.5 <EXAMPLE.COM>. 600 IN TXT "v=spf1 include:mx.ovh.com ~all" $ dig +nocmd <EXAMPLE.COM> any +multiline +noall +answer <EXAMPLE.COM>. 70845 IN A 217.96.37.18 <EXAMPLE.COM>. 70845 IN NS ns1.dug.net.pl. <EXAMPLE.COM>. 70845 IN NS ns2.dug.net.pl.
Używam serwerów OpenDNS. Skąd one wiedzą, że moja domena jest przypisana do 217.96.37.18 a nie 217.96.37.18?
jak masz strefę na DUGu - to po co Ci strefa na OVH?
W ovh daj adresy IP zewnętrznego NSa - i po kłopocie.
Zwłaszcza, ze w tej strefie masz formalnie NSy Dug, ale masz też domyślne rekordy A , MX i SPF z OVH, które zostały ustawione automatycznie.
Jeśli masz zewnętrzny NS, to na twoim miejscu strefy w Ovh bym w ogóle nie robił.
W panelu OVH jest opcja ustawienia zewnętrznego NS bez zaglądania do strefy, i ta przeważnie działa.
Przynajmniej u mnie to działało bez problemu.
Zwłaszcza, że w Ovh masz ustawione 4 NSy - 2 z DUG i 2 z OVH, a w strefach masz na DUGu domenę i rekordy, a na OVH trzyma domyślne rekordy OVH, i z tego masz jeden wielki bajzel.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-09 18:45:31)
milyges ustawił na serwerze DUG wpisy MX i SPF zgodnie z wiki MyDevil i wszystko już działa.
Dzięki za wskazówki :) .
Strony: 1