Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 9 10 11 12 13 … 15 ▶
no widze ze mnie chcecie zmusic do myslenia za wszelka cene.
i co mam sobie to tam u nich na serverze
Ostatnio edytowany przez pink (2012-09-04 21:45:29)
E tam, ja to po prostu nie wiem, nigdy się w to nie bawiłem. Po co Ci to? To chyba jeszcze bardziej pokręcone niż debianowe kompilowanie via make-kpkg… Nie łatwiej klasycznie? Jeszcze a propos pkgbuildów: https://wiki.archlinux.org/index.php/ABS_FAQ#Can_I_ … lopers_use.3F
to powiem wprost, na custom kernel nie chca mi sie moduly do wirtualboxa kompilowac, no i jak sobie mam gentoo zainstalowac
Jaki błąd?
no wlasnie zapomnialem, zainstaluje i cos wydlubie z logow
ale to nie takie proste bo mi przy kompilacji modolow wywala x-window i czarny ekran sie pojawia z jakimis logami bledow ale nic z niego skopiowac nie moge no chyba ze na papier:-)
o a zaczyna sie tak:
BUG: unable to handle kernel NULL pointer dereference at 00000004
Ostatnio edytowany przez pink (2012-09-04 21:59:44)
Zdjęcie zrób. ;) To kwestia konfiga czy tego, że sam kompilujesz? Próbowałeś skompilować na konfigu dystrybucyjnym?
pink napisał(-a):
to powiem wprost, na custom kernel nie chca mi sie moduly do wirtualboxa kompilowac, no i jak sobie mam gentoo zainstalowac
Na dysku dawaj:P Sorry za offtopic
o dobry pomysl. (o zdjecie mi chodzi)
na kernelach dystrybucyjnych sie kompiuluje.
Miałem na myśli sytuację gdy sam skompilujesz kernel, ale używając konfiga dystrybucyjnego. Czy wtedy również ten problem występuje? Bo nie wiemy czy to kwestia nieprawidłowej konfiguracji, w ogóle tego że kompilujesz, czy może jeszcze czegoś innego.
na linux-ck-corex jest taki blad
vboxdrv: module_layout: kernel tainted. [ 513.992912] Disabling lock debugging due to kernel taint [ 513.992917] vboxdrv: version magic '3.5.3-2-ck SMP preempt CORE2 ' should be '3.5.3-2-ck SMP preempt mod_unload modversions CORE2 ' [ 514.208990] vboxdrv: version magic '3.5.3-2-ck SMP preempt CORE2 ' should be '3.5.3-2-ck SMP preempt mod_unload modversions CORE2 ' [ 2555.155936] warning: `VirtualBox' uses 32-bit capabilities (legacy support in use) [ 2689.293419] vboxdrv: version magic '3.5.3-2-ck SMP preempt CORE2 ' should be '3.5.3-2-ck SMP preempt mod_unload modversions CORE2 '
na custom kernel jeszcze inny blad:
przy kernelu dystrubucyjnym tym podstawowym sie kompiluje i dziala
a co do konfiga dystrubucyjnego to jeszcze nie probowalem.
Masz nagłówki do tego corexa?
tak mam
W dokładnie tej samej wersji? Może masz jakieś symlinki do źródeł w /usr/src? Wygląda jakby nagłówków z innego kernela próbował użyć.
warning: `VirtualBox' uses 32-bit capabilities (legacy support in use)
to bylo w dmesg
To już było wyżej. Na zwykłym dystrybucyjnym tego też nie ma? Nie wiem czy to w ogóle ma związek, wygląda na niegroźne ostrzeżenie (w sumie wydaje się normalne, można przecież wirtualizować systemy 32-bitowe na virtualboxie 64-bitowym). Nie odpowiedziałeś na poprzedniego posta.
ls -l /lib/modules/3.5.3-ck1/build lrwxrwxrwx 1 root root 20 Sep 4 16:40 /lib/modules/3.5.3-ck1/build -> /usr/src/linux-3.5.3/ ls -l /lib/modules/3.5.3-1-ARCH/build lrwxrwxrwx 1 root root 31 Aug 26 09:28 /lib/modules/3.5.3-1-ARCH/build -> ../../../src/linux-3.5.3-1-ARCH/
ten wyzej to custom ten nizej to distro-kernel
ls /usr/src 3.5.3-1-ARCH@ linux-3.5.3/ linux-3.5.3-1-ARCH/ vboxhost-4.1.20@ root@ctkarch /home/przemo # ls -l /usr/src/3.5.3-1-ARCH lrwxrwxrwx 1 root root 22 Sep 4 17:49 /usr/src/3.5.3-1-ARCH -> /lib/modules/3.5.3-ck1/
a tego to nie rozumiem dla czego kernel dystrybucyjny na kturym vbox dziala jest tutaj podlinkowany do mojego custom-ck1
Ostatnio edytowany przez pink (2012-09-04 23:29:57)
A gdzie ten corex? O nim przecież mówimy… W ogóle to pytałem o symlinki w /usr/src. ;)
corex juz wywalilem teraz mam tylko ten distro podstawowy i custom-ck1
Zatem nie ma się tu nad czym zastanawiać, skoro pod swoim masz inny problem niż na corexie.
Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping... Building module: cleaning build area.... make KERNELRELEASE=3.5.3-ck1 -C /usr/lib/modules/3.5.3-ck1/build M=/var/lib/dkms/vboxhost/4.1.20/build................. cleaning build area.... DKMS: build completed. vboxdrv: Running module version sanity check. - Original module - No original module exists within this kernel - Installation - Installing to /usr/lib/modules/3.5.3-ck1/kernel/misc/ vboxnetflt.ko: Running module version sanity check. - Original module - No original module exists within this kernel - Installation - Installing to /usr/lib/modules/3.5.3-ck1/kernel/misc/ vboxnetadp.ko: Running module version sanity check. - Original module - No original module exists within this kernel - Installation - Installing to /usr/lib/modules/3.5.3-ck1/kernel/misc/ vboxpci.ko: Running module version sanity check. - Original module - No original module exists within this kernel - Installation - Installing to /usr/lib/modules/3.5.3-ck1/kernel/misc/ depmod.... DKMS: install completed.
Tam nie ma żadnego błędu. :)
ehh rzuciłem całkowicie już te distro. Fajne haxi0orskie, rolling-relase - lecz nie nadążałem za zmianami i sytuacjami typu "musisz zedytować jakiś plik lub uaktualnić" albo potem po robocie przyjdź i nie skup się wystarczająco mocno, jednym kliknięciem przy aktualizacji glibc pozbawiając siebie systemu. Przerzuciłem maszyny na pingwinka Debiana, którym nie trzeba się aż tak zajmować a i tak jest bardzo wdzięczny.
dwa problemy mnie ostatnio dopadly tj.
dopalnianie koncowek tabem dziala ale jakos dziwnie
zsh/3 965 % sudo mc zsh: correct 'mc' to '.mc' [nyae]?
druga sprawa to halt nie wylacza systemu.
W drugim przypadku musisz skonfigurować systemd. Miałem to samo i pomogło.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Systemd
http://linetc.blogspot.com/2012/09/bridge-linux-20128-i-systemd.html
http://linetc.blogspot.com/2012/09/systemd.html
Strony: ◀ 1 … 9 10 11 12 13 … 15 ▶