Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam takie pytanie. Posiadam Debiana 64 bit i wine. Potrzebuje uruchomic pare programow 32 - bit pod wine, lecz caly czas cos wywala i brakuje bibliotek dla 32-bit. Czy dobrym rozwiazaniem jest instalacje systemu x86 a pozniej dociagnac jajko z PAE ? Posiadam 4GB ram. Najbardziej zalezy mi na uzytkowaniu wine, gdyz potrzebuje pare programow CAD'owskich min. IronCad, SolidWorks, Inventor. Jak to sie bedzie mialo w praktyce jesli chodzi o uzytkowanie ?
Z gory dziekuje. Pozdrawiam.
Jaka wersja Debiana? Jakich bibliotek brakuje?
Podaj jakieś konkrety.
Debian 7. Bibliotek brakuje pod wine. I ta sa jakies biblioteki 32- bity. Teraz jestem w pracy i nie mam jak zerknac. Rozsadne jest takie rozwiaznie, ktore przedstawilem ?
We Wheezy jest multiarch.Używa się wine 32 bitowego.
Pokaż
dpkg -l | grep wine
W pakiecie wine64-bin jest instrukcja obsługi. :) Odpala się ją tajemniczym poleceniem:
wine
ArnVaker napisał(-a):
W pakiecie wine64-bin jest instrukcja obsługi. :) Odpala się ją tajemniczym poleceniem:
Kod:
wine
Zastanawiam sie czy czasami oprocz czytania postow sie je rozumie. Ja nie napisalem, ze nie umiem sie obslugiwac wine (instrukcje tez przeczytalem), ale sa przerozne problemy z bibliotekami. Dlatego podalem przyklad rozwiazania i sie zpytalem, dajac do zrozumienia czy rozwiaze na przyszlosc podobne problemy kierujac sie w ten sposob.
Wiesz, określenie „caly czas cos wywala i brakuje bibliotek dla 32-bit” nie jest zbyt precyzyjne, nie musisz nam tu wytykać od razu. Myślałem, że nie możesz zainstalować wine ponieważ „caly czas cos wywala i brakuje bibliotek dla 32-bit” — sytuacja całkiem prawdopodobna gdyby ktoś próbował zainstalować w Wheezym jakąś starszą wersję wine.
Nie wiadomo co to za biblioteki których Ci brakuje, ale jeśli są w repo i386, to na amd64 można je z niego doinstalować również via multiarch. Jeśli instalujesz system i386 na kompie z procesorem obsługującym PAE, to automatycznie wybrany zostanie kernel z PAE. Z RAM-em nie będzie problemu, ale nie powiedziane, że tak samo nie będzie brakować bibliotek, których teraz Ci brakuje. Może są w repo i wystarczy je po prostu doinstalować.
Ojj tam. Widze, ze nastp. razem musze wstawiac "usmieszki", zeby wygladalo, ze pisze w formie "luzujacej" niz "spinajacej" jaka tez odebrales, a wiec :=)))))))))))))))))).
Wracajac do meritum ....
Wlasnie o to mi chodzi czy jak zainstaluje 32 bit to nie bedzie problemu w przyszlosci z bibliotekami i ich doinstalowywaniem.
Ściągnij nowego Wine i zainstaluj (nawet z PPA)
Fervi
Nie wiemy, ponieważ nie wiadomo co to za biblioteki. Co w ogóle wywala ich brak? Samo wine? Jakiś program pod wine?
Tak, program pod wine. Instalowany program jest programem 32 - bitowym.
Jeśli program wywala, to pobierasz biblioteki z internetu i wklejasz do /home/$USER/.wine/drive_c/windows/system32
Fervi
@fervi czyli zostawic 64 bit ?
Zastanawia mnie jeszcze czemu ludzie instaluja przy 4 GB ram (identycznie jak u mnie) system 32 - bit + PAE ? Czy jest jakas roznica w wydajnosci niz w przypadku "czystego" 64 - bit ? Czy jest w ogole jakas roznica miedzy 32+PAE a 64 bits ?Jak to jest w praktyce ? Ma ktos jakies doswiadczenie ?
Pozdrawiam.
bryn1u: było już na ten temat kilka wątków na forum. W praktyce różnice między i686 a x86-64 są tak niewielkie, że ich nawet nie zauważysz.
Kiedyś, jeszcze 5 czy 6 lat temu, bywały problemy z dostępnością oprogramowania na architekturę 64-bitową. Dzisiaj dotyczy to bodaj paru programów o zamkniętym kodzie źródłowym (taki Skype na amd64 ma w zależnościach zestaw 32-bitowych bibliotek).
(taki Skype na amd64 ma w zależnościach zestaw 32-bitowych bibliotek).
Taki Skype (32-bit) czy Wine instaluje się zwyczajnie w systemie amd64 i w zasadzie nie ma żadnych różnic w działaniu.
bryn1u:
Wine i tak jest programem tylko 32-bitowym.
Popełniłeś 6 wpisów w tym wątku i nie udało Ci się napisać co to za biblioteki. Ogarnij się.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-08-29 13:18:05)
bryn1u napisał(-a):
@fervi czyli zostawic 64 bit ?
Zastanawia mnie jeszcze czemu ludzie instaluja przy 4 GB ram (identycznie jak u mnie) system 32 - bit + PAE ? Czy jest jakas roznica w wydajnosci niz w przypadku "czystego" 64 - bit ? Czy jest w ogole jakas roznica miedzy 32+PAE a 64 bits ?Jak to jest w praktyce ? Ma ktos jakies doswiadczenie ?
Pozdrawiam.
Osobiście nie ma problemu moim zdaniem - szczególnie gdy aplikacja jest 32-bitowa, prawdopodobnie brakujące biblioteki też muszą być 32-bitowe
Wine ma wersję 32 i 64 bitową (w wersji 64 bitowej) dlatego nie ma problemu
Fervi
yossarian napisał(-a):
(taki Skype na amd64 ma w zależnościach zestaw 32-bitowych bibliotek).
Taki Skype (32-bit) czy Wine instaluje się zwyczajnie w systemie amd64 i w zasadzie nie ma żadnych różnic w działaniu.
bryn1u:
Wine i tak jest programem tylko 32-bitowym.
Popełniłeś 6 wpisów w tym wątku i nie udało Ci się napisać co to za biblioteki. Ogarnij się.
To moze ty sie ogarnij i przeczytaj jeszcze raz gdzie napisalem, ze jestem w pracy i nie mam jak :P
Ostatnio edytowany przez bryn1u (2012-08-29 14:20:18)
bryn1u napisał(-a):
...
Dlatego najlepiej będzie jak po powrocie do domu napiszesz post i wkleisz w nim loga z konsoli o co się pluje.
Wszystkim będzie łatwiej.
ilin napisał(-a):
bryn1u napisał(-a):
...
Dlatego najlepiej będzie jak po powrocie do domu napiszesz post i wkleisz w nim loga z konsoli o co się pluje.
Wszystkim będzie łatwiej.
Wrzucilem brakujace binarki i doszedlem do momentu instalacji. Powiedzmy, ze sie zainstalowalo do konca gdyz wskazuje na to pasek postepu instalacji. Niestety na tym etapie jest koniec i zwis. Dalej instalacja nie chce ruszyc. W konsoli dostaje takie cÓs:
clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reached^Cfixme:console:CONSOLE_DefaultHandler Terminating process 3c on event 0 fixme:console:CONSOLE_DefaultHandler Terminating process 8 on event 0
Any idea ?
Z gory dziekuje. Pozdrawiam.
Hmm.
Znalazlem pewne solution:
W systemie CAELinux możemy zainstalować niektóre programy, które przeznaczone są dla Windows – nie wszystkie, ponadto z częścią z nich są pewne problemy. Aby możliwa była ich instalacja, należy najpierw zaopatrzyć nasz system w Wine, specjalny program, symulujący środowisko Windows. W tym celu uruchamiamy KpackageKit i wyszukujemy „PLAYONLINUX”. Dzięki tej ,,nakładce'' na Wine, z łatwością zainstalujemy kilka darmowych, ale także komercyjnych programów CAD, które przeznaczone są dla Windows. Te darmowe to dość prosty CADstd Lite do szkiców i rysunków 2D i Google SketchUp, bardzo łatwy w obsłudze, lecz jednocześnie posiadający wielkie możliwości (stale zwiększane) program do projektowania w 3D.
Z komercyjnych aplikacji zainstalujemy w ten sposób CATIA V5, SolidWorks (w wersji 2007 działał, nie wiemy, jak zachowają się obecne edycje – przyp. redakcji) oraz AutoCAD (począwszy od wersji R14, a skończywszy na 2008) i dodatkowo kilka jego odmian: AutoCAD Electrical 2008 oraz AutoCAD Mechanical 2008.
Podczas studiów korzystałem z AutoCADa kilkakrotnie, do tworzenia dwu- a nawet trójwymiarowych rysunków i projektów, nigdy jednak w systemie Windows (sic!). Wszystko to właśnie dzięki Wine, otwarto źrodłowej implementacji tego systemu, dzięki której niektóre aplikacje dla Windows można uruchomić w środowisku GNU/Linux. Jeżeli dodatkowo korzystamy ze wspomnianego już PlayOnLinux, to instalacja programu okazuje się być łatwiejszą niż instalacja w natywnym środowisku, z uwzględnieniem aktualizacji i service packów dla niej dostępnych. Nie mogę się wypowiedzieć w kwestii wcześniej wymienionych programów, jeżeli chodzi o AutoCADa 2008, to zainstalowany w ten sposób nie jest w pełni funkcjonalny. Doświadczyłem sporych problemów zwłaszcza przy wyświetlaniu rysunków 3D.
Istnieje jeszcze kilka darmowych rozwiązań CAD dla Windows, które można spróbować zainstalować w~systemie CAELinux. Są to np. DoubleCAD, Solid Edge 2D Drafting, czy A9CAD. Ich instalatory należy pobrać ze stron producentów, przy czym A9CAD nie wymaga nawet rejestracji. Pamiętajmy jednak, że wykorzystywanie programów dla Windows w systemie CAELinux nie jest jednak zalecane i należy to robić w ostateczności.
Sznurek: http://www.cadblog.pl/1_2011_CAELinux_cd.htm
Zaciekawil mnie CAELinux: http://caelinux.com
Ostatnio edytowany przez bryn1u (2012-08-31 12:16:48)
Strony: 1