Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-08-04 11:44:42

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Grub w MBR każdego z dysków.

Witojcie.
Zaplątałem się trochę z grubem.
Posiadam dwa dyski. Jeden to sda (SATA), a drugi to hda (ATA). Na hda mam windowsa, a na sda debiana.
Ktoś mi w domu zrobił restart przyciskiem zasilania, bo się winda powiesiła i po tym manewrze  grub się nie uruchamia, nie mam mozliwości wyboru systemu, wchodzi od razu widna bez pytania. Coś się stało po tym restarcie, tylko teraz pytanie, co i z czym się stało, bo ni pamiętam jak miałem to wszystko skonfigurowane. Wydaje mi sie ze bylo tak:
Dysk hda z windą był ustawiony w biosie jako pierwszy do rozruchu, w jego MBR zapisany był grub i wszystko hulało. Po restarcie coś się walnęło to pomyslalem ze zmienie w biosie na bootowanie z tego drugiego dysku sda i o dziwo grub wchodzi i moge uruchomić kazdy system.
I teraz tak... albo gruba miałem w mbr na dysku sda, a nie tak jak mi sie wydawalo na hda i po prostu bios sobie zamienił kolejnośc kolejnosc bootowania dysków jakims cudem, albo zeczywiscie mialem gruba na dysku hda oraz na sda (kombinowalem kiedyś jak dokladalem dysk hda, wiec kiedys grub byl napewno na sda, ale wrzucilem go też do hda nie usuwając go z sda i pewnie mialem gruba zarowno na hda i sda. W związku z tym, ze dyski te zawsze są ropoznawane tak samo przez gruba, poniewaz jeden jest sata a drugi ata, to zawsze maja takie same oznaczenia, nawet po zmianie kolejnosci bootowania i to mnie pewnie uratowalo po tej awarii.
Pytam więc:) czy to możliwe, że mam gruba na obu dyskach i nie przeszkadza to w uruchamianiu windowsa, bo bootloader windowsa siedzi w mbr pierwszej partycji, a nie mbr dysku? Tylko dlaczego znikł grub z hda, o ile znikł. Jeżeli znikł to chcialem go tam ponownie zapisać, aby miec zabezpiecznie jak sie coś z tym pierwszym wykrzaczy. Czy mogę go tam zapisac i windows nadal bedzie sie uruchamial?

Ufff... Czy ktoś to jeszcze czyta...? :D

Ostatnio edytowany przez korbol (2012-08-04 11:50:28)

Pozdrawiam

#2  2012-08-04 12:02:41

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Re: Grub w MBR każdego z dysków.

Nic nie kumam...

Ale jeśli chcesz oba systemy mieć 'aktywne' to wydaje mi się, że obojętne gdzie będziesz mieć gruba. Ważne żeby grub wiedział na której partycji (którego dysku) jest partycja z którą jest system. Także jak dla mnie bierzesz liveCD instalujesz gruba w jakimś MBR i mówisz mu gdzie jest linux, prawdopodobnie po tej operacji win zniknie, ale już na linuxie dopiszesz sobie do configa gruba gdzie jest win potem update-grub i powinno wszystko hulać :)

Pozdrawiam

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#3  2012-08-04 12:05:08

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jesteś pewien, że dyski to hda i sda? Przy obecnych oznaczeniach powinny być to sda i sdb. GRUB może być w mbr obu dysków, odpalanie Windowsa z GRUB-a nie wymaga windowsowego bootloadera w mbr (jak by wtedy odpalać Windowsa z GRUB-a mając tylko jeden dysk? ;)).

#4  2012-08-04 13:52:03

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Dyski to na pewno sda i hda.
Zainstaluje go w takim razie na drugim dysku również, jak nabiorę trochę odwagi :]
Dzięki.

Pozdrawiam

#5  2012-08-04 13:57:20

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Dziwne, od Squeeze wszystkie dyski oznaczane są jako sdx, hdx nie jest już używane. No chyba, że masz jakiś zabytkowy system.

#6  2012-08-04 14:01:55

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Przepnij dysk z Debianem na miejsce pierwszego, odpowiednio dysk z Windowsem na miejsce drugie.

#7  2012-08-04 14:02:31

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

PavloAkaLogan napisał(-a):

Przepnij dysk z Debianem na miejsce pierwszego, odpowiednio dysk z Windowsem na miejsce drugie.

Po co?

#8  2012-08-18 18:27:10

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Ok, wszystko gra, grub jest każdym MBR. Coś mi się z jakiegoś powodu bios chyba resetuje i przestawił mi kolejność bootowanie dysków już drugi raz po restarcie win7 32 bit :/

Pozdrawiam

#9  2012-08-19 08:07:27

Rafcio6179 - Użytkownik

Rafcio6179
Użytkownik

korbol napisał(-a):

... Coś mi się z jakiegoś powodu bios chyba resetuje i przestawił mi kolejność bootowanie dysków już drugi raz po restarcie win7 32 bit :/

...całkiem możliwe że pamięć CMOS biosu nie ogarnia z powodu kiepskiej bateryjki :)

Linux Register User #550664
Debian 10 Buster

#10  2012-08-19 09:13:15

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Ale to za kazdym razem razem było po posiedzeniu kogoś na win7. No nic zobaczymy co bedzie dalej.

Pozdrawiam

Stopka forum