Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Od jakiś 3 tygodni mam problem z hibernacją, której czas nienaturalnie się wydłużył. Dawniej nie miałem z nią żadnych problemów, Teraz 500mb hibernuje się jakieś 2-3minuty.
Nie wiem czy to wina dysku, czy pakietu pm.
hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda: Timing cached reads: 1352 MB in 2.00 seconds = 676.01 MB/sec Timing buffered disk reads: 168 MB in 3.00 seconds = 55.98 MB/sec
pm-suspend działa prawidłowo. patrzyłem na logi z hibernacji i porównując z logami sprzed miesiąca nic szczególnego nie zauważyłem.
Wybudzenie z hibernacji trwa już normalny czas, ale przez jakieś 10sekund po ukazaniu się wizji system potrafi całkowicie się zawiesić i pali się wtedy lampka dysku twardego. Wcześniej czegoś takiego nie miałem.
Można jakoś sprawdzić prędkość i kondycję SWAPu?
/var/log/pm-suspend.log
log z dzisiaj - http://pastebin.com/raw.php?i=zUHwZW73
log z 4lipca - http://pastebin.com/raw.php?i=qrGwLB4T (wtedy już miałem karteTV i moduły typu bttv, hibernowało się ok)
Pozdrawiam i proszę o pomoc (hibernacja to dla mnie podstawa, korzystam bardzo często).
odłączyłem na USB wszystkie urządzenia prócz myszki - dalej to samo ;/
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-08-15 11:40:02)
Może zmień metodę hibernacji na uswsusp http://en.wikipedia.org/wiki/Uswsusp
Z uswsusp nie ma obecnie żadnych problemów? Kiedyś też go używałem, ale potem wyleciał z repozytorium i zamieniłem na TOI. TOI to chyba najlepsza metoda hibernacji w Linuxie, ale też najwięcej dłubania przy tym na początku.
Przeinstalowałem pm-utils, initramfs-tools, usunąłem wszystkie skrypty, które miałem wywoływane przy hibernacji, sprawdziłem dysk MMHD - dalej to samo. Odinstalowałem pm-utils i zmieniłem na to uswsusp (s2disk, s2ram). Nawet działa i ma fajne opcje konfiguracji. http://www.digipedia.pl/man/doc/view/uswsusp.conf.8/
pobawiłem się tym; dalej jest wolniej niż kiedyś, ale chociaż widzę w % jak to się wykonuje + nie muszę czekać na hibernacje po zmianie opcji "shutdown method" - wcześniej musiałem czekać gdyż pm-hibernate nie wyłączało mi do końca komputera (działało jak opcja platform w shutdown method). W przyszłości pewnie rozpakuje jakiegoś starego backupa na inny dysk i porównam wyniki jak było kiedyś + spróbuję ze SWAPem na innym dysku.
Pozdrawiam
dominbik napisał(-a):
Odinstalowałem pm-utils i zmieniłem na to uswsusp
A pm-utils czasem nie korzysta domyślnie z uswsusp po jego zainstalowaniu? AFAIK w Linuxie dostępne są trzy metody hibernacji — zwykła z waniliowego kernela, uswsusp oraz TuxOnIce. Do tego są różne sposoby zarządzania nimi, np. pm-utils albo hibernate.
Ja nie wiem ;) jak instaluje pm-utils to uswsusp mi się nie instaluje. Lecz mniejsza o to, bo mam w zasadzie przełom. Odinstalowałem uswsusp, znów zainstalowałem pm-utils i zrobiłem na drugim dysku partycję swap /dev/sdb3 - wcześniej używałem /dev/sda5. Zmieniłem w /etc/fstab UUID dla swapu oraz resume= w /etc/default/grub a potem update-grub i BINGO! pm-hibernate zahibernował mi komputer w 7sekund (dla porównania na starym swapie hibernował się 37sec).
Teraz tylko nie wiem, czy to wina dysku? Mógł się ten obszar partycji SWAP jakoś zużyć? Dosyć często używałem hibernacji + komputer ma 1GB RAMu, więc też czasem dyskiem mielił,
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-08-16 15:37:46)
dominbik napisał(-a):
Ja nie wiem ;) jak instaluje pm-utils to uswsusp mi się nie instaluje.
Sorry, może niejasne pytanie. Czy w sytuacji gdy zainstalowany jest pm-utils oraz uswsusp, pm-utils nie korzysta z uswsusp?
A tego nie wiem, bo jak instalowałem jedno to odinstalowywałem drugie. Czytałem na jakimś anglojęzycznym forum, że można ustawić, ale jak jest nie wiem. Teraz myślę dlaczego na starym dysku WDC 80GB, który już ledwo żyje (jak włączam na nim SMART w BIOSie to blokuje mi start komputera) uszkodzone i realokowane sektory hibernuje się w 7sekund a na 160GB sprawnym 37sekund. Partycja SWAP wyniszcza się po jakimś czasie? Może trzeba ją sformatować jakoś?
Ehh to chyba coś z dyskiem twardym. Sprawdzałem i kopiowanie na ten dysk trwa nienaturalnie długo. Wziąłem system z kopii zapasowej wrzuciłem na drugi dysk i z niego jako swap dałem ten na 1dysku - jest to samo hibernuje się strasznie długo. wziąłem swap z dysku drugiego - wszystko gra. Teraz tylko nie wiem czy kupować nowy czy co, bo SMART pokazuje, że jest ok ten dysk
2mb/s a SMART i MMHD pokazują, że dysk jest ok. Już nie wiem co robić... ;/
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-08-27 19:33:44)