Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Drogi Arn! Nie! Nic z tych rzeczy. Nie uważam, że kłamałeś, daj spokój. Po prostu jestem zaskoczony, że GNOME 3 zużywało ~ 200MiB, ponieważ od czasu pojawienia się tej nowej wersji, pomyślałem sobie w duchu "Aha, chyba czas na zmianę środowiska". Doprawdy mogłeś pomyśleć, że ja mogłem pomyśleć, że chcesz wprowadzić mnie w błąd? ;-) To niedorzeczne, irracjonalne wręcz!
dominbik właśnie te małe wymagania w stosunku do pamięci, które cechuje np. OpenBox i kilka innych oczywiście, jest dla mnie czymś naprawdę istotnym. To jeden z ważniejszych punktów, które w przyszłości spowodują, że skorzystam z tego Window Managera. Poza tym, jak już wspomniałem wcześniej, lubię mieć kontrolę podczas tworzenia Pulpitu, a wydaje mi się, że WM typu OpenBox oferować może więcej możliwości w tej materii aniżeli np. GNOME 2.
Radku dzięki za info nt. aktualizacji Squeeze >> Wheezy. Napisz, proszę na jakiej architekturze dokonałeś uaktualnienia. Korzystałeś z narzędzia apt, czy aptitude? etc. Z Twojego postu, a szczególnie ostatniego zdania, wnioskuję, że korzystasz z Xfce, prawda? Ciekaw jestem jak sytuacja wygląda w przypadku GNOME 2 >> GNOME 3?
remi napisał(-a):
Doprawdy mogłeś pomyśleć, że ja mogłem pomyśleć, że chcesz wprowadzić mnie w błąd? ;-)
To oczywiście tylko żart był. :)
Zużycie pamięci kde4 czy gnome 3 nie jest największym problemem. W gnome 3 grafika ma co robić i na słabszym sprzęcie trochę muli. Falback mode to wg. mnie bardzo okrojone gnome 2 bez możliwości konfiguracji. Kde4 złe nie jest, ale też wymaga jako takiego sprzętu do sprawnego działania. Powyższe opinie na podstawie Debian sid na sansungu n150 z 2GB ram.
remi
Nikt za Ciebie tego nie sprawdzi jak przebiegnie aktualizacja gałęzi Squeeze do Wheezy z tak, a nie inaczej skonfigurowanym środowiskiem graficznym i programami. Każdy system ma inny zestaw pakietów, jak i ciężko spoktać dwie identyczne konfiguracje sprzętowe. Zrób backup obecnego systemu ( / , /home ). Wyłącz lub usuń nieoficjalne repozytoria, podmień repozytoria na wheezy i działaj. W razie czego najwyżej skasujesz katalogi .config gconf .gconfd .gnome2 .gnome2_private/, a środowisko graficzne Gnome3 uruchomi się ze standardowymi ustawieniami przy następnym zalogowaniu.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-03 18:58:01)
marcin ja wcale nie liczyłem na to, że ktoś sprawdzi za mnie proces aktualizacji Squeeze >> Wheezy. Jak słusznie zauważyłeś, istnieje zbyt wiele różnic, aby ktokolwiek mógł wydać konkretną opinię. Chciałem jedynie dowiedzieć się, czy osoby, które dokonały już uaktualnienia, napotkały na jakiekolwiek problemy. To wszystko. Niemniej, według Radka (#18) cały proces przebiegł bez najmniejszych zakłóceń i problemów.
remi napisał(-a):
Niemniej, według Radka (#18) cały proces przebiegł bez najmniejszych zakłóceń i problemów.
remi przypuszczam ze Radek miał też tylko przejście z Xfce 4.6 na Xfce 4.8
Moim zdaniem wheezy utył w stosunku do poprzednika. O ile Squeeze z Fluxboxem uruchamiało sie z 40MB RAM tak
Wheezy już z 65
Moim zdaniem wheezy utył w stosunku do poprzednika. O ile Squeeze z Fluxboxem uruchamiało sie z 40MB RAM tak
Wheezy już z 65
Taka kolej rzeczy - ale zapewniam - nie jest to problemen nawet na archaicznym sprzęcie. Instalacja systemu bazowego + ręczna instalacja X + środowisko graficzne i nie ma żadnego problemu.
65? chyba przesada. mi tyle zajmuje przy openboxie + kilku aplikacjach typu wbar, conky, tint2, rox-filer a wiadomo, że fluxbox jest lżejszy i panel ma własnym. zależy też ile system ma RAMu do dyspozycji, bo przy takich 4GB zajmował mi od razu 100MB a przy 1GB 60MB
remi napisał(-a):
Radku dzięki za info nt. aktualizacji Squeeze >> Wheezy. Napisz, proszę na jakiej architekturze dokonałeś uaktualnienia. Korzystałeś z narzędzia apt, czy aptitude? etc. Z Twojego postu, a szczególnie ostatniego zdania, wnioskuję, że korzystasz z Xfce, prawda? Ciekaw jestem jak sytuacja wygląda w przypadku GNOME 2 >> GNOME 3?
Przepraszam za późną odpowiedź. W środę rodziliśmy więc byłem trochę zajęty ;)
Szczerze mówiąc to nie pamiętam, czy to było aptitude czy apt-get. Wygooglałem jakiś artykuł i zrobiłem to samo co autor.
Architektura to 64bit i używam Xfce.
RadekD napisał(-a):
W środę rodziliśmy więc byłem trochę zajęty ;)
Wybraliście już imię? ;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-04 10:14:50)
O, gratulacje. :)
marcin'82 napisał(-a):
Wybraliście już imię? ;]
Ignacy.
azhag napisał(-a):
O, gratulacje. :)
Dzięki!
Ostatnio edytowany przez RadekD (2012-08-04 11:54:00)
copowieryba napisał(-a):
Wheezy już z 65
Na czystym systemie jest różnica 3 MB ramu i 200 MB miejsca na dysku.
Konfiguracja tinyX (xserver-xorg-core + tinywm + xterm) + apt.conf:
APT::Install-Recommends "false"; APT::Install-Suggests "false"; APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false"; APT::AutoRemove::SuggestsImportant "false";
Wheezy netinstall i386 + kernel z sida (i grub 0.97) 31 MB ramu
z htop 34 MB:
Squeeze i386 konfiguracja jak wyżej + skompilowany zsh z testinga 28 MB:
z htop 31 MB
Różnica zależy głównie o jądra, wheezy ma nowsze, obsługa nowych urządzeń itd, dochodzą nowsze biblioteki współdzielone. Wheezy wydaje się być szybszy, nie wiem w czym jest tego zasługa, ale tak jest.
Następny test aktualizacja squeeze → wheezy.
Wheezy potrzebuje więcej czasu procesora , co widać na zrzutach różnica 2% , czyli jeszcze raz tyle . Na moim małym Asusie działo się to samo .
Instalowałem Wheezy'go z LXDE . Poczekam jakiś czas na nowe obrazy systemu...
Rafcio6179 napisał(-a):
Poczekam jakiś czas na nowe obrazy systemu...
Obecne akurat działają, nie wiadomo czy następne będą. ;)
Właśnie wyszła beta: http://lists.debian.org/debian-devel-announce/2012/08/msg00000.html
nius w drodze
Ta beta jest sprzed trzech tygodni, już chyba lepiej obecnych tygodniówek użyć (a jutro powinny być nowe tygodniówki).
azhag napisał(-a):
nius w drodze
Pfff, gadanie... mati75 prawie dwie godziny temu napisał niusa :)
http://dug.net.pl/news/440/
Yampress linka podesłał z heise online.
========
Obraz z wczoraj gruba nie instaluje.
mati75 coś musiało przytyć bo lxde obecnie po starcie zabiera 85 MB RAM, a na obecnym stable coś w okolicach 60 MB RAM dokładnie nie pamiętam bo to dawno było. Ale wolniejszego działania systemu nie za uwarzyłem.
W obu przypadkach instalowałem tak
aptitude install -R xorg slim lxde-core
zostaje jeszcze kwestia startujących usług na których się za bardzo nie znam
Ostatnio edytowany przez copowieryba (2012-08-05 21:45:32)