Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę łącząć się zdalnie z serwerem i uzyskać dostęp do pulpitu zdalnego z serwera. Czytałem trochę na ten temat i piszę że w konfigu należy X11Forwarding dać na yes. Ale zupełnie mi to nie działa..
Próbuję takim poleceniem to zrobić:
ssh -X user@IPserwera
i po jakimś czasie dostaje taki komunikat.
/usr/bin/xauth: timeout in locking authority file /home/x/.Xauthority
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-08-02 18:26:30)
Nadaj uprawnienia jak i użytkownika właściciela prawidłowo dla ~/.Xauthority
Ostatnio edytowany przez qluk (2012-08-02 20:03:26)
qluk napisał(-a):
Nadaj uprawnienia jak i użytkownika właściciela prawidłowo dla ~/.Xauthority
Nie pomaga.. już chyba wszystkie wątki na necie przeczytałem.. wszędzie praktycznie to samo piszą.. w Biblii Linuxa oraz w recepturach tak samo :/. W logach nic ciekawego nie znalazłem.. lipa..
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-08-02 22:38:15)
hmmm uruchomiłem chyba wreszcie ten pulpit zdalny. Ale udało mi się raz właczyć tylko Operę poprzez polecenie ssh -X user@ip 'opera'
A nie dałoby się tego tak zrobić aby wyświetlał się cały pulpit????.
Mam pewien problem bo... ten pulpit zdalny działa tylko na określonym użytkowniku.. gdy wpisuje w konsoli xauth, wtedy wyskakuje mi taki komunikat sam jak poniżej..
Jeśli chcę wygenerować za pomocą drugiego usera plik .Xauthority to wyświetla mi to co przy samym xauth...
a daje polecenie
xauth generate $DISPLAY
xauth: timeout in locking authority file /home/x/.Xauthority
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-08-03 00:44:37)
daj wynik
ls -l .Xauthority
z serwera
xhost
z klienta
sqrtek napisał(-a):
A nie dałoby się tego tak zrobić aby wyświetlał się cały pulpit????.
przez SSH -X z tego co wiem nie da się tego zrobić. do całego pulpitu polecam wykorzystać nxserver. Osobiście z tego korzystam, czasem z XDMCP. ssh -X też jest ok, ale tam uruchamia się we własnych oknach klienta te aplikacje (co też ma swoje zalety).
A nie lepiej użyć do tego celu nxsewer czy tightvnc ? Albo w sumie chyba najbezpieczniej teamviewer. Do koloru do wyboru ;) :)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-08-03 08:29:08)
Polecam TeamViewer. Win->Linux->Win bez problemu i działa bardzo szybko.
Jak masz rurkę minimum 10Mbit w obie strony, to można spróbować XDMCP przez tunel ssh, przy sszyfrowaniu blowfish i silnej kompresji może czasem dać radę.
ls -l .Xauthority
-rw------- 1 d3s d3s 175 08-03 09:44 .Xauthority
xhost z usera d3s (serwer)
access control enabled, only authorized clients can connect
xhost z usera sqrtek ( na niego właśnie chciałbym się łaczyć.. )(serwer)
No protocol specified xhost: unable to open display ":0.0"
xhost z kompa lokalnego
access control enabled, only authorized clients can connect
O dziwo do usera d3s umiem się połączyć i uruchomić programy typu xterm, czy też operę, iceweasel itd. A skoro piszecie że nie da się zrobić całego pulpitu zdalnego to możliwe że nic więcej nie bede umiał pozmieniać.. tylko jak to teraz skonfigurować abym te programy umiał również właczać na użytkowniku sqrtek :/.
ba10 napisał(-a):
A nie lepiej użyć do tego celu nxsewer czy tightvnc ? Albo w sumie chyba najbezpieczniej teamviewer. Do koloru do wyboru ;) :)
Właśnie dopiero co zacząłem się interesować pulpitem zdalnym przy okazji nauki serwera ssh i tutaj chciałem takie coś stworzyć, a jak jest z bezpieczenstwem przy takim nxserwer / tightvnc / teamviever? Lepiej/gorzej niż przez ssh?
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-08-03 10:00:24)
nxserver leci po ssh ;)
I działa ok nawet przy stosunkowo słabym łączu
No dobrze zainstalowałem na serwerze nxserver / nxclient / nxnode. A na komputerze lokalnym mam nxclienta. I już przy próbie połączenia jakieś błędy mi wyskakują.. najdziwniejsze jest że przy każdej próbie połączenia co innego wyskakuje :/.
edit 3://
Problem rozwiązany, Pulpit zdalny działa :)
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-08-03 20:28:33)