Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Mam taki skrypt do tworzenia archiwum z plików
#!/bin/bash xarchiver -d $*
i kiedy podaję kilka plików bez spacji w nazwie działa ok.
kiedy podaję kilka plików, ale ze spacją w nazwie któregoś z plików;
http://img444.imageshack.us/img444/5907/beznazwyut.png
wyskakuje mi błąd. Ma ktoś może pomysł jak przekazać prawidłowo temu xarchiverowi te pliki ze spacją w nazwie?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-07-30 14:29:20)
Ja bym radził poszukać skrypta, albo zakodzić samemu, żeby zmieniał spacje w nazwach na podkreślenia, a potem pakował do archiwum.
Sam temat takiej zmiany jest znany dość powszechnie ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-30 17:25:58)
Zgadza się. Odpalić coś takiego przed uruchomieniem w/w skryptu :)
for files in *; do mv "$files" "$(echo $files | sed 's/ /_/g')" 2>/dev/null; done
lub prościej
rename 's/ /_/g' *
Ostatnio edytowany przez megabajt (2012-07-30 22:46:29)
dominbik: a jesteś pewien, że Xarchiver w ogóle obsługuje pliki ze spacjami w nazwie?
Najprostszy test:
$ date > 'jeden jeden' $ xarchiver -d 'jeden jeden'
kończy się u mnie takim samym „błędem” (o ile komunikat bez treści może być taki sam).
Wygląda na to, że w tym konkretnym przypadku musisz albo posłuchać kolegów wyżej (proponowane rozwiązanie jest oczywiście tragiczne z punktu widzenia projektowania programów, ale działa), albo zacząć używać czegoś nowszego do zarządzania archiwami. Od ponad dwóch lat do kodu Xarchivera nikt nie wprowadził żadnej zmiany.
zaznaczyłem i zmienił się tylko komunikat. ;/
http://img580.imageshack.us/img580/5012/beznazwyvi.png
Minio napisał(-a):
dominbik: a jesteś pewien, że Xarchiver w ogóle obsługuje pliki ze spacjami w nazwie?
(...)
Od ponad dwóch lat do kodu Xarchivera nikt nie wprowadził żadnej zmiany.
Właśnie się dziwiłem dlaczego od tak długiego czasu nikt nie naprawił w nim buga odnośnie *.7z czy np. dlaczego wyrzucono go z repozytorium Arch Linuxa.
kurna odpalanie skryptu takiego zbytnio mi się nie widzi. znacie może jakieś alternatywy dla xarchiver? coś równie lekkiego (mało gnomowskich zależności, nie wspominając już o kde). używam openboxa z lekkimi alternatywnymi aplikacjami (zdecydowana większość na GTK).
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-07-30 22:55:06)
Może squeeze?
Fervi
Ja mam file-rollera na gtk2 jeszcze. ;)
ArnVaker napisał(-a):
Ja mam file-rollera na gtk2 jeszcze. ;)
qlist -IvqC file-roller app-arch/file-roller-2.32.2
Ja też mam ;)
dobra przerzuciłem się na file-roller. co prawda też nie chciał działać w tym skrypcie, ale w przeciwieństwie do xarchivera potrafi przyjąć pliki ze spacją w nazwie (lub dziwnymi znaczkami) przez
[Desktop Entry] Name=file-roller Exec=file-roller -d Icon=file-roller Type=Application
wsadzam to zamiast skryptu w bashu do .config/rox.sourceforge.net/SendTo/.group/ i jest łatwe tworzenie archiwum z poziomu menadżera plików. dzięki za pomoc
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-07-31 13:28:30)
xxx@xXx:~/Pulpit$ xarchiver test aa.tar.gz xxx@xXx:~/Pulpit$ xarchiver test\ aa.tar.gz ^C
jak sie "eskejpuje" znak to dziala :-) jak sie tego nie zrobi to normalne ze nie dziala :-)
xarchiver z repo
xxx@xXx:~/Pulpit$ apt-cache show xarchiver Package: xarchiver Version: 1:0.5.2+20090319+dfsg-4 Installed-Size: 1344 Maintainer: Christian Hübschi <huebschi.christian@gmail.com> Architecture: amd64 Depends: libatk1.0-0 (>= 1.20.0), libc6 (>= 2.3), libcairo2 (>= 1.2.4), libfontconfig1 (>= 2.4.0), libfreetype6 (>= 2.2.1), libglib2.0-0 (>= 2.16.0), libgtk2.0-0 (>= 2.10.0), libpango1.0-0 (>= 1.14.0) Recommends: xdg-utils, arj, bzip2, rpm, p7zip-full, unzip, zip Suggests: lha, rar Description-pl: Interfejs GTK+ dla większości używanych formatów kompresji Xarchiver jest niezależnym od środowiska graficznego interfejsem GTK+ do manipulacji plikami 7z, arj, bzip2, gzip, rar, tar, zip i RPM. Pozwala tworzyć archiwa oraz dodawać, wyodrębniać i usuwać z nich pliki. Obsługuje też zabezpieczone hasłem archiwa w formatach arj, 7z, rar i zip. . Xarchiver używa rutynowo pakietów bibliotek jeśli są dostępne. Jeśli potrzebujesz więcej formatów pakietów, wypróbuj XArchive, który korzysta ze skryptów powłoki. Homepage: http://xarchiver.xfce.org/ Description-md5: f7ee6d46e957f7e9ffdcb0cca74f2241 Tag: interface::x11, role::program, scope::utility, uitoolkit::gtk, use::compressing, use::storing, works-with-format::tar, works-with-format::zip, works-with::archive, works-with::file, x11::application Section: x11 Priority: optional Filename: pool/main/x/xarchiver/xarchiver_0.5.2+20090319+dfsg-4_amd64.deb Size: 511008 MD5sum: cd1f921acade9187f838be4e9341c4a5 SHA1: 3914d483184aebd8a702d80e22c51eedf4ac0361 SHA256: dc7660bf78b4e3bdd876a3ec400b0d0c5d504cd678f0c1ca64f504edc5b5dcd5
wtedy działa, co nie zmienia faktu, że te przyjmowanie plików ma trochę zwalone. Np. gdy zamiast skryptu w bashu zrobiłem sobie wpis (wtedy też mogę otwierać przez "Wyślij do")
[Desktop Entry] Name=xarchiver Exec=xarchiver -d Icon=xarchiver Type=Application
wystarczy plik np. ze znakiem ")" w nazwie i już się wywala, reszta aplikacji nie ma u mnie z tym problemów również nowy file-roller.
Minio napisał(-a):
dominbik: nie to, żebym miał coś przeciwko File Rollerowi, ale chciałem doprecyzować, że ferviemu chodziło o squeeze a nie Squeeze. Squeeze najwyraźniej zastąpił Xarchivera w roli programu do archiwizowania dla Xfce.
Możesz dać mu szansę, chyba ma mniejsze zależności niż File Roller.
ooo rzeczywiście. sory fervi myślałem, że proponujesz instalację Debiana Squeeze dlatego zignorowałem całkowicie twój post, no ma mniejsze zależności i trochę szybciej mi działa (jest na gtk2 w przeciwieństwie do file-roller). Zostanę jednak na file-roller, bo wszystko już sobie z nim zintegrowałem, szybkość działania jest znośna, obsługuje *.7z (w przeciwieństwie do squeeze) oraz co dla mnie ważne ma ok opcje (te widoczne po file-roller --help) do skryptów, które mam,
no bo musial bys "eskejpowac" wszystkie znaki specjalne na podstawie ktorych mozna budowac wyrazenia regularne no i oczywiscie - i — bo to sa znaczniki parametrow.
[edit]
oczywiscie jak juz masz rozwiazanie to nei ma sensu kombinowac,
takie tylko wytłumaczenie na przyszłość skąd biorą się takie "kwiatki".
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-31 18:55:17)
dominbik napisał(-a):
ma mniejsze zależności i trochę szybciej mi działa (jest na gtk2 w przeciwieństwie do file-roller)
Jak w zeszłym roku sprawdzałem nowego file-rollera to też trochę zamulał, dlatego używam wersji na gtk2.
Strony: 1