Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Chciałbym Wam Obywatele zaprezentować moją niszczycielską działalność. ;) Czyli jak się poznęcać nad hdd.
#!/bin/bash echo "Usage don't exist, sorry." ilosc=0 while [ $ilosc -lt 1000 ]; do dd bs=1M if=/dev/zero of=/dev/sde dd bs=1M if=/dev/urandom of=/dev/sde echo $ilosc let ilosc=ilosc+1 done
przy -lt 1000 trzeba zapodać ilość razy ;).
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Dozymetr - czyli urządzenie do pomiaru promieniowania jonizującego :) Urządzenie wykonane na wszelki wypadek ;)
Tuba (detektor) kupiona na allegro z wojskowych zapasów za parę groszy, pierwsze testy:
Potem dwa tygodnie powolnego dłubania wieczorami i efekt końcowy:
Więcej informacji: http://milyges.dug.net.pl/projekty/dozymetr-licznik-geigera-mullera/
I nie, jeszcze nie próbowałem na niczym bardziej radioaktywnym od tła ;)
//EDIT: Ech, widze że mi zjadło 'v' w jednostce, powinno być uSv/h a nie uS/h ;/
co szykuje sie jakas nuklearna katastrofa???.
Interfejs pilota renault do radia kenwood
Interfejs pozwalający na podłączenie oryginalnego sterowania Renault (w moim wypadku w Renault Megane I) pod kierownicą do radia samochodowego Kenwood.
Fotka:
Opis i schemat pod adresem: http://milyges.dug.net.pl/projekty/interfejs-kenwood-renault/
bardzo fajne :]
#!/bin/bash backup_to="/mnt/magazyn80/" #koniecznie w katalogu mnt; home; media; lub dodaj do --exclude (inaczej tar się zapętli) tar -clvpz --exclude=/mnt/* --exclude=/media/* --exclude=/proc/* --exclude=/home/* --exclude=/sys/* --exclude=/tmp/* --exclude=/dev/* --exclude=/run/* -f $backup_to\backup-`date +%Y-%m-%d`.tgz / > $backup_to\backup-`date +%Y-%m-%d`.log # #w razie awarii boot z LiveCD/płyty instalacyjnej/linuxa, podmontowanie partycji i rozpakowanie np: #tar -xvzpf /media/pen/backup-2012-05-06.tgz /mnt/newroot/ #mkdir /mnt/newroot/{mnt,media,proc,sys,tmp,run} # #chroot /mnt/newroot/ #w razie potrzeby edycja fstab, instalacja gruba #w przypadku mocnych maszyn można -clvpj (kompresja bzip2) zamiast -clvpz (kompresja gzip)
do backupu tarem.
http://www.youtube.com/watch?v=hwF1hgSfNjI komputer z 2003r więc trochę przycina go gtk-recordmydesktop
Jak już się tak bardzo chwalimy, kwiecień 2011 ;-)
milyges panie insztalatorze może Waćpan otworzysz seryjną produkcje...
=:[]
Lorenzo napisał(-a):
Jak już się tak bardzo chwalimy, kwiecień 2011 ;-)
http://home.agh.edu.pl/~przyboro/panda_fe_asic2.png
Termotransfer to to nie jest :-) hihihi
Powiedz coś więcej co to jest :-)
Zdjęcie pod probestacją czterokanałowego prototypu układu szybkiej elektroniki odczytu dedykowanego do detektorów gazowych/półprzewodnikowych w eksperymentach fizyki wysokich energii ;-)
Rózne tryby pracy, wzmocnienia, czasu kształtowania, etc - programowalne 25 bitowym słowem w CMOS 0.35um
Ostatnio edytowany przez Lorenzo (2012-05-11 16:34:50)
/usr/share/silnik/użycie_cpu.sh (skrypt gdzieś z forum Archa na %użycia CPU);
eval $(awk '/^cpu /{print "previdle=" $5 "; prevtotal=" $2+$3+$4+$5 }' /proc/stat); sleep 0.4; eval $(awk '/^cpu /{print "idle=" $5 "; total=" $2+$3+$4+$5 }' /proc/stat); intervaltotal=$((total-${prevtotal:-0})); echo "$((100*( (intervaltotal) - ($idle-${previdle:-0}) ) / (intervaltotal) ))"
mój skrypcik (wymaga doinstalowania xprintidle) do wykrycia idle i działania w związku z tym. W tym przypadku gdy użycie CPU < 10% a xidle >20sekund. sprawdza co 50 sekund. nie jest to z pewnością idealne rozwiązanie, lecz ostatnio podczas testowania zawsze inicjował backupa gdy robiłem kawę czy nie byłem przy komputerze
#!/bin/bash while [ $(bash /usr/share/silnik/uzycie_cpu.sh) -ge 10 ] || [ $(xprintidle) -le 20000 ]; do sleep 50; done sudo bash /usr/share/silnik/backup.sh
i całość jeśli chodzi o backup tarem, backup.sh
#!/bin/bash backup_to="/mnt/magazyn80" #koniecznie w katalogu mnt; home; media; lub dodaj do --exclude (inaczej tar się zapętli) if mount | grep $backup_to > /dev/null then tar -clvpz --exclude=/mnt/* --exclude=/media/* --exclude=/proc/* --exclude=/home/* --exclude=/sys/* --exclude=/tmp/* --exclude=/dev/* --exclude=/run/* -f $backup_to/backup-`date +%Y-%m-%d`.tgz / > $backup_to/backup-`date +%Y-%m-%d`.log else #echo "nie zamontowany" mount $backup_to fi # #w razie awarii boot z LiveCD/płyty instalacyjnej/linuxa, podmontowanie partycji i rozpakowanie np: #tar -xvzpf /media/pen/backup-2012-05-06.tgz /mnt/newroot/ #mkdir /mnt/newroot/{mnt,media,proc,sys,tmp,run} # #chroot /mnt/newroot/ #w razie potrzeby edycja fstab, instalacja gruba #w przypadku mocnych maszyn można -clvpj (kompresja bzip2) zamiast -clvpz (kompresja gzip)
wystarczy ustawić i dodać np. w czwartek do crona tego inicjatora gdy idle
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-05-17 20:59:00)
#!/bin/bash file="/home/kelloco2/.emaile" wartosc="expr `date +%s` - `stat -c %Y $file`" if [ $[$($wartosc)/3600] -gt 4 ]; then haslo="przykladowe" user="przykladowe" ilosc=`wget -q -O - https://mail.google.com/a/gmail.com/feed/atom --http-user=$user@gmail.com --http-password="$haslo" --no-check-certificate | grep fullcount | sed 's/<[^0-9]*>//g'` echo $ilosc > ~/.emaile echo $ilosc else cat ~/.emaile fi
sprawdza czy od zaktualizowania ilości maili minęło 4h. jeżeli tak aktualizuje, zapisuje do ~/.emaile oraz wyświetla nową ilośc. jeżeli nie minęło to
cat ~/.emiale
używam głównie ze względu na XDM:
gdy za każdym razem aktualizuje maile pojawia się z opóźnieniem. a gdy włączam komputer po 2h wyświetla po prostu przez cat. skrypt używam też przy conkym to wyświetla/lub aktualizuje gdy >4h
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-05-19 13:17:28)
#!/bin/bash SERVICE='beep' if ps ax | grep -v grep | grep $SERVICE > /dev/null then killall -w beep kill -SIGTERM `ps aux | grep "acpi_shutdown.sh" | grep -v grep | awk '{print $2}'` else modprobe pcspkr beep -f 262 -l 3000 -n -f 277 -l 3000 -n -f 294 -l 3000 -n -f 311 -l 3000 -n -f 330 -l 2000 -n -f 349 -l 2000 -n -f 370 -l 2000 -n -f 392 -l 2000 -n -f 415 -l 1000 -n -f 440 -l 1000 -n -f 466 -l 1000 -n -f 494 -l 1000 sleep 5; shutdown -h now fi
razem z edycją ostatnich linii /etc/acpi/powerbtn-acpi-support.sh
#(...) SAM KONIEC: else # Normal handling. bash /usr/share/silnik/acpi_shutdown.sh & fi
+ pakiet beep. po wciśnięciu przycisku power, przez 20 sekund wydaje dźwięki a w razie ponownego wciśnięcia power anuluje wyłączenie. Zrobiłem, bo ostatnio przypadkowo wcisnąłem power i komputer od razu się wyłączył.
w internecie dostępne są ciekawe motywy
http://www.youtube.com/watch?v=r7w3CJ8kNNI
dominbik napisał(-a):
Kod:
#!/bin/bash SERVICE='beep' if ps ax | grep -v grep | grep $SERVICE > /dev/null then killall -w beep
dominbik napisał(-a):
Kod:
kill -SIGTERM `ps aux | grep "acpi_shutdown.sh" | grep -v grep | awk '{print $2}'`
Jeżeli pkill nie potrafi złapać tego skryptu, to twórz pidfile (plik, w którym umieścisz PID procesu do późniejszego wykorzystania) zamiast takich karkołomnych konstrukcji.
dzięki za linki. niestety gorzej u mnie z estetyką kodu itd... bardziej się skupiałem wtedy "aby działało", lecz dodaję to do ulubionych i w przyszłości pewnie poprawie. btw widzę, że dużo ciekawej linuxowej literatury tam tworzysz
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-06-24 18:51:14)
#!/bin/sh LANGUAGE=pl-pl kdialog --msgbox "Naciśnij OK by zacząć rozpoznawać mowę" sox -r 16000 -t alsa default recording.flac & kdialog --msgbox "Naciśnij OK by przetworzyć zapisany tekst" killall sox wget -q -U "Mozilla/5.0" --post-file recording.flac --header="Content-Type: audio/x-flac; rate=16000" -O - "http://www.google.com/speech-api/v1/recognize?lang=${LANGUAGE}&client=chromium" > message.ret cat message.ret | sed 's/.*utterance":"//' | sed 's/","confidence.*//' > message.txt rm recording.flac rm message.ret cat message.txt
Rozpoznawanie mowy dla dłuższych tekstów powstał z przerobienia 2 skryptów (python + Google API w Bashu). Sam projekt wykorzystuje sox - do nagrywania naszych jęków, killall do zaprzestania, wget do wysłania. Oczywiście metoda nie jest super-poprawna i są błędy, nie mniej jednak jak komuś nie chce się pisać ... :)
Fervi
Konwersja napisów do UTF:
#!/bin/bash cd ~/Videos pliki=$(ls | egrep '*.txt|*.srt' | egrep -v '^utf8.*') SAVEIFS=$IFS IFS=$(echo -en "\n\b") for i in $pliki; do iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF-8 < $(echo $i) > $(echo utf8.$i) done IFS=$SAVEIFS
Łamacz haseł roota do Kindla:
#!/bin/bash sn_len=16 text1="fiona" text2="mario" if [ $# -ne 1 ]; then echo "Jako parametr podaj SN Kindla 4" exit 1 fi sn=${1^^} if [ ${#sn} -ne $sn_len ]; then echo "SN Kinda 4 to 16 znakow (cyfry+liczby)" exit 1 fi hash1=$(echo $sn | md5sum | cut -c8-11) hash2=$(echo $hash1 | cut -c1-3) pass1="$text2" pass2="$text1$hash1" pass3="$text1$hash2" echo $pass1 $pass2 $pass3 exit 0
Wyganiacz pracownika do domu, gdy od włączenia komputera minęło już 8 godzin:
#!/bin/bash while true; do counter=$(uptime | awk '{print $3}' | cut -c 1) if [ $counter -ge 8 ]; then xmessage -center 'do domu!' exit 0 else sleep 60 fi done
Wykrywa czy jest podpięty zewn. monitor i wyłącza monitor wewnętrzny (w laptopie):
#!/bin/bash monitor=$(xrandr | grep "VGA1 connected") if [[ -n "$monitor" ]]; then xrandr --output LVDS1 --off xrandr --output VGA1 --mode 1920x1080 --rate 60 else xrandr --output LVDS1 --mode 1024x768 --rate 60 fi
megabajt napisał(-a):
Konwersja napisów do UTF:
Kod:
#!/bin/bash cd ~/Videos pliki=$(ls | egrep '*.txt|*.srt' | egrep -v '^utf8.*') SAVEIFS=$IFS IFS=$(echo -en "\n\b") for i in $pliki; do iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF-8 < $(echo $i) > $(echo utf8.$i) done IFS=$SAVEIFS
Nie można tego z powodzeniem zastąpić poleceniem:
enconv ~/Videos/*.txt ~/Videos/*.srt
?
fervi napisał(-a):
Oczywiście metoda nie jest super-poprawna i są błędy, nie mniej jednak jak komuś nie chce się pisać ...
przetestowałem ten skrypt i nie rozpoznał ani jednego słowa. jak wygląda u Ciebie skuteczność tego rozwiązania? Ile miały najdłuższe teskty które w miarę rozpoznał? może to, że używam kamerki internetowej jako mikrofonu i jakość nie jest super
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-07-31 19:13:18)
Powiem, że różne jaja się działy, poszczególne słowa z przynajmniej 90% dokładnością, zdania z jakimiś 30-70%
ojczyzno moja ty jesteś jak zdrowie ile cię trzeba cenić ten tylko się dowie kto cię stracił dziś piękność powstają tobie widzę i opisuję bo tęsknię po to
litwo ojczyzno moja ty jesteś jak zdrowie ile cię trzeba cenić ten tylko się dowie kto cię stać dziś piękność twą w całej ozdobie widzę i opisuję bo tęsknię po tobie
Tak wyglądał początek inwokacji
Niemniej jednak jak nie mówisz szybko i starasz się mówić wyraźnie, to szanse twoje zwiększają się
Fervi
http://pastebin.com/raw.php?i=JvZTpgWx
http://pastebin.com/raw.php?i=uuPWB0px
http://pastebin.com/raw.php?i=RPfE2LYM
Łatwe montowanie urządzeń blokowych w Roxie (dzięki temu, że w rox można ustawić komendy do akcji mount/umount/eject. Mam dwa punkty montowania pen i dysk_ntfs dla urządzenia /dev/sdb - w zależności od urządzenia klikam sobie i Rox potrafi polegając na wpisach w /etc/fstab tak statycznie to montować. Rozwiązanie to działa póki nie podłączę kilka urządzeń, różnych systemów plików, 1 urządzenia z kilkoma partycjami - muszę wtedy montować przez konsolę - a teraz ratuje się tymi bardziej dynamicznymi /mnt/dev2 i /mnt/dev3. Próbowałem z udisks, ale miałem problem i prawdopodobnie też wymagałoby to skryptu w bashu. jak ktoś używa Roxa to służę pomocą. userfrendly i działa :)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-03-01 13:06:37)
#!/bin/bash #Simple Battery Daemon ver 0.1 #wywołany sprawdza czy używamy baterii i jeśli tak przy ilestam% hibernuje komputer #wymaga pakietu acpi nextcheck() { battime=`acpi -b | awk '{ print $5 }'` batlevel=`acpi -b | awk '{ print $4 }' | sed 's/\(.*\)../\1/'` if [ ${battime:0:2} -ge "02" ]; then echo "2h lub wicej ide spac na 50minut" sleep 50m elif [ ${battime:0:2} -ge "01" ]; then echo "godzina lub wiecej ide spac na 30minut" sleep 30m elif [ ${battime:3:2} -ge "20" ]; then echo "20minut lub wiecej ide spac na 5minut" sleep 5m else if [ $batlevel -le "10" ]; then echo "mniej niż 9% hibernuje się" #systemctl hibernate pm-hibernate elif [ $batlevel -le "13" ]; then #notify-osd "battery_empty" "Krytyczny poziom baterii. Komputer za chwile zostanie zahibernowany" echo 10 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness fi echo "mniej niz 20 minut. ide spac na 1minute" sleep 1m fi } while true; do statuscheck=`acpi -b | awk '{ print $3 }'` if [ $statuscheck != "Discharging," ]; then echo "Daemon działa tylko gdy bateria się rozładowuje" exit 0 fi nextcheck done
Prosty daemon, który hibernuje komputer na zadanym poziomie. Gdy komputer zacznie korzystać z baterii, można go wywołać np. przez regułkę udeva. Mój laptop sam się włącza i ostatnio Arch Linux rozładował mi baterię do 0% i padł (na szczęscie dla ext4 to żaden kłopot). Dla akumulatorów Li-Ion rozładowywanie do 0% jest dość niekorzystne. Statyczne wartości w środku można oczywiście pozmieniać. Reszta to zasługa pakietu acpi, który dynamicznie prognozuje ile mniej więcej czasu na baterii zostało. Rzadko się wybudza i nie żre procka ;D jakby ktoś chciał tego użyć to najlepiej na początku przetestować w konsoli bez używania "&" ,aby zobaczyć czy np. nie za rzadko/często monitoruje w którymś kroku albo czy nie powinien hibernować wcześniej/później. to już jak kto chce. można dodać dodatkowe akcje jak np. powiadomienia czy regulacja podświetelnia, wylaczenie USB gdy malo baterii.
Popełniłem ostatino program, który ma za zadanie pomóc mistrzowi gry Dungeons and Dragons w podstawowych czynnościach typu rzuty kostką, zadawanie obrażeń wrogom. Taka tam zabawa z QT. Jak na razie program rzuca różnymi kostkami, stwierdza trafienia krytyczne i krytyczne pudła, dynamicznie tworzy wrogów i nimi zarządza oraz steruje turami.
Źródła do pobrania z :
http://krasnij.sh.dug.net.pl/BattleHelper.sources.tar.gz
A wygląda to tak:
#!/bin/bash lockfile=/tmp/superbutton.lock if [ -f $lockfile ]; then rm $lockfile mygtkmenu .config/mygtkmenu/myMenu.txt else touch $lockfile sleep 1 if [ -f $lockfile ]; then rm $lockfile xscreensaver-command --lock fi fi
prosty skrypcik do przycisku zrobionego za pomocą pliku *.desktop na tint2. różne akcje w zależności czy klikniemy szybko dwa razy (jak przy otwieraniu foldera w Windows) czy raz. w sumie nie myślałem, że za pomocą pliku w /tmp/ będzie to tak fajnie działać (/tmp/ jest w RAMie). http://www.youtube.com/watch?v=gALWZPYiKJU
kukułka:)
#!/bin/sh looptest=1 while [ $looptest = 1 ]; do hour=$(date +%I) minute=$(date +%M) if [ "$minute" = 00 ]; then x=1 while [ "$x" -le $hour ]; do aplay -vv ~/.sample/cuckoo.wav x=$((x + 1)) done sleep 60 elif [ "$minute" = 30 ]; then aplay -vv ~/.sample/cuckoo.wav sleep 60 fi sleep 1 done
sample
$ mkdir ~/.sample/ $ ffmpeg -i http://www.wavsource.com/snds_2013-08-11_5845952360593094/sfx/cuckoo_clock1_x.wav ~/.sample/cuckoo.wav
Ostatnio edytowany przez spook (2013-08-14 19:44:05)
Firmowa twórczość:
Wkrótce w galerii M1 w Krakowie :)