Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-29 01:13:23

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

[Nvidia] Ustawienie maksymalnej ilości klatek

Witajcie!

Jak wiemy, ludzki mózg nie rozróżnia czy widzi przed sobą 50 klatek czy 100. Według wikipedii ta granica między rozróżnianiem "klatek", a płynnego obrazu to 18FPS (albo 16), mi się wydaje, że 30. Czy da się ustawić (bez zbytniego gmerania w xorg.conf, ale jak trzeba) ustawić maksymalną liczbę klatek na np. 35? Bo niepotrzebnie gry mi grzeją grafikę, jak i tak nie rozróżnię tego, a w tym laptopie Karta Graficzna mocno grzeje kompa (potrafi tak go zagrzać, że klatkami leci potem)

Fervi

#2  2012-07-29 10:17:05

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: [Nvidia] Ustawienie maksymalnej ilości klatek

W niektórych grach się da np. w Quake III (z poziomu konsoli jest taka komenda - nie pamiętam dokładnie ale jest na 100%) globalnie możesz co najwyżej zsynchronizować z V-SYNC - jakbyś oszukał jakoś ster że odświeżanie wynosi 35 klatek to pewnie byś osiągnął to co chcesz (ale wątpię żeby się tak dało). Inna sprawa że zobaczysz różnice pomiędzy 35 a 45 o 60 klatkach nie wspominając - właśnie na Quake można fajnie to zaobserwować i niestety różnica jest spora (inna sprawa że pewnie szlo by się przestawić po jakimś czasie...).

Do tego dochodzą oczywiście gry ze spierniczonymi silniczkami które wiążą główny timer z ilością klatek, przez co robi się latencja na sterowaniu. IMHO nie ma możliwości której szukasz, chyba że per gra.

Pozdro.

#3  2012-07-29 10:26:20

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Nvidia wyświetla obraz wg parametrów ustawionych przez xorg.conf i/lub xrandr.
Więc jesli Nividia zapieprza 1280x1024@120 Hz - to tyle widzisz na ekranie.
Natomiast liczbę klatek FPS - o tym już powinienieś pogadać z samą grą.

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2012-07-29 10:41:55

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Dobra, a jakie w nvidia-settings powinienem włączyć, by gry miały "jak najgorszą jakość", ale karta graficzna się nie grzała? Wiem, że można bawić się zegarem, ale ja nie chcę. Chodzi o to, by wszystko było nie na jakość, ale na ilość :D

Fervi

#5  2012-07-29 10:54:36

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Za wiele opcji to tam nie ma... jedynie ustawić slider "Image settings" na "High performance", wyłączyć wszelkie antialiasingi, anizotropy itp. (najlepiej z poziomu nvidia-settings wymusić ich wyłączenie - nadpisując ustawienia gry) i... tyle, jednakże na cuda bym nie liczył. Prędzej ustawieniami w grze coś zdziałasz.

Stopka forum