Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-15 15:45:18

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Siła sygnału wifi wyrażona w dBm - pytanko...

Witam.

Tak mnie zastanawia jak się ma siła sygnału wifi wyrażona w dBm do jakości anteny i szybkości łącza? Chodzi mi o to czy jeżeli mamy dwie karty Wifi o tej samej prędkości i obie pokazują zbliżoną jakość sygnału w dBm to powinny teoretycznie dawać podobną prędkość, czy też miara w dBm jest kompletnie abstrakcyjna i dopiero podstawienie jeszcze czegoś tam daje realną jakość sygnału (i prędkości) dla danej karty (na zasadzie czegoś w stylu: dBm/costam=siła realna)?

Pytam bo Wifi analyzer pod Androida na dwóch różnych urządzeniach pokazuje mi podobną ilość dBm, a transfery kosmicznie różne - nie wiem czy to przez jakieś ustawienia softowe czy jak pisałem, na siłę w dBm nie ma co patrzeć.

Pozdrawiam i jak zawsze z góry dzięki za info.

#2  2012-07-15 22:41:15

life - Użytkownik

life
Użytkownik

Re: Siła sygnału wifi wyrażona w dBm - pytanko...

Nie ma protej zależności. Siła to nie wszytko, ważna jest też jakość sygnału, stosunek zakłóceń do sygnału, ilość innych sieci w okolicy itp. itd. A sama wartość dBm uzależniona jest między innymi od mocy karty, anteny, przewodu itp.

#3  2012-07-15 23:04:28

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@life:

Dzięki za info, może doprecyzuję - mnie właśnie chodzi o to czy jak mam powiedzmy dwie identyczne karty do których mam podpięte dwie identyczne anteny, jedną dobrym kablem, drugą zaś jakimś badziewnym, poprzerywanym miejscami powodującym zakłócenia, to czy wyświetlany poziom sygnału w dBm będzie taki sam, a wzrośnie tylko poziom zakłóceń (w iwconfig Signal level i Noise level są oddzielnie, tylko Noise level nie zawsze jest podawany na wszystkich kartach), czy też poziom sygnału będzie różny. Innymi słowy czy sygnał w dBm jest podawany na zasadzie że na jedn ej karcie SNR = 0.98, na drugiej 0.5 ale na obu iwconfig raportuje Signal level na poziomie np. -80 dBm a różny Noise level, czy też obie te wartości zależą od jakości kabli i anten?

#4  2012-07-15 23:36:56

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

@Huk
Jesli kojarzysz głosniki, to w nich sa waty mocy,  decybele, a także decybele/m2
- trzy podtsawowe parametry iousjące głośnik.
Tu jest identyczna sytuacja.
Moc antety - to jeden parametr, dbm i dbi - to następne, które w zestawieniu z mocą opisują wydajność i "skuteczność" anteny.
Sznurki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/DBm
http://pl.wikipedia.org/wiki/DBi

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-15 23:40:25)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum