Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-15 16:09:18

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

jaki zasilacz?

witam
mój już stary zasilacz uległ awarii podczas grania i szukam nowego. zacząłem czytać poradniki o tej tematyce ale w natłoku informacji pogubiłem się, i wnoszę serdeczną prośbę do kolegów o poradę w celu dobrania odpowiedniego zasilacza do mojego sprzętu: pentium 4 2.53 GHZ, GeForce 6600 [AGP], jakieś dwa dyski twarde nie za nowe i napęd DVD. Ogólnie cały komputer za nowy już nie jest, Wnoszę serdeczną prośbę o pozytywne rozpatrzenie mej sprawy.

#2  2012-07-15 16:20:01

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Re: jaki zasilacz?

Tak na oko przy czymś takim to 450W powinno starczyć bezproblmowo (tak mi się zdaje). Jakiej firmy to już raczej kwestia przejrzenia opinii.

#3  2012-07-15 16:43:55

mrmarkos - Członek DUG

mrmarkos
Członek DUG

#4  2012-07-15 17:02:40

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@yantar:

Nie do końca, @copowieryba posiada P IV - czyli mocna linia 5V by się przydała, w nowszych to raczej jest kicha - pewnie da radę to pociągnąć ale może być na granicy.

#5  2012-07-15 18:18:10

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

#6  2012-07-15 19:11:47

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

no i znowu fortron .... te zasilacze to kupa :P , wszyscy polecaja bo inni polecaja ... ale w testach wychodzi kupa ( amacrox tak samo , mają wysokie tętnienia napięc, albo napięcia dalekie od ideału ), średnio chce mi się sznurka szukać ale jak ktoś bedzie bardzo nadgorliwy to znajde. ( jedyny plus psu z pod linka to cena ... 50pln to nie jest duzo ).

no i jak słusznie bardzo słusznie @Huk powiedział przydał by się mocniejsza linia 5V, stary sprzet to i trzeba kupic psu starej konstrukcji pewnie atx 2.0 ( albo jakiś mozny rzeźnik nowej konstrukcji atx 2.2 , z tym że jeżeli jakiś rzeźnik to też tak od strzała cięzko dobrać trzeba będzie znaleść sprzęt który przy niskim obciąrzeniu nie daje za wysokich napięć ).

Powiedz ile masz do wydania, albo czy masz zamiar przesiadki na nowszy sprzęt w najbliższym czasie ( no bo było nie było, sprzęcik można zmieniać małymi kroczkami tak żeby po kieszeni nie bolało :-) ).

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#7  2012-07-15 19:57:53

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@gindek:

Teraz to trafiłeś chłopie kulą w płotek, bo akurat FSP-400-60PFN mam na chacie, też kupiony za około 50 zł, parę lat temu, nie tylko żyje ale ma się naprawdę dobrze, do tego ta zasiłka w tamtych latach wygrywała w różnych testach z konkurencją więc proszę mi tu herezji odnośnie zasiłek FSP nie szerzyć. Poza tym FSP samo w sobie poza marką Fortron robi zasiłki dla innych ;]

"Power supplies from FSP are sold by Antec, Sparkle Power International (SPI), OCZ, SilverStone Technology, Nexus and Zalman under their own names."

Do powyższego dodaj jeszcze Be-Quite i parę innych ;]

Wydaje mi się że ta zasiłka powinna dać radę, on ma mocną linię 5V właśnie. Jak nikt nie zaproponuje czegoś nowego z mocną piątką to bym brał.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Huk (2012-07-15 20:39:12)

#8  2012-07-15 20:41:39

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

też mi się podoba ten zasilacz zwłaszcza jego cena tylko jedno mnie mnie niepokoi cz nie jest on czasami przystosowany do obudowy leżącej  bo ja mam pionową
@gindek:
w ten komputer ostatnio zainwestowałem i inwestować w niego już nie będę bo mnie płyta główna ogranicza, a nowego na razie kupować nie planuje chyba że laptopa

morze jest zemną coś nie tak ale, czy nie powinno być widać na zdjęciach przewodów?
czy linia -5V jest wymagana bo poprzednik takom miał a u tego nie widzę

Ostatnio edytowany przez copowieryba (2012-07-16 11:56:46)

#9  2012-07-15 21:04:42

Lorenzo - Moderator

Lorenzo
Moderator

Prawda jest taka, że te wszystkie zasilacze to jedno wielkie G. producenci zakładają, że kondki są na płycie i nie ważne ile dasz za ten zasilacz. Jedno jest pewne im lżejszy tym gorszy ;-)

#10  2012-07-15 21:05:44

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Huk napisał(-a):

@gindek:

Teraz to trafiłeś chłopie kulą w płotek, bo akurat FSP-400-60PFN mam na chacie, też kupiony za około 50 zł, parę lat temu, nie tylko żyje ale ma się naprawdę dobrze, do tego ta zasiłka w tamtych latach wygrywała w różnych testach z konkurencją więc proszę mi tu herezji odnośnie zasiłek FSP nie szerzyć. Poza tym FSP samo w sobie poza marką Fortron robi zasiłki dla innych ;]

"Power supplies from FSP are sold by Antec, Sparkle Power International (SPI), OCZ, SilverStone Technology, Nexus and Zalman under their own names."

Do powyższego dodaj jeszcze Be-Quite i parę innych ;]

Wydaje mi się że ta zasiłka powinna dać radę, on ma mocną linię 5V właśnie. Jak nikt nie zaproponuje czegoś nowego z mocną piątką to bym brał.

Pozdrawiam.

ja mam w domu codegena 350w w komputerze siostry w sprzecie z peniutm 4 2.4GHz, sprzęt ma bite 8 lat i działa,

idąc tym tropem moge napisać ze codegen robi dobre zasilacze.

a jak już chcesz zobaczyć kto dla kogo robi PSU to masz tu linki ( źródło własne ).

https://dl.dropbox.com/u/12024854/zasilacze/psu-a-b.png
https://dl.dropbox.com/u/12024854/zasilacze/psu-c-d.png
https://dl.dropbox.com/u/12024854/zasilacze/psu-i-m.png
https://dl.dropbox.com/u/12024854/zasilacze/psu-n-r.png
https://dl.dropbox.com/u/12024854/zasilacze/psu-s-t.png
https://dl.dropbox.com/u/12024854/zasilacze/psu-u-z.png

No ale można iśc jeszcze dalej
iPhon , galaxy s3
mobo gigabyte , msi , ausu
karty graficzne tak samo
itp itd można by wymieniać bardzo długo

wszystko jest robione w fabrykach foxconn

idac jeszcze dalej

TSMC robi układy dla GPU zarówno dla nVidia jak i ATI

no i tak moża by wymieniać jeszcze godzinami ..... 

do czego pije

mało wazne kto te tranzystorki "skleja" , bardziej istotne jest tko projektuje jak je połączyć.

Jeżeli chodzi o PSU od jakichś 3 lat "perfekcyjny" sprzęt robi projektuje tylko Antec, Enermax, Corsair, Seasonic. Tylko dużo kosztują xd

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#11  2012-07-15 21:56:38

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@gindek:

To było przerabiane już wieeeeele razy. Różnice pomiędzy takim iPhonem i dużo tańszymi odpowiednikami od HTC/Samsunga/Nokii czy innych znanych - choć niekoniecznie tak "prestiżowych" producentów, są najczęściej minimalne (i wcale nie koniecznie na korzyć iPhona ;] ). Też mam Codegena który jeszcze żyje, ale kompa się boję pod to podpinać. FSP tworzyło i tworzy zasiłki dla wielu renomowanych firm, nie lukałem dokładnie na to co podałeś, ale wiem tyle że jak brałem swojego obecnego kompa parę latek wstecz to FSP tworzyło dla wcześniej podanych producentów. Ja za swojego obecnego niby lepszego Chiefteca dałem 300 zł (200 zł realnie, ale tylko przez to że była promocja), a najtańszy Fortron o tej samej mocy kosztował 400, Be Quite 350 a Zalman - made by FSP ~ 600 zł (zasiłka chodzi no problem żeby nie było że Chieftec jest bee ;] ).

W rankingach jak w rankingach, raz jest lepiej raz gorzej, FSP-400-60PFN wygrał w hardcorowym rankingu przeprowadzanym przez oszołomów (pozytywnych oszołomów rzecz jasna :] ) z THG, niestety liki mi wyparowały (to było jednak dobre 6 lat temu) więc mogę tylko z głowy pisać co tam robiono, ale to były testy w stylu: maksymalne przeciążenie przy którym zasiłka się wyłącza, jakość napięć przy przeciążeniu, pobór mocy itd. Fortron wygrał w większości z nich, drugi był chyba Zalman albo Tagan.

FSP podobnie jak Zalman, jest nie tylko producentem, ale też projektantem wielu rozwiązań.

Nie wiem za bardzo skąd u niektórych ta niechęć do tych zasiłek - to jest dobra średnia liga która gwarantuje sprawne działanie kompa i ochronę w razie awarii, jasne że są lepsze, ale tak samo jak w przypadku iPhona, tak i tu droższe niekoniecznie znaczy że warto do tego dopłacać, aby mieć czy to te kilka watów więcej, czy o kilka % większą pewność że coś nie padnie, zwłaszcza do starszego kompa.

Takie moje zdanie ;]

Pozdro.

EDIT:

Zapomniałby o jednym ALE odnośnie Fortronów - jakiś czas temu była sprawa. Na alledrogo sprzedawano podróbki które ciężko było odróżnić od oryginałów dopóki nie zajrzało się do środka - nie wiem czy nadal jakieś podróbki da się kupić ale z tego względu zalecałbym sprzedawcę któremu w razie czego można oddać zasiłkę.

Ostatnio edytowany przez Huk (2012-07-15 22:04:01)

#12  2012-07-16 11:26:59

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

znalazłem na strychu zasilacz o parametrach 3.3V-14A, 5V-30A, 12V-16A  czy coś takiego starczy?

#13  2012-07-16 12:14:36

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Jakiej firmy zasilacz bo to najważniejsze.

#14  2012-07-16 12:49:33

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

firma to mestech
EDIT
a co myślicie o tym http://allegro.pl/zasilacz-lc-power-lc6420ii-420w-i2474170179.html

Ostatnio edytowany przez copowieryba (2012-07-16 17:30:12)

#15  2012-07-16 19:02:10

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Kurna "watomani" na cholere Ci zasilacz o takiej mocy do sprzętu który tego nie wymaga?

#16  2012-07-16 19:05:24

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@copowieryba:

Tej firmy którą znalazłeś na strychu nie znam (choć coś chyba wydaje się być jakaś porządna, ale to trzeba potwierdzić!!), natomiast to do czego dałeś linka jest chyba na czarnej liście którą podał @mrmarkos więc nie radzę ;]

#17  2012-07-16 19:48:56

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Tutaj jakakolwiek markowa 350 W wystarczy.

@Huk
Uwierz mi te zasilacze za 50 zł, ładne parę lat chodzą bez żadnych problemów.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#18  2012-07-16 20:52:20

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@mati75:

Nie kojarzę tej marki ale skoro jest na czarnej liście (bo widzę że jest tam marka "Power") to zapewne daleko temu urządzeniu od bycia markowym ;] Najlepiej było by zapytać na jakiejś Elektrodzie...

A że potrafi chodzić lata... wiesz Codegen który leży w mojej "serwerowni" chodził chyba ze 4 lata i nadal jest sprawny. Ba! większość no-name'ów potrafi działać sprawnie, inaczej nikt nie dałby się nabrać - problem w tym że jak już coś pierdyknie to markowy zasilacz zwykle chroni resztę podzespołów (zwykle znaczy w 95%), podczas gdy ten niemarkowy zwykle zabiera podzespoły do grobu ze sobą.

U mnie swego czasu, w pierwszym kompie padł niejaki zasilacz "Cezar" (co za nazwa ;] ) i mimo że kiszka to była straszna nic nie zjarał, ale to są wyjątki, a im mocniejszy komp tym gorzej.

Jak na ironie większość osób nie zdaje sobie sprawy że zasiłka to tak naprawdę, chyba najważniejsza część kompa (a na pewno jedna z najważniejszych). A potem widać zestawy w stylu:

GF9800GT+4 GB Ram+Core2Quad+2 dyski+nagrywarka+klawiatura i 5 innych urządzeń na USB, oczywiście wszystko markowych firm, a zasiłka za... 50 zł ;]

Pozdro.

#19  2012-07-16 20:52:45

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

podłączyłem tego ze strychu i o dziwo komputer działa a, że na razie nic od niego więcej nie wymagam to tak zostawię

Stopka forum