Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Komputer to piekielna machina :) Wiele osób sobie nie radzi z jego obsługą. Dzisiejsze systemy operacyjne szybko się rozwijają - efekty graficzne, coraz więcej dziwnych funkcji, coraz nowsze pluginy, programy, czary mary. Jednak co zrobić z ludźmi, którzy nie za bardzo idą z duchem czasu - np. nigdy komputera nie używały? Nauka obsługi nowoczesnego systemu może sprawić ich o ból głowy ... Chyba, że ... SimplyOS!
SimplyOS powstał z myślą o osobach, które nie rozumieją za bardzo komputera. Naszym zadaniem (tych, co rozumieją :D) jest zainstalowanie systemu i nauczenie ich podstaw - myślę, że 1h na opanowanie internetu i z 1h na cały system wystarczą. Dzięki środowisku graficznemu LXDE - SimplyOS może być stosowany dla starszych komputerów (teoretycznie ludziom starszym nie jest potrzebne 4 rdzenie, tylko coś, żeby działało).
Starałem się tak ułatwić system, że większość osób nie będzie wiedziała co robić :P
Sam projekt na razie jest w stanie - Beta 2 (raczej problemów nie powinno być)
32-bit
https://docs.google.com/open?id=0B4gOKmwVoOe0Zld6ZGVkdHZ3LUU
64-bit
https://docs.google.com/open?id=0B4gOKmwVoOe0ZTByc3k0aEVLa0E
Czego od was oczekuję?
- Sprawdzenia różnych opcji, czy system ma jakieś widoczne wady, których nie dostrzegłem
- Propozycji
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-09-27 00:19:25)
Kolejny? ;) A co się stało z IntinteOS i SunriseOS?
Następny będzie NothingOS fervi samą konsole zostawi.
IntinteOS miał się przerodzić w SunriseOS
Na razie sesja te sprawy i nie chce mi się pracować. a Simply był tak Simply, że w tydzień go zrobiłem (zasadniczo w 2-3 dni, ale kilka dni eksperymentów)
Fervi
Tylko nie zapomnij o zmianach w pliku:
/etc/os-release
i w pliku:
/etc/debian_version
;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-07-08 20:42:55)
Mi to tam obojętne, Simply jest oparte na Debianie, więc może wszędzie pisać Debian
Poza tym SimplyOS to nie system - to stan umysłu
Fervi
fervi-you are simply the best :)
Ostatnio edytowany przez szymon1978 (2012-07-08 20:31:55)
ArnVaker: zapomniałeś o SoetnitniOS ;D
Jak zwykle nie wróżę sukcesu.
SoetnitniOS
To był taki żart - od tyłu IntinteOS napisany
W każdym razie SimplyOS został stworzony do prostych zadań (przynajmniej tak planowałem) - typu sprawdzić pocztę, co w świecie, wejść na konto bankowe, napisać do syna / wnuka, włączyć muzykę, włączyć pasjansa, film obejrzeć, może napisać list. Takie proste funkcje, żadnej kompilacji jąder (ArnVaker sad)
Fervi
BTW. Ktoś ściąga? :D
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-07-08 21:05:12)
oczywiście,że ściągamy ;]
Napisz dopiero jak stworzysz CD/DVD z systemem, bo nikomu nie chce się czytać o kolejnych zamiarach/marzeniach!
Hm, obraz systemu nazywa się custombackup.iso? Na pewno dobry link dałeś?
Eee - Link w 1 poście :)
Jest LiveCD z Instalatorem
Fervi
PS. Polecam na razie testować na VMware / VBox. Co prawda system się zainstaluje, ale w razie czego chcę, byście mieli system w pełni sprawny, a nie np. coś nie działa
PS2. Projekt jest w pełni Open Source!
@Arn
Tak
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-07-08 21:16:42)
Nie mam vmware/vboxa. Jak ściągnę i wrzucę na płytę, a potem okaże się, że nie działa, to bana dostaniesz. ;)
Przecież to debian z lxde netbook, zrobiony remastersys z instalatorem lmde, do tego z uwalonymi repo.
do tego z uwalonymi repo.
Wiem, wiem - Debian lubi uwalać repa
@Arni
Jak zwykły Debian działa, to ten też pójdzie
Fervi
a nie na skarkaos?
najbardziej polewam z tego w jaki sposób fervi opisuje swoje systemy ;) Chłopie zostań marketingowcem i pisz więcej takiego bełkotu to coś Ci się uda ;)
To tak jak z komentarzami na onecie.
fervi wydaje OS.
Wątek na kilkadziesiąt postów.(już jest 21)
Jestem ciekaw ilu z was ściągnie to iso i przetestuje ?
ilin-już mam i nic ciekawego ;]
Będę liczył :)
Pierwszy już jest.