Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wrzuć jakiś mały filmik na serwer to zobaczymy co to.
Tak na szybko bo jeszcze cały nie zszedł.
U mnie poprawnie działa w kaffeine (mam przepakietowane dla libxine2) vlc i mplayer2.
Gubi dzwięk w mplayer1.
Delikatne trzaski tam są ale przez caly czas bo to tak nagrane jest.
To jest format bardzo podobny do tego w jakim u nas dvb-t nadaje.
vdpau albo vaapi bardzo wskazane.
ilin - jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję :) wszystko ok.
Napisać, że jesteś genialny to za mało.
To jest dokładnie takie cuś
General ID : 0 (0x0) Complete name : /home/ilin/00000.MTS Format : BDAV Format/Info : Blu-ray Video File size : 107 MiB Duration : 41s 176ms Overall bit rate mode : Variable Overall bit rate : 21.8 Mbps Maximum Overall bit rate : 24.0 Mbps Video ID : 4113 (0x1011) Menu ID : 1 (0x1) Format : AVC Format/Info : Advanced Video Codec Format profile : High@L4.0 Format settings, CABAC : No Format settings, ReFrames : 2 frames Format settings, GOP : M=1, N=15 Codec ID : 27 Duration : 41s 41ms Bit rate mode : Variable Bit rate : 20.7 Mbps Maximum bit rate : 22.5 Mbps Width : 1 920 pixels Height : 1 080 pixels Display aspect ratio : 16:9 Frame rate : 29.970 fps Color space : YUV Chroma subsampling : 4:2:0 Bit depth : 8 bits Scan type : Interlaced Scan order : Top Field First Bits/(Pixel*Frame) : 0.334 Stream size : 101 MiB (95%) Audio ID : 4352 (0x1100) Menu ID : 1 (0x1) Format : AC-3 Format/Info : Audio Coding 3 Mode extension : CM (complete main) Format settings, Endianness : Big Codec ID : 129 Duration : 41s 56ms Bit rate mode : Constant Bit rate : 192 Kbps Channel(s) : 2 channels Channel positions : Front: L R Sampling rate : 48.0 KHz Bit depth : 16 bits Compression mode : Lossy Stream size : 962 KiB (1%)
Te trzaski występują przy dużej dynamice (przyroście dźwięku) słychać ,że ten aparat automatycznie ustala czułość mikrofonu i trochę z tym przesadza (nie nadąża tak szybko obciąć nagłego wzrostu) moze idzie to ręcznie podregulować gdzies tam.
Ale one są minimalne.
Co doinstalować aby się nie gryzły ?
root@domek2:/home/bodzio# aptitude search vdpau
p lib32vdpau1 - Video Decode and Presentation API for Unix
p libvdpau-dev - Video Decode and Presentation API for Unix
p libvdpau-doc - Video Decode and Presentation API for Unix
i libvdpau1 - Video Decode and Presentation API for Unix
p nvidia-vdpau-driver - NVIDIA vdpau driver
p nvidia-vdpau-driver-ia32 - NVIDIA vdpau 32-bit driver
v vdpau-driver -
p vdpau-va-driver - VDPAU-based backend for VA API
v vdpau-video -
p vdpauinfo - Video Decode and Presentation API for Unix
root@domek2:/home/bodzio# aptitude search vaapi
p libva-intel-vaapi-driver - VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics f
p libva-intel-vaapi-driver-dbg - VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics f
root@domek2:/home/bodzio#
Ty masz chyba ati grafikę ?
Tak, zgadza się
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS880M [Mobility Radeon HD 4200 Series]
W przypadku radeonów to moja wiedza jest zerowa.
Tu coś jest ale wiele nie potrafię powiedzieć.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1518160
Edit
W debianie mamy
ilin@debian:~$ aptitude search xvba p libxvbaw-dev - AMD XvBA (X-Video Bitstream Acceleration) develop p libxvbaw1 - AMD XvBA (X-Video Bitstream Acceleration) runtime p xvba-va-driver - XvBA-based backend for VA API (AMD fglrx implemen
ilin napisał(-a):
To jest dokładnie takie cuś
Kod:
General ID : 0 (0x0) Complete name : /home/ilin/00000.MTS Format : BDAV Format/Info : Blu-ray Video File size : 107 MiB Duration : 41s 176ms Overall bit rate mode : Variable Overall bit rate : 21.8 Mbps Maximum Overall bit rate : 24.0 Mbps Video ID : 4113 (0x1011) Menu ID : 1 (0x1) Format : AVC Format/Info : Advanced Video Codec Format profile : High@L4.0 Format settings, CABAC : No Format settings, ReFrames : 2 frames Format settings, GOP : M=1, N=15 Codec ID : 27 Duration : 41s 41ms Bit rate mode : Variable Bit rate : 20.7 Mbps Maximum bit rate : 22.5 Mbps Width : 1 920 pixels Height : 1 080 pixels Display aspect ratio : 16:9 Frame rate : 29.970 fps Color space : YUV Chroma subsampling : 4:2:0 Bit depth : 8 bits Scan type : Interlaced Scan order : Top Field First Bits/(Pixel*Frame) : 0.334 Stream size : 101 MiB (95%) Audio ID : 4352 (0x1100) Menu ID : 1 (0x1) Format : AC-3 Format/Info : Audio Coding 3 Mode extension : CM (complete main) Format settings, Endianness : Big Codec ID : 129 Duration : 41s 56ms Bit rate mode : Constant Bit rate : 192 Kbps Channel(s) : 2 channels Channel positions : Front: L R Sampling rate : 48.0 KHz Bit depth : 16 bits Compression mode : Lossy Stream size : 962 KiB (1%)
Jakim narzędziem można wyciągnąć powyższe informacje?
Witajcie,
Jak W LXDE zmusić PCManFm ( ver. 0.9.10 ) abym np w folderze ze zdjęciami miał miniatury a cofając się do poprzedniego katalogu były ikony? :)
Musiałem zainstalować na nowo system na netbooku i od nowa konfiguruję lxde itd...
Mam problem z klawiszami funkcyjnymi do głośności. Wcześniej Fn+strzałki [ tak jest przypisany tutaj klawisz ] podgłaśniały mi 'kanał' Master a teraz brak reakcji. Nie pamiętam co instalowałem wcześniej [ skleroza zaawansowana ] ale chyba volumeicon-alsa i chyba gnome-alsamixer. Teraz po doinstalowaniu taka kombinacja nie kończy się żadną reakcją. Wcześniej nic nie dodawałem do żadnych configów i nic nie edytowałem z palca. Czego nie mam?
Pozdrawiam
Jeśli masz volumeicon-alsa, na dole są te opcje:
Możesz zamiast tego dorobić ręcznie w rc.xml (czy jakoś podobnie w LXDE):
<keybind key="XF86AudioRaiseVolume"> <action name="Execute"> <command>amixer set Master 5%+</command> </action> </keybind> <keybind key="XF86AudioLowerVolume"> <action name="Execute"> <command>amixer set Master 5%-</command> </action> </keybind> <keybind key="XF86AudioMute"> <action name="Execute"> <command>amixer set Master toggle</command> </action> </keybind>
Klawisze mogą być troche inaczej rozpoznawane.
Sprawdzisz za pomocą xev z pakietu x11-utils.
@yossarian te Twoje preferencje dzwięku to z xfce? - jaki to pakiet? Ja mam gnome-alsa-mixer i tam nie ma nic takiego
yossarian napisał(-a):
Jeśli masz volumeicon-alsa, na dole są te opcje
;)
aptitude show volumeicon-alsa Pakiet: volumeicon-alsa Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 0.4.6-1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: sound Opiekun: Andrew Gainer <gainer.andrew@gmail.com> Architektura: i386 Rozmiar rozpakowanego: 185 k itd....
Gdzie 'na dole' ?
Bo ja mam w tray'u regulator glośności który jest automatycznie w LXDE do dodania. PPM myszy i mogę wybrać "preferencje apletu głośności". Klikam i mi się odpala gnome-alsamixer a tam są same 'słupki' do ustawienia poziomu głośności - nic więcej ;)
EDIT:
Po odinstalowaniu gnome-alsamixer pod PPM na ikonkę w trayu mam:
Error, you need to install an application to configure the sound (pavucontol, alsamixer ...)
Więc, coś musi być do konfiguracji z GUI
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2013-03-31 00:17:16)
Jak sobie dodasz do autostartu:
/usr/bin/volumeicon
to będziesz mieć tę ikonkę, która zajmie się też przechwytywaniem tych klawiszy.
Możliwe, że w LXDE jest coś podobnego w standardzie.
Ja zawsze używałem volumeicon-alsa i sobie chwalę ;)
Dokładnie to samo robi ten wpis do rc.xml.
Tak tylko ja kojarzę właśnie takie same preferencje jak Ty wkleiłeś na screenie. I cholera wie co ja tam kiedyś instalowałem że właśnie w tym to ustawiłem. Nic nie dopisywałem itp...
Zaraz sprawdze...
EDIT:
No i gitara, chyba miałem to kiedyś w autostarcie :-)
Wystarczyło odznaczyć 2 ptaszki i wsio działa.
Dzięki wielkie ;)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2013-03-31 00:23:50)
To jest właśnie volumeicon-alsa, więc musiałeś mieć wczesniej zainstalowane.
yossarian napisał(-a):
To jest właśnie volumeicon-alsa, więc musiałeś mieć wczesniej zainstalowane.
Dokładnie - starość starość... ;)
Ale w końcu działa? :)
Działa działa, z palca ikona wskoczyła, na klawiaturze działa także idzie do autostartu ;)