Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zainstalowałem co dopiero fedorę i mam problem z konfiguracją rozdzielczości w pliku xorg.conf.
Zrobiłem tak że wyłączyłem xserver poprzez danie opcji init 3, następnie usunąłem plik xorg.conf.new.
Dałem X -configure. Plik utworzony przeniosłem do /etc/X11 oraz xorg.conf.d
Próbowałem modyfikować jakoś plik xorg.conf.new, lecz niestety coś mi nie wychodzi.. chce uzyskac rozdzielczosc 1280x1024.
Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "catalogue:/etc/X11/fontpath.d" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "dri" Load "dri2" Load "dbe" Load "record" Load "extmod" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Samsung SyncMaster 913N" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz", ### <percent>: "<f>%" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "Dac8Bit" # [<bool>] #Option "BusType" # [<str>] #Option "CPPIOMode" # [<bool>] #Option "CPusecTimeout" # <i> #Option "AGPMode" # <i> #Option "AGPFastWrite" # [<bool>] #Option "AGPSize" # <i> #Option "GARTSize" # <i> #Option "RingSize" # <i> #Option "BufferSize" # <i> #Option "EnableDepthMoves" # [<bool>] #Option "EnablePageFlip" # [<bool>] #Option "NoBackBuffer" # [<bool>] #Option "DMAForXv" # [<bool>] #Option "FBTexPercent" # <i> #Option "DepthBits" # <i> #Option "PCIAPERSize" # <i> #Option "AccelDFS" # [<bool>] #Option "IgnoreEDID" # [<bool>] #Option "CustomEDID" # [<str>] #Option "DisplayPriority" # [<str>] #Option "PanelSize" # [<str>] #Option "ForceMinDotClock" # <freq> #Option "ColorTiling" # [<bool>] #Option "VideoKey" # <i> #Option "RageTheatreCrystal" # <i> #Option "RageTheatreTunerPort" # <i> #Option "RageTheatreCompositePort" # <i> #Option "RageTheatreSVideoPort" # <i> #Option "TunerType" # <i> #Option "RageTheatreMicrocPath" # <str> #Option "RageTheatreMicrocType" # <str> #Option "ScalerWidth" # <i> #Option "RenderAccel" # [<bool>] #Option "SubPixelOrder" # [<str>] #Option "ClockGating" # [<bool>] #Option "VGAAccess" # [<bool>] #Option "ReverseDDC" # [<bool>] #Option "LVDSProbePLL" # [<bool>] #Option "AccelMethod" # <str> #Option "DRI" # [<bool>] #Option "ConnectorTable" # <str> #Option "DefaultConnectorTable" # [<bool>] #Option "DefaultTMDSPLL" # [<bool>] #Option "TVDACLoadDetect" # [<bool>] #Option "ForceTVOut" # [<bool>] #Option "TVStandard" # <str> #Option "IgnoreLidStatus" # [<bool>] #Option "DefaultTVDACAdj" # [<bool>] #Option "Int10" # [<bool>] #Option "EXAVSync" # [<bool>] #Option "ATOMTVOut" # [<bool>] #Option "R4xxATOM" # [<bool>] #Option "ForceLowPowerMode" # [<bool>] #Option "DynamicPM" # [<bool>] #Option "NewPLL" # [<bool>] #Option "ZaphodHeads" # <str> Identifier "Card0" Driver "radeon" BusID "PCI:5:0:0" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz", ### <percent>: "<f>%" ### [arg]: arg optional #Option "ShadowFB" # [<bool>] #Option "Rotate" # <str> #Option "fbdev" # <str> #Option "debug" # [<bool>] Identifier "Card1" Driver "fbdev" BusID "PCI:5:0:0" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz", ### <percent>: "<f>%" ### [arg]: arg optional #Option "ShadowFB" # [<bool>] #Option "DefaultRefresh" # [<bool>] #Option "ModeSetClearScreen" # [<bool>] Identifier "Card2" Driver "vesa" BusID "PCI:5:0:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" EndSubSection EndSection EndSection
Chciałbym zainstalować do tego sterowniki do ati radeon x800.. ale jak narazie tak samo mi sie to nie udało.
Do tego komenda lspci | grep nouveau nie zwraca żadnego komunikatu.
Zapomniałbym dodać że mam Fedorę 17 oraz środowisko xfce.
1. xorg.conf ma być nazwa, nie xorg.conf.new. W sumie to w ogóle xorg.conf nie powinien być potrzebny przy otwartych sterownikach.
2. nouveau to otwarty sterownik dla kart Nvidii.
Własnie jak zmieniałem na xorg.conf to miałem problem z uruchomieniem fedory i musiałem z trybu tekstowego przywracać do xorg.conf.new.. dziwne to jest, ale chyba tak musi być.
Hmm a to nie wiedziałem że to sterownik kart dla nvidii, czytając różne opinie ludzi musiałem już się poplontać w tym wszystkim.
Plik jest generowany jako xorg.conf.new, ale żeby był brany pod uwagę przez system ma się nazywać /etc/X11/xorg.conf. Bez tego to możesz sobie w tym xorg.conf.new grzebać jak w każdym innym pliku i nie będzie to miało żadnego znaczenia.
Ale ja właśnie jak zmienie nazwe to serio system potem mi nie rusza.. nei wiem czym to jest spowodowane hmm..
Złym xorg.conf pewnie. :) Przynajmniej wiadomo, że jest brany pod uwagę. ;)
No ale to jak ja mam go odpowiednio skonfigurować by miec odpowiednią rozdzielczość? Trzeba przymusowo instalować sterowniki do ati radeona? czy bez sterowników też powinien ruszyć na 1280x1024.
Sterowniki zamknięte pewnie nawet nie obsługują tak starej karty. Natywna rozdzielczość na otwartych sterownikach powinna być OOTB, beż żadnego xorg.conf (tak przynajmniej teoretycznie powinny działać otwarte sterowniki). Nie da się w środowisku graficznym zmienić?
Maksymalna rozdzielczość to 1024x768, później to tylko coraz mniejsze niestety.. :(.
A co zwraca:
xrandr
przecież teraz nie potrzeba tego pliku. Xorg startuje bez niego i sam automatycznie dobirera maksymalną dostępną rozdzielczość. Reszte zmienia user w danym środowisku.
yossarian napisał(-a):
A co zwraca:
Kod:
xrandr
Wyświetla komunikat: Can't Open display
Yampress napisał(-a):
przecież teraz nie potrzeba tego pliku. Xorg startuje bez niego i sam automatycznie dobirera maksymalną dostępną rozdzielczość. Reszte zmienia user w danym środowisku.
Czasem ma z tym problemy przy zewnętrznych monitorach.
To przy usuniętym xorg.conf?
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-07-04 21:34:12)
yossarian napisał(-a):
To przy usuniętym xorg.conf?
To przy stworzonym normalnie xorg.conf
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-07-04 21:38:57)
Pokaż wynik bez xorg.conf.
Przy usuniętym xorgu, pojawia się następujący komunikat:
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 4096 x 4096 DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis) S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis) DVI-1 connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm 1024x768 60.0* 800x600 60.3 56.2 848x480 60.0 640x480 59.9
Warto dodać że bez xorg.conf system włącza się normalnie :). Tylko tyle że są te 4 rozdzielczości dostępne co w komunikacie.. a monitor 19'.
A tak wykryje?
cvt 1280 1024
Wykrywa i taki komunikat jest:
# 1280x1024 59.89 Hz (CVT 1.31M4) hsync: 63.67 kHz; pclk: 109.00 MHz Modeline "1280x1024_60.00" 109.00 1280 1368 1496 1712 1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
xrandr --newmode "1280x1024_60.00" 109.00 1280 1368 1496 1712 1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync xrandr --addmode DVI-1 1280x1024_60.00 xrandr --output DVI-1 --mode 1280x1024_60.00
Podziałało yossarian ! Dzięki !
Edit: Tylko że po restarcie wraca to do normalnej rozdzielczości..
Edit2: zrobiłem z tego skrypt autostartowy, i przy uruchomieniu komputera automatycznie rozdzielczość sie zmienia na właściwą, nie wiem czy tak może być ale zawsze już coś.
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-07-05 11:28:53)
Tak musi być bo xrandr nie zapisuje ustawień po zakonczeniu sesji X.
Strony: 1