Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Za radą zainstalowałem zamiast KDM - LightDM. No i działa, ale na razie jest to zwykłe okienko w którym trzeba wpisać login i hasło, nie ma nawet wyboru użytkownika. Pogoglowałem trochę ale wszędzie opisana jest jedynie zmiana tapety. Da się zrobić coś takiego jak w ubuntu (przykładowe screeny: http://laudecioliveira.org/blog/wp-content/uploads/ … creenshot.jpg) Doczytałem że potrzebny do tego jest unity-greeter. Czegoś takiego na debiana nie widziałem - jedynie arch i ubuntu. Nie musi być koniecznie to unity, chciałbym po prostu żeby to jakoś wyglądało bo na razie to jest tak zwana "bida".
Pozdrawiam ;)
Ostatnio edytowany przez karolp1993 (2012-06-22 17:31:40)
lightdm-gtk-greeter - simple display manager (GTK+ greeter) lightdm-qt-greeter - simple display manager (Qt greeter)
Coś takiego widzę w Debianie, osobiście nie używam.
Mam to zainstalowane ;)
W takiej sytuacji zainteresuj się plikiem konfiguracyjnym lightdm.conf
U mnie jest w:
/etc/lightdm/lightdm.conf
Sądząc po komentarzach, w /etc/lightdm/lightdm.conf zmienna greeter-hide-users powinna być ustawiona na false. Domyślnie w Debianie jest na true.
Radzę zajrzeć tutaj:
http://wiki.debian.org/LightDM
https://wiki.ubuntu.com/LightDM
Zapoznałem się z powyższymi linkami, no i generalnie nie zauważyłem tam czegoś co by mi pomogło zmienić wygląd LightDM ;)
karolp1993: wygląd LightDM zależy od używanego greetera. Greetery dodatkowo mogą udostępniać własne opcje konfiguracji.
Po pierwsze, musisz mieć greetery. W Debianie jest tylko jeden: lightdm-gtk-greeter. Kiedyś był jeszcze qt-greeter, ale najwyraźniej został usunięty z repozytorium (nie udało mi się znaleźć żadnej wiadomości na ten temat — jeszcze w marcu był a teraz nagle nie ma…). Poza tym dostępne są: webkit, crowd, kde, unity (za wiki Archa).
Greetery są programami napisanymi w C/C++, musisz je więc skompilować. Możesz spróbować poszukać pakietów binarnych (DEB) w repozytoriach Ubuntu — może zadziałają, może nie. Jeżeli nie, to pozostaje własnoręczna kompilacja.
Jak już wybierzesz sobie greetera, musisz zmodyfikować plik /etc/lightdm/lightdm.conf — kluczowi greeter-session ustawić wartość określonego greetera (np. lightdm-gtk-greeter). Poza tym w pliku /etc/lightdm/<NAZWA_GREETERA>.conf możesz zmieniać ustawienia określonego greetera — ustawić tło, motyw GTK/Qt/KDE, font i takie tam.
Jak już sobie skonfigurujesz co chcesz, wykonaj polecenie:
/usr/sbin/lightdm --test-mode
aby zobaczyć, czy wszystko jest tak, jak chcesz.
I właśnie o takie jasne wytłumaczenie mi chodziło. Wielkie dzięki Minio ! Będę walczył w wolnej chwili z tym ;)
tak na marginesie; w LXDM masz prostego greetera z wyborem użytkowników działającego OOTB na starcie. jeżeli to komuś potrzebne, bo z pewnością nie poprawia bezpieczeństwa użytkowników
Tylko różnica między LightDM a LXDM jest taka, że ten pierwszy jest w repozytoriach Debiana, a ten drugi nie.
Myślę że greeter z wyborem użytkowników w mniejszym stopniu pogarsza bezpieczeństwo użytkowników niż instalowanie pakietów HGW skąd.
dominbik może i wpływa to trochę na bezpieczeństwo, ale nikt inny poza mną w sumie nie korzysta z komputera więc nie jest to takie ważne, chodzi głównie o wygodę ;)
To może autologowanie? ;)
Zastanawiam się nad tym ;)
No to powodzenia. ;)
Googlowałem chyba pół dnia, nawet archa zainstalowałem, żeby zobaczyć jak to wygląda, Na archu fajnie można sobie zainstalować z AUR działający lightdm z unity, a w debianie niestety to nie działa. No szkoda bo ten jeden greeter to trochę mało..
to może przejdź na Archa. bardzo dobre distro
Przeszedłem, szczególnie spodobało mi się instalowanie pakietów yaourtem. Ale nie zadziałał mi pod nim program do obsługi P2M - Ygoow i Moorhunt - stwierdziłem że w Debianie też mi wszystko działa i zostałem przy Debianie ;)