Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jestem w trakcie rozważania, czy rzeczywiście przesiadka na 2.6.x jest warta zachodu. głosujcie!
uwaga: pytanie dotyczy wersji jądra w twoim domowym komputerze, a nie w pracy, szkole czy gdzieś indziej. chyba, że nie masz w domu linuksa (=nie masz w domu komputera)
pytania odnośnie 2.2.x i 2.0.x dodałem pro forma, ponieważ jądra te są ciągle jeszcze rozwijane. pytanie o 2.5.x jest w zasadzie dla tych, którzy nie zauważyli, że już od jakiegoś czasu jest 2.6 ;)
W domu mam 2.4.26 - chodzi mi dosłownie wszystko to po co zmieniać ?
W robocie mam dwa - jedno dystrybucyjne 2.6.8-1 a na drugiej partycji przerabiane już pewnie ze 20 razy 2.4.28
Na serwerze 2.4.27 - bo bardzo stabilne i szybkie, no i jest już iptables TTL match support, nie trzeba patchować
Na desktopie 2.6.9 - lubię za normalną obsługę nagrywarki i dobrze działające stery ALSA, poza tym już dobrze działa obsługa R/W na partycjach NTFS (przydaje się jak jakiś kumpel [czyt. zwolennik pana Billa] z dyskiem wpadnie) - ale za to bardziej mułowate niż 2.4.27
sorry za bałagan - zapomniałem się zalogować, wyżej to ja
Woody na 2.4.28. jak na slaby sprzet ktory mam bardzo szybka i przyjemna kompilacja. Szczegolnie wazne to bylo przy instalacji neo...
Chwilowo w celach testowych takze aurox na 2.6.7. Raz kompilowalem i od razu mnie odrzucila dłuuuuugość kompilacji :)
Takze zostaje 2.4.28
Pozdrawiam
Tez sie zapedzilem. Ten post wyzej to moj :)
2.6.9 - lubię za normalną obsługę nagrywarki i dobrze działający ALSA
hę? que passa? nie paniemaju, pawtaritie? ich verschtide das nicht. did not copy! co, że jak?
przecież akurat te dwie rzeczy u mnie działały beznadziejnie! :/
stary, jak obsługujesz nagrywarkę? w dodatku w 2.6.10 zauważyłem wsparcie dla MRW, co jest b. fajne, ale....
ale za to bardziej mułowate niż 2.4.27
z opcją 'preemptible kernel' czy bez?
Nagrywarka mam IDE , a w 2.6.9 oczywiście bez emulacji SCSI (w lilo.conf dopisuję: append="ide-cd=/dev/hdd" , co na 2.4.xx z emulacją i z moim PIII 500 po prostu zamulało wszystko podczas wypalania, proc zasuwał na maxa i blokowało pozostałe procesy. A teraz jest cacy. Natomiast opcji 'Preemptible Kernel' nigdy nie dodawałem - a jak Ci z tym działa ? - musze spróbować, poczytałem sobie o tym wałśnie. Używam 2.6.9 a nie 2.6.10 bo na razie nie udało mi sie na 2.6.10 odpalić mojej karty wirelessowej, a bez tego ani rusz !
wyżej to ja, ale zamieszanie , o co chodzi? nie działa autologowanie
Teraz to już w ogóle nie Qmam , ale wreszcoe się zalogowałem, 2 x Gość powyżej to ja :))
w lilo.conf dopisuję: append="ide-cd=/dev/hdd"
aha! takie buty z cholewami... no no.
'Preemptible Kernel' nigdy nie dodawałem - a jak Ci z tym działa ?
strasznie mułowato, linux zachowuje się wtedy wręcz jak shit. jeśli opdalam jeden program, wszystko inne staje na chwilę, co jest wkurw...jące. np. nagrywasz płytę, słuchasz muzy i w tym samym czasie odpalasz firefoxa, to xmmsa zatyka, cdrecord płacze, wmnet, wmtop i cała reszta wisi i ogólnie jest zwała. jeśli co gorsza program, który chodzi z priorytetem RT się wysypie, to istnieje spora szansa, że stanie cały system (no bo w międzyczasie jądro zostało wywłaszczone i nawet nie zdąży ogłosić paniki). generalnie nie polecam.
ja korzystam z 2.4.27-1-386
nie przesiadam się póki co na 2,6 bo nie mam po co ;-)