Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
To ja po jakichś 3 miechach nieobecności, i jak zawsze z problemem.
Dawno dawno temu, w odległej galaktyce, na grafice ATI Radeon 2600 PRO (:0), instalowałem Kubuntu 11.10 i OK.
Teraz mam nową grafę (jak w temacie), zainstalowałem Kubuntu 12.04 i zonk, pal licho że winzgrozy GRUB nie wykrył, najwyżej ją usunę, ale na Kubuntu ekran strasznie miga, i boje się cokolwiek tam robić, gdyż ponieważ że boję się o grafikę. Mam dostęp do basha z płyty ratunkowej i on nie miga.
Aha i jeszcze partycje, jak by coś było trza:
/dev/sda -GRUB
/dev/sda1-Kubuntu-98GB
/dev/sda2-Swap-2GB
/dev/sda5-Win 7-100GB
(Wartości przybliżone)
Pomoże ktoś? Z góry dzięki.
A morał z tej bajki, jest krótki, i niektórym znany,
Jak problem z ekranem, stery od grafy wgrywamy.
Ostatnio edytowany przez irth (2012-06-11 22:04:25)
co do GRUBa zobacz czy masz zainstalowany os-prober - ja zawsze na początku doinstalowuje to narzędzie i wale update-grub wtedy wykrywa Windowsy i inne systemy
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-06-11 19:05:23)
oj to pół biedy, ale ten ekran... aha i Kubuntu jest amd64.
@EDIT: prober jest ale i tak nie wykrywa. Ja głupi nie wpadłem żeby może sterowniki wgrać od gfx :D. Zasysam, zobacze co bedzie, bo na debku squezze i na kubuntu 11.10, jak kiedyś wgrywałem to nie chodzily.
I error, log:
Uninstalling any previously installed drivers. Unloading radeon module... Unloading drm module... ERROR: Module drm is in use by ttm,drm_kms_helper [Message] Kernel Module : Trying to install a precompiled kernel module. [Message] Kernel Module : Precompiled kernel module version mismached. [Message] Kernel Module : Found kernel module build environment, generating kernel module now. AMD kernel module generator version 2.1 doing Makefile based build for kernel 2.6.x and higher make.sh: 469: make.sh: make: not found build failed with return value 127 [Error] Kernel Module : Failed to compilw kernel module, please consult readme. //Jakie readme? [Reboot] Kernel Mosule : update-initramfs
Błąd nie ważny, i tak działa, info dla innych w pierwszym poście :).
(Ale jak by coś apropos błędu to nie pogardzę informacją)
Ostatnio edytowany przez irth (2012-06-11 20:45:22)
Strony: 1