Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich chciałbym się dowiedzieć czy w Debian są takie same problemy z odpaleniem modemu Play-a,czy też będę musiał szukać jakiś paczek typu usb-modeswitch aby połączyć się z internetem.
Jaki modem?
Zasadniczo Huaweie należy przełączyć z trybu CD na modem, kwestia czy zrobi się to automatycznie, czy model jest nówką i trzeba to zrobić ręcznie.
Myślę że wystarczy skonfigurować poł. komórkowe w Network Manager , mam internet Play z modemu E173 i w ten sposób konfigurowałem :)
zapomniałem dodać nie wiem czy to ma jakieś istotne znaczenie,bo wyczytałem że modem E3131 to jest nowym modemem i mogą być jakieś z nim problemy.Interesuje się zainstalowaniem debiana gdyż no jestem początkującym i zacząłem zabawę z ubuntu 11.04 męczę się od jakiegoś czasu aby odpalić internet w tym ubuntu i lipa.przeszukując fora w poszukiwaniu za wskazówkami jak udostępnić internet ktoś napisał że w debian-ie nie ma takich probleów dlatego tu teraz
Tu masz trochę informacji o tym modemie:
http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_modemem_huawei_e3131/#uruchomienie
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-06-03 15:33:54)
Jak Debian polegnie na tym modemie to można odpalić neta za pośrednictwem routera 3G/4G przez łącze RJ-45 ( minusem jest dodatkowy koszt routera ) :)
właśnie to zobaczyłem troszkę wcześniej tylko że są obawy bo wszystko ładnie wszystko pięknie dla osób którzy to piszą bo są zapewne zaawansowanymi użytkownikami a w praktyce wygląda to inaczej ale czas pokaże to więc mam pytanie która wersja debiana będzie dla mnie najlepsza tzn.chciałbym aby było z nim jak najmniej problemu chodzi mi o instalowanie tego nieszczęsnego modemu
Z (w miarę nowym, powiedzmy raczej testing niż stable) NetworkManagerem E3131 działa bez problemu (o ile nie masz Aero2, wtedy będziesz regularnie co godzinę dostawał szału ;)), z tandemem wvdial + usb-modeswitch trzeba będzie jednorazowo się pobawić.
A E3131 może nie być wcale taki nowy jak by się początkowo mogło wydawać, ale o tym w swoim czasie. ;)
"z tandemem wvdial + usb-modeswitch trzeba będzie jednorazowo się pobawić."właśnie się tego obawiam na ubuntu mi nie wyszło znaczy się na tym forum chyba tacy nie chętni do pomocy byli.zobaczymy jak to będzie z debian-em może tutaj na tym forum ludzie okażą się bardziej życzliwi i pomocni natomiast mam pytanie co do instalacji debian czy jest może taka możliwość aby można pobrać debian-a z poziomu windowsa a on przed zresetowaniem się pobierze wszystkie potrzebne pliki,pakiety i go automatycznie zainstaluje znaczy się bez pomocy płyt cd,dvd czy też pendrive.Ogułem to pobrałem z internetu i wypaliłem "debian-6.0.5-i386-netinst"i po instalacji pokazuje mi się czare tło z napisami i na koniec prosi o login i hasło
karinkton napisał(-a):
"z tandemem wvdial + usb-modeswitch trzeba będzie jednorazowo się pobawić."właśnie się tego obawiam na ubuntu mi nie wyszło znaczy się na tym forum chyba tacy nie chętni do pomocy byli.zobaczymy jak to będzie z debian-em może tutaj na tym forum ludzie okażą się bardziej życzliwi i pomocni natomiast mam pytanie co do instalacji debian czy jest może taka możliwość aby można pobrać debian-a z poziomu windowsa a on przed zresetowaniem się pobierze wszystkie potrzebne pliki,pakiety i go automatycznie zainstaluje znaczy się bez pomocy płyt cd,dvd czy też pendrive.Ogułem to pobrałem z internetu i wypaliłem "debian-6.0.5-i386-netinst"i po instalacji pokazuje mi się czare tło z napisami i na koniec prosi o login i hasło
A nie lepiej po prostu przeczytać jakiś poradnik dotyczący instalacji?
Instalacja z LiveCD nie jest wcale taka trudna.
Linux wymaga jednak pewnego wysiłku i bardzo ciężko to przeskoczyć, a narzekanie na brak życzliwości nie ma nic do tego.
"A nie lepiej po prostu przeczytać jakiś poradnik dotyczący instalacji?
Instalacja z LiveCD nie jest wcale taka trudna.
Linux wymaga jednak pewnego wysiłku i bardzo ciężko to przeskoczyć, a narzekanie na brak życzliwości nie ma nic do tego."
Ja nie narzekam na brak życzliwości a bynajmniej nie bez powodu jeżeli ja próbuję udostępnić w ubuntu 11.04 ten nieszczęsny modem i mnie odsyłają do innych podobnych postów i skutek jest ten sam że nie udaję mi się to chyba jest coś na rzeczy po prostu ten usb-modeswitch rozwala mi całą konstrukcję jest moim utrapieniem ja umiem googlować i na pewno nie idę na łatwiznę w przeciwnym razie dałbym sobie już dawno spokój z linux-em.zraz poczytam o tym livecd
Jak juz zainstalujesz to sprawdź czy uda się połączyć za pomocą Network Managera.
Może wcale nie ma potrzeby bawić się z usb-modeswitch i niepotrzebnie sobie komplikujesz życie.
tak tylko na razie muszę poczekać na "nocny transfer"gdyż teraz mam za mało dostępnych Mb w tym Play-u a możesz mi polecić stronę skąd mogę pobrać livecd bo puki co to wyszukałem coś takiego "http://linux.softpedia.com/progDownload/Debian-Live-Download-15395.html"
http://www.debian.org/CD/http-ftp/
http://www.debian.org/CD/live/
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-06-03 18:06:02)
na razie puki co to dziękuję Yossarian i innym użytkownikom za dotychczasową pomoc i informację ,mam nadzieję że nie będę potrzebował więcej pomocy w sprawie tego modemu że mi ta instalacja pomoże jeszcze raz dziekuję
karinkton drobna sugestia, na forum piszemy po polsku, zdania mają kropki i przecinki, a o błędach ortograficznych już nie wspominając.
===========================================
Co do modemu, powinien być wykrywany. Przykład na innym modelu:
Bus 007 Device 009: ID 12d1:1436 Huawei Technologies Co., Ltd.
Witam,dziś zainstalowałem"debian-live-6.0.4-i386-gnome-desktop". Próbowałem odpalić modem Huawei E3131 przez network menager,niestety Debian widzi go jako cd-rom.Proszę o pomoc co mam dalej robić jakby ktoś był tak łaskawy i krok po kroku przeprowadził mnie przez ten skomplikowany proces.
// post został przeniesiony do poprzedniego wątku — ArnVaker
karinkton napisał(-a):
Witam,dziś zainstalowałem"debian-live-6.0.4-i386-gnome-desktop". Próbowałem odpalić modem Huawei E3131 przez network menager,niestety Debian widzi go jako cd-rom.Proszę o pomoc co mam dalej robić jakby ktoś był tak łaskawy i krok po kroku przeprowadził mnie przez ten skomplikowany proces.
Przeczytałeś podany wcześniej poradnik i próbowałeś wg tamtego opisu?
karinkton, masz w linku od yosariana napisane, jak przełącza się w tryb modemu...
http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_modemem_huawei_e3131/#tryb_modemu
Ogółem to tak,według tego poradnika potrzebny mi jest "wvdial",którego nie mam w debian.Ściągnąłem ten pliczek"wvdial-1.60.4",skopiowałem już go na pulpit w Debian.Teraz moje pytania-jakiego skryptu mam użyć,aby został on zainstalowany z pulpitu
Ostatnio edytowany przez karinkton (2012-06-05 18:28:32)
Możesz wpisać jako administrator polecenie
dpkg -i sciezka/do/pliku/wvdial-1.60.4
ale istnieje pewna szansa, że instalacja nie powiedzie się ze względu na brakujące zależności (mam wątpliwości co do obecności w podstawowej konfiguracji ppp, libuniconf4.6, libwvstreams4.6-base oraz libwvstreams4.6-extras).
Jak rozumiem, na tym Debianie nie masz dostępu do Internetu. W takim razie zobacz narzędzie apt-offline. Przy jego pomocy pobierz wvdial i brakujące zależności a potem go zainstaluj.
nie,niestety nie ma internetu mam w chwili obecnej na jednym dysku winXP a na drugim Debian