Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Potrzebuje pomocy, bo na forum.suse nie można na nią liczyć, na tym forum chyba idą zasadą, że wszystko już zostało powiedziane, teraz tylko szukać w googlu.
Próbowałem z tematu http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=201875 podłączyć u siebie na suse internet, ale mi się nie udało.
po wpisaniu lsusb wyskakuje, że jest modem
Bus 001 Device 005: ID 12d1:14fe Huawei Technologies Co., Ltd.
Nie wiem jak sprawdzic czy modem jest /dev/ttyusb0
Po wpisaniu usb_modeswitch -v 12d1 -p 14fe -V 12d1 -P 1506 wyskakuje
Looking for target devices ... No devices in target mode or class found Looking for default devices ... No devices in default mode found. Nothing to do. Bye.
Mam wvdial i jeszcze jakiś tam plik z nim powiązany (zainstalowałem z płyty z linuxem)
W /etc/wvdial.conf wkleilem to:
[Dialer play] Modem = /dev/ttyUSB0 Phone = *99# Username =; Password =; Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0 Auto DNS = on
I dalej nic.
Pomocy :(
http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_modemem_huawei_e3131/#tryb_modemu
Tu masz przełączanie w tryb modemu.
Dalej nie mogę dojść co zrobić, żeby zadziałała komenda /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
Nie mam takiego pliku, a jak znalazłem po podobnym adresie te pliki nic nie zdziałały
dalej nie mam plików /dev/ttyUSB*, po wpisaniu wvdial podaje, że nie ma tych plików.
Tak więc stoję w miejscu.
Tylko proszę, nie piszcie, żeby zaktualizował przez internet kernela albo cos innego, przecież internet mi nie działa, to jak mam to zrobić? :/
Pokaż:
uname -a lsmod | grep option
uname -a Linux linux-f7p5 3.1.0-1.2-default #1 SMP Thu Nov 3 14:45:45 VTC 2011 (187 dde0) i686 i686 i386 GNU/Linux
lsmod | grep option
Nic nie wyskoczyło
Wpisałem same lsmod, ale nie znalazłem nic podobnego w tych opcjach co sie wyświetliły
Czyli OpenSUSE nie załadowało modułu do modemu.
Pokaż wynik:
modprobe option
Po czym powtórz te operacje z przełączaniem trybu. (i wklej wyniki).
Coś się ruszyło, musiałem troche pozmieniać w adresach plikow.
linux-f7p5:/ # wvdial default --> Ignoring malformed input line: "[Dialer play]" --> WvDial: Internet dialer version 1.60 --> Warning: section [Dialer default] does not exist in wvdial.conf. --> Initializing modem. --> Sending: ATZ ATZ OK --> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 OK --> Modem initialized. --> Idle Seconds = 300, disabling automatic reconnect. --> Configuration does not specify a valid login name.
Dalej nie mam połączenia z netem, pliki ttyUSB mam. Zastanawia mnie "does not exist in wvdial.conf" jak tam jest, tak samo [Dialer play] jest a jest ignorowany?
Wygląda na to, że masz zbędną spację przed „[”.
jak masz [Dialer play] to walisz
wvdial play
gdybyś miał [Dialer Defaults] wystarczy
wvdial
Musiałem przed utworzeniem plików ttyUSB musiałem wklepać
modprobe option
Potem poszło z górki
Mam już neta.
Dzięki bardzo za pomoc, jestem wdzięczny
Edit: Nie działa u mnie komenda pon.wvdial play
Internet nie działa na profilu user'a, jak zrobić z niego roota? (bede wtedy używać tylko jednego profilu, a nie ciagle sie przelaczac
Ostatnio edytowany przez fornakter (2012-06-01 07:29:54)
fornakter napisał(-a):
Edit: Nie działa u mnie komenda pon.wvdial play
Internet nie działa na profilu user'a, jak zrobić z niego roota? (bede wtedy używać tylko jednego profilu, a nie ciagle sie przelaczac
Pokaż wynik z konsoli.
fornakter@linux-f7p5:~> ls /dev/ttyUSB* /dev/ttyUSB0 /dev/ttyUSB1 /dev/ttyUSB2 /dev/ttyUSB3 fornakter@linux-f7p5:~> echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id bash: /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id: Brak dostępu fornakter@linux-f7p5:~> sudo echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id bash: /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id: Brak dostępu fornakter@linux-f7p5:~> pon.wvdial play If 'pon.wvdial' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this: cnf pon.wvdial fornakter@linux-f7p5:~> sudo pon.wvdial play sudo: pon.wvdial: nie znaleziono polecenia fornakter@linux-f7p5:~>
wygląda na to, że w openSUSE nie ma p(on|off).wvdial (lub trzeba doinstalować dodatkowy pakiet).
Ostatecznie możesz utworzyć ręcznie odpowiednie pliki w /usr/local/bin/ o treści jak poniżej:
azhag@debian ~ % cat =pon.wvdial #!/bin/sh PATH=/bin:/usr/bin:/usr/sbin:/sbin if [ -w /var/log/ppp.log ]; then wvdial "$@" >>/var/log/ppp.log 2>&1 & else wvdial "$@" & fi azhag@debian ~ % cat =poff.wvdial #!/bin/sh PATH=/bin:/usr/bin:/usr/sbin:/sbin killall wvdial azhag@debian ~ %
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-06-01 11:23:43)
a jak to zrobię, to będzie działać net pod zwykłym user'em?
Edit:a jak te pliki nazwać? pon/off.wvdial?
Ostatnio edytowany przez fornakter (2012-06-01 20:44:42)
jeżeli chcesz pod zwykłym userem;
daj wynik;
cat /etc/group | grep dialout
lub możesz użyć sudo
dialout:x:16:
tamten kod co wstawiłem jest ze zwyklego user'a, za kazdym razem jak wpisuje sudo, podaje haslo, wyskakuje 'brak dostepu'
dodaj siebie do grupy sudo. odnośnie wvdial trzeba jeszcze w /etc/sudoers np.
nazwa_usera localhost = NOPASSWD: /usr/bin/wvdial
lub dopisz się najpierw do grupy dialout i spróbuj samo
wvdial
mniejsza o wvdial, niby mam profil root, ale jak wpisuje
asia@linux-f7p5:~> modprobe option Absolute path to 'modprobe' is '/sbin/modprobe', so running it may require superuser privileges (eg. root). asia@linux-f7p5:~> sudo modprobe option We trust you have received the usual lecture from the local System Administrator. It usually boils down to these three things: #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility. root's password: sudo: modprobe: nie znaleziono polecenia asia@linux-f7p5:~>
Potrzebuje wklepać "modprobe option" bo inaczej się nie podlacze do neta, ale w 'zwyklym' profilu, po podaniu hasla do roota wyskakuje nie znaleziono polecenia. w koncie root wszystko śmiga (poza chrome)
a jak te pliki nazwać? pon/off.wvdial?
Tak naprawdę wszystko jedno, dla zachowania konwencji pon.wvdial i poff.wvdial pewnie będzie najlepiej (i nie zapomnij dać odpowiednich praw do pliku!)
a jak to zrobię, to będzie działać net pod zwykłym user'em?
musisz dodać użytkownika do odpowiedniej grupy (dialout, jak pisał dominbik), wtedy bezpośrednio z niego wykonujesz (pon.)wvdial
Potrzebuje wklepać "modprobe option" bo inaczej się nie podlacze do neta, ale w 'zwyklym' profilu, po podaniu hasla do roota wyskakuje nie znaleziono polecenia.
widocznie /sbin/ nie ma w PATH użytkownika, podaj pełną ściężkę (/sbin/modprobe) lub zmień PATH
SUSE ma trochę dziwne ścieżki w PATCH i LD_LIBRARY_PATH, także może z tym być jazda.
Jak kiedyś na SUSE zainstalowałem Snorta z Fedory, to żadnej biblioteki nie mógł znaleźć, myślałem, że jajko zniosę.
Pozdrawiam
;-)
Dobra, w poprzednim poście wyszedłem na durnia, bo jak napisałeś, wystarczyło zmienić ścieżkę :(
Teraz mam problem z tym
fornakter@linux-f7p5:~> sudo echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id bash: /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id: Brak dostępu fornakter@linux-f7p5:~>
Ostatni krok do podłączenia internetu :)
fornakter napisał(-a):
Teraz mam problem z tym
Kod:
fornakter@linux-f7p5:~> sudo echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id bash: /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id: Brak dostępu fornakter@linux-f7p5:~>Ostatni krok do podłączenia internetu :)
Hm... zdurniałem. :)
Pokaż
ls -l /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
(oto czym się różnią dystrybucje łatwe od dystrybucji dla haxorów — te łatwe są trudne ;))
linux-f7p5:~ # ls -l /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id --w------- 1 root root 4096 06-04 09:03 /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id linux-f7p5:~ #
Tylko od razu mowie, że te polecenie teraz wpisałem jako root (działa internet), ma to jakies znaczenie?
Prawa prawidłowe (bo i z roota bezpośrednio działa), ale dlaczego przez sudo wywala błąd — no nie wiem, nie ogarniam tego OpenSUSE.
Spróbuj podać pełną ścieżkę do normalnego polecenia (a nie wbudowanego w powłokę):
sudo /bin/echo ...
Swoją drogą to echo chyba wystarczy raz wykonać, potem już tylko usb-modeswitch (ręcznie lub plik w /etc/usb-modeswitch.d).
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-06-03 10:22:30)
Ja tylko dodam, że u mnie, na różnych Linuxach, sudo nie działało z komendami zmieniającymi jakiekolwiek ustawienia w proc lub sys.
Np w Ubuntu 10.04 - sudo echo 1 > /proc/coś/tam z konta użytkownika wywalało się, a z roota działało normalnie.
Po prostu domyślna akcja sudo pozostawia zmienne użytkownika po wejściu w uprawnienia roota, natomiast wejście do powłoki roota przez sudo -i lub sudo su pozwalało wykonać ww akcję prawidłowo.
Być może sudo w SUSE miewa podobne humory, względnie SUSE podobno ma obecnie SELINUXA, lub (kiedyś miało Apparmora), a każdy z tych systemów ACL bardzo skutecznie potrafi utrudnić każdą akcję związaną z eskalacją uprawnień i bitem suid - jakiego używa sudo.
Zobacz (i pokaż) z konta root wyniki 2 poleceń:
sestatus aa-status
Któreś prawdopodobnie da wynik pozytywny.