Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Udało mi się zainstalować otwarte stery NVIDII dla GT430 na Squeeze z backportów .
apt-get -t squeeze-backports install nvidia-glx nvidia-kernel-dkms nvidia-settings nvidia-xconfig
dkms i depmod zrobiły swoje . Może się to komuś przyda ,bo zwykłe ,proste sposoby opisywane w dziesiątkach poradników nie zawierają tej opcjii ,a przecież życie nie musi być trudne.
Niestety zastamawiam się czy AKCELERACJA SPRZĘTOWA działa i jest obsługiwana dla youtube i flash. Kolory filmów są jakby w negatywie np na niebiesko . Czy jest możliwość uzyskania akceleracjii w filmach na otwartych sterach dla nowszych kart 4xxx? Ponoć winą jest zła obsługa VDPAU
Wyłączanie akceleracjii niepotrzebnie obciąża cpu i jest najgorszym rozwiązaniem
do xorga dodałem kilka opcjii ale to niepomaga
Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" Option "RenderAccel" "1" Option "ConnectedMonitor" "DFP" #Option "TripleBuffer" "1" Option "DamageEvents" "1"
uname -r
3.2.0-0.bpo.2-rt-amd64
kernel repowy
Na zwykłym xorgu z akceleracją flash nie było kłopotu .
Ostatnio edytowany przez Danio (2012-05-29 19:35:38)
Zainstalowałeś zamknięte sterowniki, nie otwarte.
myślałem że zamknięte to tylko z strony producenta . Ale mniejsza z tym
co robi z człowieka 6 miesięcy na Windowsie...
akceleracje sprzętową można sprawdzić, bodajże tym:
glxinfo |grep rendering
Ostatnio edytowany przez copowieryba (2012-05-29 18:03:20)
VDPAU we flashu tylko na 32-bit AFAIK.
akceleracje sprzętową można sprawdzić, bodajże tym: Kod: glxinfo |grep rendering
tak . U mnie rendering działa poprawnie . Ale nie w filmach flash.
Pytam się od razu co pozostaje . Bo karta jest z 2010 . Jeśli VDPAU nie zadziała na 64 bitowym systemie ---to jak uzyskać rendering dostępny na zwykłym XORGU na tym zamkniętym sterze? Bo taki też jest zadowalający .
hmmm...myślałem że sprawa jest prostsza
aptitude show xorg
Pakiet: xorg Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 1:7.5+8+squeeze1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: x11
aptitude show nvidia-glx
Pakiet: nvidia-glx Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 280.13.really.275.36-1~bpo60+2 Priorytet: opcjonalny Sekcja: non-free/x11
- rzeczywiście jest niewolny
btw. Karta odtwarza FullHD
Ostatnio edytowany przez Danio (2012-05-29 18:37:54)
W ogóle to VDPAU na 64-bitowym systemie działa (pakiet nvidia-vdpau-driver przy instalacji z repozytorium). Nie działa tylko we flashu (a przynajmniej jakiś czas temu tak właśnie było) i to wina flasha, po prostu 64-bitowa wersja wtyczki go nie obsługuje. Jak wyłączysz przyspieszenie sprzętowe we flashu to obraz jest wtedy normalny? BTW, po co piszesz po kilka postów jeden pod drugim? Masz przecież możliwość edycji…
EDIT: Ostatecznie można spróbować flasha w wersji 32-bit z nvidia-vdpau-driver-ia32, ale nie mam pojęcia czy to zadziała. Trochę bez sensu raczej.
w tej chwili całyczas mam wyłączone HW ACELL w flash . FullHD odtwarza z obciążeniem 90% CPU C2D. Niestety nie jest płynny.
Ostatecznie można spróbować flasha w wersji 32-bit z nvidia-vdpau-driver-ia32
albo wrócić do zwykłego xorga
poszukam jeszcze jakiegoś rozwiązania
Ostatnio edytowany przez Danio (2012-05-29 18:56:29)
Odnośnie tych dziwnych kolorów tutaj powinno być jakieś rozwiązanie: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=177380.
ArnVaker napisał(-a):
Odnośnie tych dziwnych kolorów tutaj powinno być jakieś rozwiązanie: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=177380.
Odnośnie tych dziwnych kolorów
nałożyli patch na libvdpau, jest w unstable
za kilka dni wejdzie do testing
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=668512
Ostatnio edytowany przez arturek (2012-05-29 19:16:39)
kolory to jeszcze nic takiego . Xy na pare sekund dostają freeze wraz z przeglądarką .
/etc/profile.d/fix_flash.sh file with this content: Code: export VDPAU_NVIDIA_NO_OVERLAY=1 Create /etc/adobe/mms.cfg file and put this text into it: Code: EnableLinuxHWVideoDecode=1 odify your Firefox/Google Chrome/Opera shortcuts this way: Code: VDPAU_NVIDIA_NO_OVERLAY=1 firefox
u mnie te zmiany nie przyniosły efektu . Muszę na razie wyłączyć HW ACELL w flash
. Z informacjii wynika że to błąd flash a nie sterów nvidia
Danio
mam kartę GTS450
sterowniki z repozytorium , flash również,
pobrałem tylko libvdpau z unstable
i wszystko działa jak należy na Debianie "wheezy"
###
poprawione libvdpau jest już w Wheezym
Ostatnio edytowany przez arturek (2012-06-02 06:42:46)
wróciłem teraz z XP spowrotem na Debian . Żałuje że ten system stracił tak wiele na wydajności od czasów Lennego . Czy nawet Sarge... Lepsza polityką było by zachowanie wszystkich starych pakietów sprzed 5 lat i nałożenie łat bezpieczeństwa.
Wróciłem do starego kernela 2.6.32-5-amd64 bo na kernelu 3.0 nie mogę ustawić rozdzielczości 1024 x xxxx .Ale pomyślę nad tym. Po pierwsze na zwykłym Xorgu ------chyba na VESIE mogę odtwarzać full hd na youtube z akceleracją sprzętową poprawnie. Na zamkniętych mi się nie udaje więc to chyba nie tylko wina flasha...
GDZIE jest xorg na sterowniku Vesa ? jeśli to nie jest jakiś inny standardowy. W każdym razie jakikolwiek xorg umieszczony w katalogu etc/X11 nie wyświetla X`ów . A więc nie ma tam teraz żadnego .
teraz to standardowo na kartach nVidia jest Nouveau
sprawdzisz w
/var/log/Xorg.0.log
co do rozdzielczości nie dasz rady ustawić w xorg.conf
mój od bardzo dawna taki sam dla sterowników Nvidia
jak miałem monitor 1024x768, teraz nowy 1366x768
tylko dostosuj do swojego monitora
Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 0 0 Option "Xinerama" "0" EndSection Section "Files" EndSection Section "Monitor" # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "SMB1930N" HorizSync 30.0 - 61.0 VertRefresh 56.0 - 75.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce GTS 450" Option "NoLogo" "true" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "TwinView" "0" Option "metamodes" "1366x768_60 +0+0; 1366x768 +0+0; 1024x768 +0+0; 800x600 +0+0; 640x480 +0+0" SubSection "Display" Depth 24 Modes "1366x768" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection
stary xorg.conf dla 1024x768
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings # nvidia-settings: version 1.0 (buildd@ninsei) Tue Jun 24 18:11:48 UTC 2008 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 0 0 EndSection Section "Files" EndSection Section "Monitor" # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "PHILIPS 107T5" HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 9800 GT" Option "NoLogo" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "metamodes" "1024x768_85 +0+0; 1024x768 +0+0; 800x600 +0+0; 720x400 +0+0; 640x480 +0+0" SubSection "Display" Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480" EndSubSection EndSection
jak nie dasz rady, to podaj co to za monitor
Ostatnio edytowany przez arturek (2012-06-04 19:55:13)
Danio napisał(-a):
Żałuje że ten system stracił tak wiele na wydajności od czasów Lennego
ogółem Debian czy twoja instalacja?
świeży Squeezy na openbox. Moja instalacja to netinstall więc tyle co każda inna .
Strony: 1