Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Potrzebuję uruchomić jak w temacie program ze zwyłej konsoli(bądź przez ssh) w działającej sesji graficznej użykownika program z GUI. Czytałem o różnych rozwiązaniach, robiłem export DISPALY ale nie udaje mi się wykonać takiej operacji
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi
SOA#1
export DISPLAY=":0" kdialog --getopenfilename ./
Przełączyłem się na X i pojawiło się okienko wyboru pliku.
Na pewno w TTY jesteś zalogowany jako ten sam użytkownik co X?
Tak napewno.
Sprawdziłem sobie w środowisku graficznym echo $DISPLAY i dostałem :0.0.
w tty wpisałem:
export DISPLAY=":0.0" gedit
i odpowiedziało mi:
No protocol specified (gedit:5680):Gtk-WARNING **: cannont open display: :0.0
dla :0 to samo, może coś jeszcze trzeba ustawić?
Minio napisał(-a):
SOA#1
Kod:
export DISPLAY=":0" kdialog --getopenfilename ./Przełączyłem się na X i pojawiło się okienko wyboru pliku.
Na pewno w TTY jesteś zalogowany jako ten sam użytkownik co X?
A możesz odpalać Xy jako user/user konsoli. Nie pamiętam już który, ale jakiś pakiet odpowiada za to ustawienie.
Lorenzo napisał(-a):
A możesz odpalać Xy jako user/user konsoli. Nie pamiętam już który, ale jakiś pakiet odpowiada za to ustawienie.
Badam sprawę ale nie mogę znaleźść rozwiązania w ten sposób, może ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?
w /etc/X11/Xwrapper.config powinieneś mieć opcje allowed_users. Jeśli masz tam tylko root to znasz problem, a rozwiązaniem jest dpkg-reconfigure x11-common. Jeśli masz console lub all to trzeba się zastanowić nad inną przyczyną...
Sprawdź czy masz pakiet x11-xserver-utils i czy po ssh próbujesz uruchomić?
stilgar79 napisał(-a):
Witam,
Potrzebuję uruchomić jak w temacie program ze zwyłej konsoli(bądź przez ssh) w działającej sesji graficznej użykownika program z GUI. Czytałem o różnych rozwiązaniach, robiłem export DISPALY ale nie udaje mi się wykonać takiej operacji
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi
A próbowałeś ssh -X user@ip ?
Udalo mi się rozwiązać problem poprzez polecenie:
xhost + localhost
ale zauważyłem nastepujący problem: czasami po wydaniu polecenia:
export DISPALY=":0.0"
zmienna środowiskowa nie zmienia się. Wgląda na to że czasem przyjmuje tą wartość a czasem nie. Jak przyjmie to po restarcie systemu nie można jej ponownie ustawić
echo $DISPLAY
pozostaje puste. Czy może byc to spowodowane
próbowałeś
env DISPLAY=":0.0" komenda
nie trzeba wyłączać tego zabezpieczenia xhost
env DISPLAY=":0.0" komenda - działa .
A da się dla innego usera to uruchomić ?
(mam uruchomione xbmc jako żona na domowym media center - czasem się zwiesi i trzeba iść a jak jestem przy komputerze to bym zrestartował..
sudo -u user env HOME="/home/user" DISPLAY=":0.0" komenda
Spróbuj w tym guście.
Inna sprawa, ze zamiast klepać takie zmienne, lepiej sobie skrypty albo aliansy porobić.
Sznurek - skrypty:
http://www.gentoo.org/doc/pl/articles/bash-by-example-p1.xml
Aliansy:
man alias
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-23 09:39:59)
albo
env DISPLAY=":0.0" su user -c komenda
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-09-23 14:26:41)
Strony: 1