Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Zainstalowałem od zera na laptopie hp630 z intel core i3 debiana wheezy wraz z gnome-shell. Ogólnie system działa przyjemnie tyle że nie da się uruchomić tego całego shella - po wpisaniu gnome-shell w terminalu wyskakuje błąd - "Naruszenie zasad ochrony pamięci". Używam zatem standardowego gnoma - bez shella. Co jest nie tak ? Taki sam błąd mam przy próbie uruchomienia kamery internetowej przez program Cheese - też naruszenie ochrony. W skype kamera działa normalnie. Czy takie błędy to uroki testing czy też da się temu jakos zaradzić ?
A z poziomu ekranu logowania nie masz do wyboru sesji z gnome shell? Masz akcelerację graficzną?
glxinfo |grep -Ei '(direct rendering|opengl)'
root@debian:/home/XXXXX# glxinfo |grep -Ei 'direct rendering|opengl' Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
Karta to ati.
lejaf6 napisał(-a):
Kod:
root@debian:/home/XXXXX# glxinfo |grep -Ei 'direct rendering|opengl' Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfigKarta to ati.
To bardzo wiele wyjaśnia ;P
Napisz dokładniej, co to za model ATI i pokaż wynik:
lspci -k | grep -iA3 vga
(jeśli nie zadziała z konta użytkownika, to spróbuj na koncie root).
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-25 18:34:19)
Zainstalowałem jakieś sterowniki w synapticu z nazwą "ati" i wszystko poszło jak się patrzy ;) Jest jednak jeszcze jedna kwestia :/ Na dzień dobry ekran w laptopie jest zawsze ustowiony z minimalnym podświetleniem (nawet jak laptop jest podłączony do zasilacza). Zwykle wtedy wystaczy rozjaśnić przy pomocy klawiatury, jednak nie zawsze to działa - czasem klawisze od rozjasniania zupełnie nie działają i muszę rozjaśnic przy pomocy ustawień ekranu w gnome. Co to moze być ?
To może: dug.net.pl/tekst/184?
Niestey, ale nie mam tam opcji brightness-ac :/
ls /sys/class/backlight/
cat /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
echo "9" > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
ja na lapku jako, że mam tylko Archa zmieniam tak. uniwersalnie można ogarnąć to do autostartu czy porobić przyciski do tego, skrypt w bashu regulujący podświetlenie +/-, w zależności od statusu zasilania (z pomocą acpi) czy pory dnia. może w debianie też tak można?(nie mam jak sprawdzić, gdyż nie posiadam go na laptopie).
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-05-26 14:49:26)
Strony: 1