Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-05-14 02:52:27

ka_o - Nowy użytkownik

ka_o
Nowy użytkownik

Po aktualizacji do sida - uszkodzone Xy

Witam.
Jetem świeżym użytkownikiem Debiana, mimo sporego doświadczenia z Linuksami (kiedyś jeszcze za dzieciaka Debian, potem długo Ubuntu i Mint). Zainstalowałem Debiana z płytki netinst, i po tygodniu używania coś mnie podkusiło do upgrade'u do Sida. upgrade zapragnął mi wywalić połowę systemu z pakietem gnome na czele - pozwoliłem mu z zamiarem odkręcenia tego potem. Skończyła się aktualizacja, doinstalowałem brakujące mi paczki (między innymi gnome), zrobiłem restart - i to była ostatnia chwila kiedy widziałem grafikę.
Po restarcie - próbuje uruchomić się gdm, bezskutecznie. Miga tylko kursor w lewym górnym rogu. zestawiłem połączenie przez wpa_supplicant, więc mam sieć i dostęp do komputera przez SSH, no i konsolę na nim.  Kompletne przeinstalowanie X-ów oraz gdm-a nie pomogło. Logi - nawet nie wiem które powinienem tutaj załączyć, nawet jeśli je wyczyszczę to przy próbie wystartowania gdm pojawia się kosmiczna ilość plików w /var/log/Xorg.(numerek).log i /var/log/gdm3. Mogę któreś załączyć.

Kod:

Fatal server error: no screens found

pojawia się w niektórych z logów Xorg, w logach gdm3 (chociaż nie przejrzałem wszystkiego, powstało ponad 3500 plików w ciągu dosłownie paru minut) nie mogę nic znaleźć.
Walczę z tym pół nocy, nie wiem gdzie jeszcze powinienem szukać logów.
Ręcznie wywołany startx zwraca

Kod:

Server is already active for display 0

.

Kod:

Service gdm3 start

nie sygnalizuje błędów.
ponowna konfiguracja xorga, zmiana sterowników na vesa, nawet całkowite wywalenie xorga nie pomagają. 
Jakieś pomysły? może miał ktoś podobny problem? Z góry dzięki.
Zapomniałem wspomnieć - grafika GeForce 7900GS, chodziła na sterownikach własnościowych z repo. w chwili obecnej nawet sterowniki vesa nie działają.
I wybaczcie przydługiego posta :)

#2  2012-05-14 08:00:05

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Po aktualizacji do sida - uszkodzone Xy

Kod:

aptitude install lightdm xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa

Wybierz lightdm, usuń /etc/X11/xorg.conf i załącz /var/log/Xorg.0.log po restarcie.

#3  2012-05-14 09:43:39

ka_o - Nowy użytkownik

ka_o
Nowy użytkownik

http://pastebin.com/jTmxdnfM tutaj log.

Kod:

[    27.176] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    27.176] 
Fatal server error:
[    27.176] no screens found

to chyba jedyny ciekawy jego fragment, wcześniej jeszcze brakuje mu czcionek i nie wiedzieć czemu modułu nv.
po doinstalowaniu lightdm w sumie nic się w zachowaniu systemu nie zmieniło. resztę pakietów miałem zainstalowaną.

#4  2012-05-14 09:50:59

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

On tam w sumie próbuje na nouveau się podnieść w pierwszej kolejności:

Kod:

[    26.614] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0

Kod:

[    26.639] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so

Masz mocno stary kernel (tym samym moduł nouveau kernela) i nowe X-y. Może dlatego nouveau nie bangla?

Kod:

X.Org X Server 1.12.1

Kod:

[    24.935] Current Operating System: Linux boo 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Sun May 6 04:00:17 UTC 2012 x86_64

Zainstaluj kernel z Sida (pakiet linux-image-3.2.0-2-amd64 lub z metapakietu linux-image-amd64 aby mieć zawsze najnowszy) i wtedy zobacz. Ewentualnie pozbądź się sterownika nouveau dla Xorga (pakiet xserver-xorg-video-nouveau) i wtedy sprawdź czy podniesie się na vesie.

#5  2012-05-14 10:10:46

ka_o - Nowy użytkownik

ka_o
Nowy użytkownik

Nowe jajko było owszem, zainstalowane, ale GRUB uparcie odpalał stare - nie updatował się, a ja zupełnie na to nie zwracałem uwagi. Postawienie gruba od nowa załatwiło sprawę, dzięki wielkie. Sam bym tego w życiu nie wypatrzył :)

Stopka forum