Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Znacie jakieś narzędzie które umożliwiłoby pokazanie stanu bezczynności (na podstawie naciśnięć klawiszy, ruchu myszy). Chciałbym zrobić sobie skrypcik automatycznej hibernacji (pm-hibernate) po 10minutach stanu bezczynności jeżeli użycie procka <10% (to z prockiem już mam zrobione) lecz nie mam narzędzia do wykrycia/liczenia czasu bezczynności.
wiem, że jakoś Xorg to liczy gdyż jak odchodzę od kompa na jakiś czas zawsze wracam a ekran wyłączony (wtedy wybudzam go myszką, lub klawiaturą).
to minimalna instalacja Linuxa i nie mam zainstalowanych xsreensaverów, gnome wygaszaczy itd..
a może znacie po prostu jakiś sposób na automatyczną hibernację po określonym czasie bezczynności
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-05-05 16:23:46)
Nie sądzę, żeby istniał jakiś program konsolowy, który mógłbyś wykorzystać. Z tego co się orientuję, jest odpowiednia biblioteka X, ale dostęp do niej masz tylko z poziomu C/C++.
Oczywiście możesz napisać program który zapewni dostęp do niej z poziomu terminala, ale ja bym po prostu zainstalował gnome-power-manager/xfce-power-manager i w nim wszystko poustawiał.
A jeśli nie chcesz z nich korzystać, to zawsze możesz sprawdzić w ich kodzie źródłowym, w jaki sposób sprawdzają bezczynność systemu.
Ok. Dzięki za odpowiedź. Ściągnąłem źródła, lecz to trochę za trudne dla mnie (pewnie bym to ogarnął po jakimś czasie, lecz analiza tego za bardzo męczy) - patrzyłem też jak wykrywa to xscreensaver.
Znalazłem jednak pakiet xprintidle
proste i działa tak jak chce. na szczęście było w repo ;]
dominbik napisał(-a):
Znalazłem jednak pakiet xprintidle
No patrz, jednak jest taki program.
Dobrze że mnie nie posłuchałeś :) .
Strony: 1