Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-16 18:44:16

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

WLAN na PCI

Witam,

Szukam niedrogiej (z obsługiwanym chipsetem) sieciówki do stacjonarnego kompa na PCI. Na allegro znalazłem 2 karty które 'chyba' powinny sobie poradzić bez problemu w linuksie. Jeśli ktoś z Was ostatnio coś takiego instalował w kompie albo może polecić coś innego (nowego) to prosiłbym o namiar.

Oczywiście ma być tak, że doinstaluje odpowiedni moduł + np. wicd i ma banglać. Żadne Ndiswrappery itp nie wchodzą w grę bo szkoda życia...

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-04-16 18:45:05)

#2  2012-04-16 21:29:11

urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Serwis

#3  2012-04-17 08:12:35

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Re: WLAN na PCI

Dzięki bardzo.
Kartę z pierwszego linku miał kumpel i zarówno na windows jak i na Debianie po kilkudziesięciu minutach przy dużym obciążeniu karta gubiła sygnał :/
Kolejne dwie to nie wiem, ale może uda mi się z zaprzyjaźnionego sklepu wyciągnąć[kupić] dla testu - jak będzie ok to zostawiam.

Z pracy z nieużywanego kompa wykręciłem Ralink Wireless Turbo i... na windowsie rozłącza się jak cholera i jeszcze potrzebuje do tego oprogramowania Ralink'a bo nie można ją w ogóle skonfigurować bez tego softu. Jak już się udało to rozłącza średnio co 30min albo jak dostanie wielki plik do ściągnięcia. Pod Debianem nie testowałem.

No nic, szukam dalej...

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-04-17 08:13:23)

#4  2012-04-17 09:08:55

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

To kup sobie dowolną kartę z chipem atheros na minipci do tego przelotkę na pci i masz pewność, że będzie działać.
Stare Dlinki 520+ jeśli mnie pamięć nie myli też były na atherosie.

#5  2012-04-17 16:53:12

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

BlackEvo napisał(-a):

Dzięki bardzo.
Kartę z pierwszego linku miał kumpel i zarówno na windows jak i na Debianie po kilkudziesięciu minutach przy dużym obciążeniu karta gubiła sygnał :/
Kolejne dwie to nie wiem, ale może uda mi się z zaprzyjaźnionego sklepu wyciągnąć[kupić] dla testu - jak będzie ok to zostawiam. ....

Trochę dziwne.

Kiedyś postawiłem w jednym biurze grata z TP-linkiem WN-350GD (Atheros AR 5007 w środku), i śmiga do dzisiaj na stabilnym Debianie.
Chodzi na sterowniku madwifi-ng.
Reklamacji brak.

Poza tym Atherosy serii 5xxx - to jedne z nielicznych kart, które mają wybór 2 sterów pod Linuxa, w jaju masz ath5k, jak nie pasuje, jest też madwifi-ng.

Niewiele kart ma taką możliwość.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-17 16:55:04)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2012-04-17 18:53:22

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dopóki mi mój własnej roboty router nie padł, to właśnie TP-Link WN-350GD robiło w nim ze "siewce" sygnału i wyglądało to tak że na starszym jajcu (chyba 2.6.32... ale łba uciąć nie daję) i sterze ath5k śmigało OK, potem coś zmienili i zaczęło rwać, a potem znowu coś zmienili i znowu śmigało ładnie ;] na madwifi-ng z tego co pamiętam miałem problemy, przy czym ja mówię o wykorzystaniu karty jako AP a nie klienta, może jako klient chodziła by na tym sterze lepiej.

Tak czy siak, ja bym się rozglądał za N'ką - kupowanie kart G w dzisiejszych czasach to imho wyrzucanie pieniądzów w błoto - net przyspiesza, i potem taka karta staje się sama w sobie wąskim gardłem (jak mamy full zasięg to może się wydawać śmieszne, ale kiedy moc sygnału spadnie i karta zwolni do tych 10 Mbps to nagle się okazuje że przydała by się N'ka która przy tej mocy sygnału dawała by 3 razy tyle).

#7  2012-04-17 19:26:54

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Kupiłem P-Link WN-350GD. Obecnie konfiguruję kompa pod Xp'ka ale za kilka tygodni dołączy Debian. Na xp nic nie gubi i nie rozłącza także ok. Dziękuję wszystkim za opinię i mam nadzieję, że Testing także będzie z nią dobrze współpracował ;)

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-04-17 19:27:17)

Stopka forum