Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-09 21:53:40

nacoipoco - Użytkownik

nacoipoco
Użytkownik
Serwis

Konqueror i wyszukiwarka Google

Witam, nie wyśmiejcie mnie proszę ;) mój problem może jest banalny, jednak dla mnie samego nierozwiązywalny. Mianowicie w wiekszości współczesnych przegladarek internetowych w prawym górnym roku jest miejsce na wyszukiwarką, zazwyczaj Google. W wymienionej w tytule również (wersja 4.7.2). Jednak na tym koniec - po wpisaniu jakiegokolwiek hasła do wyszukania i kliknięciu entera nic się nie dzieje, o żadnym wyszukiwaniu nie ma mowy. O co tu chodzi??? Czy korzystając z tejże przeglądarki należy znać jakieś tajemne sposoby, by móc coś znaleźć w internecie?
Sprawa trochę mnie śmieszy, jednak jest  jak najbardziej poważna. Dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam
A.

#2  2012-04-09 22:05:22

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Konqueror i wyszukiwarka Google

Zaznaczyłeś w tym okienku jakiej wyszukiwarki ma używać ?

Specjalnie sprawdziłem w konquerorze wyszukując DUGa bo na codzień nie używam tej przeglądarki.
Wersja 4.7.4

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2012-04-09 23:14:25

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

1. Skąd i dlaczego masz Konquerora 4.7.2? Ta wersja KDE była jedynie — swego czasu — w experimentalu. Używanie oprogramowania z gałęzi eksperymentalnej, i to przestarzałego, nie jest najlepszym pomysłem.

2. Mój Konqueror nie ma takiego paska wyszukiwania… może kiedyś go usunąłem a teraz nie wiem jak go przywrócić.

3. Konqueror ma funkcję szybkiego wyszukiwania bezpośrednio z paska adresu. Nazywa się to skróty sieciowe. Zobacz Ustawienia → Konfiguracja Konqueror → Skróty sieciowe. Domyślnie Google jest pod „gg:”, ale można sobie zmienić separator na spację a słowo kluczowe na „g”. Opera ma podobną funkcję od dawna (choć może Konqueror miał wcześniej) i uważam ją za dużo wygodniejszą niż osobne okienko do wyszukiwania.

#4  2012-04-10 01:22:58

davidoski - Użytkownik

davidoski
Użytkownik

nacoipoco, nie używasz przypadkiem Ubuntu i tego pluginu?

http://examplenow.com/pl/package/konqueror-plugin-searchbar/

Ostatnio edytowany przez davidoski (2012-04-10 01:25:17)

#5  2012-04-10 02:18:30

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Ten pasek jest z pakietu konq-plugins i widocznie nie masz go zainstalowanego.
Jednak lepszym rozwiązaniem jest korzystanie ze skrótów sieciowych, o czy już pisał Minio.

Stopka forum