Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-09 11:49:29

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Wypiekacz do chleba

jak w temacie, ktoś używał ?
znajomy kiedyś miał, mówi że genialna sprawa


tak szukam na allegro i ten wydaje się fajny > http://allegro.pl/wypiekacz-do-chleba-zelmer-43z010 … 47168471.html ale niema wbudowanej wagi


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#2  2012-04-09 12:01:54

  bns - unknown

bns
unknown
Zarejestrowany: 2005-12-25
Serwis

Re: Wypiekacz do chleba

Genialna, chlebek świeży, wiesz co w nim jest, możliwość miksowania "smaków" i składników ale cenowo jeśli kupujesz detalicznie mąkę i inne składniki wychodzi drożej. Musisz kupować hurtowe ilości wtedy wychodzi na równo albo trochę taniej.


Pozdrawiam,
bns

Offline

 

#3  2012-04-09 13:20:19

  Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/random
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Wypiekacz do chleba

Ja od 1995 do 2011 pielkem sobie chlebek bez żadnego opiekacza, w piekarniku, taki, jaki lubiłem.
Ale ostatnio tak się mąka "poprawiła" że już nie piekę.

Pomijajac fakt, że w mojej okolicy nadający się do jedzenia chleb jest po ponad 10 zł/kg - a banany poniżej 5 zł.
Także od czasu, jak już nie miałem z czego upiec własnego chleba, z pieczywem mam coraz mniej wspólnego.
Natomiast gotowe mieszanki np melwitu i kilku innych firm, mają dodane specjalne spulchniacze, i tony innej chemii.

Dlatego maszynka, to fajna sprawa, ale na dobrej jakosci surowiec do tej maszynki (według moich kryteriów rzecz jasna), nie liczyłbym zbytnio.
Jeśli natomiast ma ktoś dostęp do wiejskiej, żytniej maki, to nawet żaden automat nie jest potrzebny, jeśli ciasto prawidłowo skwaśnieje, to z normalnego piekarnika wychodzi kapitalne.

Mąki sklepowe mają jakieś dodatki, takze ich ciasto prędzej pleśnieje, niż kwaśnieje, i można z nich co najwyżej robić chleb na drożdżach, o ile nie stosuje się jakiejś extra chemii.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-09 18:01:55)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Offline

 

#4  2012-04-09 14:29:11

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Wypiekacz do chleba

do takiej mąki mam dostęp ale mi baedziej zależy na prostocie robienia tego i timerze
ustawie sobie w nocy i na rano do pracy dębie jak znalazł ;)


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#5  2012-04-09 14:31:29

  svL - Użytkownik

svL
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-06-17

Re: Wypiekacz do chleba

Całkiem spoko, rodzicie kupili w lidlu w promocji i spisuje sie dobrze. Dla mnie dużo lepszy niż domowy ze zwykłego piekarnika.


"God, root, what is difference?"

Offline

 

#6  2012-04-09 15:14:03

  darian - Użytkownik

darian
Użytkownik
Zarejestrowany: 2006-10-30

Re: Wypiekacz do chleba

urbinek napisał(-a):

do takiej mąki mam dostęp ale mi baedziej zależy na prostocie robienia tego i timerze
ustawie sobie w nocy i na rano do pracy dębie jak znalazł ;)

tak się nie da!! chleb  zdrowy dobry robi się kilkanaście godzin z żytniej mąki bo tylko długi proces tworzenia ciasta, powoduje to że tworzą się witaminy, to po pierwsze, po drugie aby chleb spowodował działanie dobroczynne dla organizmu musi być odpowiednio czerstwy, jedzenie gorącego/ciepłego chleba zaszkodzi,
receptura oparta na mące pszennej jest śmieszna bo nie dostarcza do organizmu nic poza węglowodanami, chyba że sam dodasz np. otrąb,ziaren słonecznika czy innych dodatków z np. błonnikiem.

To kolejny produkt który jest nic nie warty gdy mu się bliżej przyjrzeć .... jedyny plus masz świeży,ciepły pszenny chlebek rano z zerowa wartością odżywczą (poza kaloriami) ( można robić sobie chleb bez soli ale kto zdrowy by chciał?)

chemia o której mówicie to enzymy amylolityczne,enzymy proteolityczne,Kwas askorbinowy,mają na celu przyśpieszenie procesu tworzenia ciasta i stabilizują cały proces są naturalne i nie powodują szkód

Są też inne dodatki prawdziwie chemiczne np. węglan wapnia, faktem jest też że do mąki młyny (duże firmy) dodają stabilizatory aby utrzymać stałą jakość mąki
tj zawartość glutenu,liczba opadania

Offline

 

#7  2012-04-09 15:49:12

  Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/random
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Wypiekacz do chleba

Zapomniałeś o środkach odstraszajacych robactwo, przeciwzbrylających, przeciwleśniowych i innych zabezpieczeniach, dzięki którym mąka może stać w magazynie jakiegoś marketu i nie powodować problemów.

Np kto i dlaczego w mące Lubelskiej wprowadził impregnowane, nieprzepuszczające wilgoci torebki?
Co śmieszne, mąka z nich jest lekko wilgotna, ale widocznie było to mniejszym problemem, niż magazyny w sklepach?

Przecież mąka musi stać w wentylowanym pomieszczeniu, o względnie suchym powietrzu, żeby utrzymać wilgotnosć na poziomie 10-14%, jeśli tyko tej wentyalcji brakuje, od razu wilgotnieje, to jeden z najbardziej higroskopijnych produktów w sklepach (obok cukru, ryżu i soli).

Jak kiedyś kupiłem żytnią mąkę "ekologiczną" (w sklepie ze zdrową żywnością) to w ciągu godziny od schowania  biegała po całej szafce. ;P

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-09 17:59:31)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Offline

 

#8  2012-04-09 18:36:22

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Wypiekacz do chleba

mimo wszystko uwielbiam ciepły, świeży chlebek ;)
mąkę z wiejskiej piekarni załatwi się bez problemu

ale co sadzicie o samych urządzeniach? szukać czegos koło 200 czy jednak ma to wieksze znaczenie ?


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#9  2012-04-09 20:27:02

  BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver
Skąd: Polska
Zarejestrowany: 2006-05-20

Re: Wypiekacz do chleba

Mój wujek, moja mama i moja najukochańsza pieką w piekarniku i za każdym razem jest rewelacyjny. A do tego trochę otrębów i smakuje jak cholera... A ten zapach w mieszkaniu.... :)

Offline

 

#10  2012-04-09 21:33:37

  azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2005-11-15

Re: Wypiekacz do chleba

Zuźka miała taką maszynkę. Jak z chlebem było, to nie wiem, ale ciasto na pizzę wyrabiała pierwsza klasa.


Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
To nie jest tylko forum, to nasza mała ojczyzna ;-)