Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-05 10:07:28

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Wydajność LVM na serwerach virtualnych

Witam,

Przygotowuję się do uruchomienia dużej platformy dla bibliotek. Niestety albo i stety opartej o java (tomcat).
Aplikacja jest taką biblioteką plików tekstów i zdjęć. Obecnie na wersji testowej mamy plików i folderów 1698926 więc troszkę tego już jest.
Mam do Was takie pytanie, całe rozwiązanie stawiała nam firma zewnętrzna na serwerach HP Blade i jakiejś kosmicznej macierzy. Do tego jest VMwamer ESX i na nim postawiłem sobie debianka, albo ubuntu jeszcze nie wiem i myślałem żeby zrobić to 60T na lvm i reiserfs bo chyba ext4 nie poradzi sobie z tak rosnącą ilością plików małych i dużych.

Czy ktoś ma doświadczenie z LVM przy dużej ilości zapisu i odczytu samych plików i jeszcze do tego baz danych postgresql. Czy jest sens stawiać to na LVM czy poradzi sobie z tym?
Niestety aplikacja bardzo często pisze pod dysku, dodatkowo, ludzie dodający dane i goście czytający , wyszukujący , więc ruch na dyskach będzie duży. Będę zobowiązany za informacje i wskazówki.

Czy wiecie może jak sprawdzić ile jest wykonywanych operacji na dysku czy można to jakoś podejrzeć ?

Dzięki
Redelek

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#2  2012-04-05 11:07:13

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Wydajność LVM na serwerach virtualnych

Ext4 do plików nadaje się świetnie, za to do baz SQL znaaaaacznieeeee gorzej.
Poza tym ma bardzo łatwy sposób odzyskiwania skasowanych plików (program extundelete), co też ma pewną wartość, w porówaniu z resiserfs.

Za to na resserfs bezstresowo śmiagją Sql'e, od SQlite począwszy, poprzez Firebirda, na Mysql i Postgresie skończywszy.
Tylko Oracla nie sprawdzałem.

Co do Tomcata, nie przepadam za javą, solidne zabezpieczanie (grsec/pax/selinux) serwera z aplikacjami napisanymi w javie to kwadratura koła, podczas gdy w php wszystko śmiga bez kłopotu.

Jak masz wybirać między Debianem a Ubuntu, ubuntu jest lepiej zabezpieczone od stabilnego Debiana, ale z drugiej strony Developerzy Ubuntu miewają  takie ciekawe pomysly jak kiedyś np (o ile pamiętam) grub 1.97-alfa4 czy coś w tym rodzaju.

Także z łatwych i przewidywalnych systemow CentOS i/lub Debian (CentOS ma out-of-the-box włączony SElinux w trybie targeted),  a jak chcesz system idelanie "szyty na miarę" pod każdym względem, to zainteresuj się Gentoo ;)

CentOS jest dość powszechnie polecany pod jBossa, więc z Tomcatem też powinien nieźle współpracować.

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-04-05 11:24:07

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Narazie testowałem Centosa i Debiana oraz ubuntu i najlepiej wypada ubuntu w wydajności z tą beznadziejną aplikacją.
A dlaczego bazy postgresql na reiserfs ?

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#4  2012-04-05 11:32:32

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

NA ext4 - wszystko, co bazuje na SQL, u mnie mocno muli, zarówno LIferea (używa SQlite), jak i kiedyś Firefox skompilowany z flagą system-sqlite, jak i Mysql, jak również np VIrtuoso (z KDE).
Wystarczy posłuchać, jak mielą dyskiem.

Co do Postgresa, to po premierze ext4 nawet głośno było o tym, że na ext4 chodził ponad 3 razy wolniej  niż na ext3.
Jelsi natomiast chcesz mieć miliard folderów, i w kązdym milaird plików, to ext4 jest właśnie od tego.

Z restą weż sobie odpal postgresa na ext4, rxt3 i resierfs i sam zobacz.
Mam na myśli miejsce, gdzie serwer trzyma pliki bazy danych.

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum