Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Witam,
Przygotowuję się do uruchomienia dużej platformy dla bibliotek. Niestety albo i stety opartej o java (tomcat).
Aplikacja jest taką biblioteką plików tekstów i zdjęć. Obecnie na wersji testowej mamy plików i folderów 1698926 więc troszkę tego już jest.
Mam do Was takie pytanie, całe rozwiązanie stawiała nam firma zewnętrzna na serwerach HP Blade i jakiejś kosmicznej macierzy. Do tego jest VMwamer ESX i na nim postawiłem sobie debianka, albo ubuntu jeszcze nie wiem i myślałem żeby zrobić to 60T na lvm i reiserfs bo chyba ext4 nie poradzi sobie z tak rosnącą ilością plików małych i dużych.
Czy ktoś ma doświadczenie z LVM przy dużej ilości zapisu i odczytu samych plików i jeszcze do tego baz danych postgresql. Czy jest sens stawiać to na LVM czy poradzi sobie z tym?
Niestety aplikacja bardzo często pisze pod dysku, dodatkowo, ludzie dodający dane i goście czytający , wyszukujący , więc ruch na dyskach będzie duży. Będę zobowiązany za informacje i wskazówki.
Czy wiecie może jak sprawdzić ile jest wykonywanych operacji na dysku czy można to jakoś podejrzeć ?
Dzięki
Redelek

Podobno człowiek...;)

Ext4 do plików nadaje się świetnie, za to do baz SQL znaaaaacznieeeee gorzej.
Poza tym ma bardzo łatwy sposób odzyskiwania skasowanych plików (program extundelete), co też ma pewną wartość, w porówaniu z resiserfs.
Za to na resserfs bezstresowo śmiagją Sql'e, od SQlite począwszy, poprzez Firebirda, na Mysql i Postgresie skończywszy.
Tylko Oracla nie sprawdzałem.
Co do Tomcata, nie przepadam za javą, solidne zabezpieczanie (grsec/pax/selinux) serwera z aplikacjami napisanymi w javie to kwadratura koła, podczas gdy w php wszystko śmiga bez kłopotu.
Jak masz wybirać między Debianem a Ubuntu, ubuntu jest lepiej zabezpieczone od stabilnego Debiana, ale z drugiej strony Developerzy Ubuntu miewają takie ciekawe pomysly jak kiedyś np (o ile pamiętam) grub 1.97-alfa4 czy coś w tym rodzaju.
Także z łatwych i przewidywalnych systemow CentOS i/lub Debian (CentOS ma out-of-the-box włączony SElinux w trybie targeted), a jak chcesz system idelanie "szyty na miarę" pod każdym względem, to zainteresuj się Gentoo ;)
CentOS jest dość powszechnie polecany pod jBossa, więc z Tomcatem też powinien nieźle współpracować.
Pozdrawiam
;-)

Członek DUG

Narazie testowałem Centosa i Debiana oraz ubuntu i najlepiej wypada ubuntu w wydajności z tą beznadziejną aplikacją.
A dlaczego bazy postgresql na reiserfs ?

Podobno człowiek...;)

NA ext4 - wszystko, co bazuje na SQL, u mnie mocno muli, zarówno LIferea (używa SQlite), jak i kiedyś Firefox skompilowany z flagą system-sqlite, jak i Mysql, jak również np VIrtuoso (z KDE).
Wystarczy posłuchać, jak mielą dyskiem.
Co do Postgresa, to po premierze ext4 nawet głośno było o tym, że na ext4 chodził ponad 3 razy wolniej niż na ext3.
Jelsi natomiast chcesz mieć miliard folderów, i w kązdym milaird plików, to ext4 jest właśnie od tego.
Z restą weż sobie odpal postgresa na ext4, rxt3 i resierfs i sam zobacz.
Mam na myśli miejsce, gdzie serwer trzyma pliki bazy danych.
Pozdrawiam
;-)