Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-04 21:11:58

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Tania drukarka (Brother HL-2130?)

Poszukuję taniej (zarówno w zakupie, jak i eksploatacji). Raczej skłaniam się ku laserowym, choć jeśli ktoś mnie przekona do tuszu (bo np. laserowe zabijają małe kotki), to czemu nie? Drukarka ma być dla wujka z Windowsem, więc bezproblemowa obsługa pod Linuksem nie jest kluczowa (ale nadal mile widziana, nie można wykluczyć scenariusza, w którym wpadam do wujka z moim lapkiem aby coś wydrukować. A może i sobie taką samą sprawię).

Wystarczy prosta, domowa drukarka. Wodotryski i udziwnienia zbędne.

Znając dobrą opinię o Brotherach tutejszych guru od drukarek, od tej właśnie marki zacząłem poszukiwania. No i znalazlem HL-2130 za ok. 250. Ktoś może coś o niej powiedzieć? Może być czy barachło? Jak wygląda koszt eksploatacji Brotherów?

A może coś innego?

Ostatnio edytowany przez azhag (2012-04-04 21:24:18)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#2  2012-04-04 22:11:28

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Re: Tania drukarka (Brother HL-2130?)

Jak ma być tanio i dobrze to szukaj Samsungów 2010pr albo 1640. Jak trochę drożej to np. Lexmark t430 po przeglądzie.
W sumie warto poczytać ostatnie wątki na elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum.php?f=125 i ewentualną "wybrankę" na w/w forum prześwietlić.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#3  2012-04-04 23:07:11

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

mam hl-2030 jakieś 5 czy 6 lat. za pierwszym razem musiałem kupić oryginalną kasetę z tonerem (tej startowej nie można uzupełniać, bo nie ma ona takiej plastikowej krzywki do resetowania licznika). potem już tylko dosypywałem proszek za 40 zł, co wystarcza na jakieś 2000-2500 stron w jakości zupełnie zadowalającej. bęben wymieniałem raz (koszt 100 zł, wymiana po 10 tys. stron).

ostatnio tylko pieprzy mi się rolka pobierająca papier z podajnika, tzn. nie zawsze się opuszcza żeby zaciągnąć pierwszą kartkę (jak złapie pierwszą to już kolejne lecą). podejrzewam jakieś zabrudzenie, rozebranie i wyczyszczenie powinno rozwiązać problem.

i taka uwaga na koniec: przy samodzielnym uzupełnianiu tonera bardzo istotny jest dostęp do sprężonego powietrza - to w puszce się nie nadaje, bo z puszki leci więcej płynu niż powietrza (chociaż fizycy upierają się, że gazy to też płyny). powoduje to, że resztki toneru z poprzedniej partii zamiast zostać wydmuchane to przyklejają się do wewnętrznych ścianek kasety, co później skutkuje brudnymi wydrukami (jak w dziadowskim ksero - szare tło i pionowe linie przez całą długość kartki). jeśli nie pracuje się w fabryce ani nie ma się własnej sprężarki, to na każdej stacji paliw jest kompresor ;)

linux regd. user #248790

#4  2012-04-05 07:54:12

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

pasqdnik napisał(-a):

Jak ma być tanio i dobrze to szukaj Samsungów 2010pr albo 1640. Jak trochę drożej to np. Lexmark t430 po przeglądzie.

Druga już widzę tylko jako używki, pierwszą nową ciężko dostać. I w sumie niewiele tańsza niż ten HL-2130.

Wolę kupić nową, znając zdolności wujka gwarancja się przyda. ;)

rychu napisał(-a):

i taka uwaga na koniec: przy samodzielnym uzupełnianiu tonera bardzo istotny jest dostęp do sprężonego powietrza - to w puszce się nie nadaje, bo z puszki leci więcej płynu niż powietrza (chociaż fizycy upierają się, że gazy to też płyny). powoduje to, że resztki toneru z poprzedniej partii zamiast zostać wydmuchane to przyklejają się do wewnętrznych ścianek kasety, co później skutkuje brudnymi wydrukami (jak w dziadowskim ksero - szare tło i pionowe linie przez całą długość kartki). jeśli nie pracuje się w fabryce ani nie ma się własnej sprężarki, to na każdej stacji paliw jest kompresor ;)

O, dzięki. Tego się raczej nie wyczyta w recenzji na stronie producenta. :)

s/płynu/cieczy. Fixed. ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#5  2012-04-05 08:47:28

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

azhag:

Jeśli wujek będzie dużo drukował to najważniejsze, żeby nie przejechał się na eksploatacji. Czyli tonery bez chipa (ew. możliwość obejścia) i tanie części (bęben, rolki/separatory, folie/teflony). Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że wszystkie tanie maszyny psują się tak samo często i  większości występują te same usterki. Teraz mam Samsunga  ml-2010pr i Brothera dcp 135c. Przy takich maszynach najdroższym materiałem jest papier.

rychu: kompresor dobra rzecz, tylko czasem potrafi nabroić. Lepiej rozebrać maszynę i myć np izopropanolem ;-)
BTW. Koło mnie na Orlenie postawili kompresor, który dmucha dopiero po założeniu końcówki na wentyl, takie cuda teraz Panie ...

Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2012-04-05 08:56:24)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#6  2012-04-05 11:20:54

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Ja wolę starą technologię z czasów niemalże ZSRR.
Wytargałem na Alledrogo za grosze HP LJ-1300, tonery zawierają własny bęben, w przeciwieństwie do drukarek w których czasami wymiana bębna jest droższa niż nowa drukarkka.
I w dodatku powstała w czasach, kiedy technologia jeszcze była trochę solidniejsza niż obecnie.
Drukuje dobrze, oprócz orygnalnych tonerów z 200-300 sa też zgodne z tym modelem za ~120-150. Sam na takim jadę już kilka lat (ale w domu niewiele drukuję).
Kosz jednej strony oceniam średnio  na około 10-12 groszy (u mnie), także można wytrzymać.

A przy każdej drukarce, cena drukarki w ogóle jest drobiazgiem w porównaiu z tym, ile taka drukarka "jeść woła".

Z plujek radzę rzucić okiem na Epsona, kiedyś nie tracił gwarancji przy użyciu tuszy od dowolnego producenta.
Nie wiem jak obecnie, ale czasy z Epsonem i tuszami Pelikan - które dziwnym trafem były niedaleko mnie za śmieszne pieniądze, wspominam bardzo ciepło.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-05 11:24:58)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum