Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Siemka, mam sobie logi z Windowsa i tradycyjnie są krzaczki. Próbowałem skonwertować do UTF-8 ale otrzymuję poniższy błąd..
iconv -f CP1250 -t UTF-8 netstat.txt > netstat-UTF-8.txt iconv: błędna sekwencja wejściowa na pozycji 12
Co robię nie tak? Poniżej pliczek.
wget -c http://dl.dropbox.com/u/62123445/netstat.txt
PS: Niektóre pliki w ten sposób się ładnie konwertują, ten i sporo innych jest upierdliwych.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-20 20:55:19)
Strzelam. To ISO-8859-1 a nie cp1250... Być może inne ISO...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-03-20 21:03:46)
P@blo napisał(-a):
Strzelam. To ISO-8859-1 a nie cp1250... Być może inne ISO...
Pudło.
Sprawdziłem wszystkie wymienione na wiki.
No powiem ci tyle, że w przeglądarce jak dam iso-8859-2 to czyta. Być może pakiet walnięty jest... Spróbuj cofnąć albo cuś.
libc-bin mam cofnąć? Nie dzięki.
Nie wiem jakie to ma tam 'powinowactwo' ;) Fakt, nie był to dobry strzał... :)
$ enca -L pl netstat.txt IBM/MS code page 852; PC (DOS) Latin 2 $ iconv -f cp852 netstat.txt > netstat-utf8.txt
Faktycznie dość egzotyczne to kodowanie.
enca -L pl
DZIĘKI CI ZA TO!
Nie znałem tego programu jest świetny.
Natomiast Windows do dupy, na dosłownie parę plików które utworzyłem za pomocą komenda > plik.txt 4 różne kodowanie heh... ale enca i da się żyć.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-20 21:55:40)
No fakt, na DUG-u było już o nim kilka razy: forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14022. :)
Strony: 1