Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siemka, czy jak będę robić rsyncem / rdiffem backup systemu który aktualnie jest uruchomiony to będę mógł go później bez problemu przywrócić na czystą partycje?
Zazwyczaj robiłem obraz całej partycji(najczęściej z LiveCD) tylko jak tego potrzebowałem i nie miało prawa nie działać jednak po ostatnich przebojach chciałbym mieć kopie systemu na szyfrowanej partycji w formie 'łatwej' do przywrócenia.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-19 20:28:03)
Tak. Sam puszczam przez rsync na partycję obok i normalnie wstaje tamten system.
alias reisersync='mount /dev/sda8 /media/reiser && rsync -avx --delete / /media/reiser/ && umount /media/reiser'
UWAGA: Opcja --delete usuwa z katalogu docelowego wszystkie pliki, których nie ma w katalogu źródłowym.
Super dzięki! Takie rozwiązanie jest zdecydowanie wygodniejsze a +- ~10GB więcej na partycji z danymi to nic w porównaniu do wygody takiego rozwiązania. Jeszcze takie małe pytanie, które katalogi oprócz poniższych spokojnie można wykluczyć nie naruszając konstrukcji systemu ;p ?
/tmp
/home
/var/cache/apt/archives/
To rozwiązanie jest genialne. :) Najlepsze jest to, że nie trzeba robić kompletnie nic poza puszczeniem „reisersync” od czasu do czasu żeby zaktualizować backup. A żeby uruchomić tamten system wystarczy wybrać dodatkowy wpis z menu GRUB-a (oczywiście trzeba go sobie najpierw dodać). Można dłubać na tym klonie i psuć go do woli, po czym wrócić na właściwy system, puścić jedno polecenie i już tamten jak nowy. :)
Co do wykluczania: właściwie nic więcej bym nie wykluczał, ustrojstwa w stylu /dev /proc itp. i tak zostaną wykluczone przy opcji -x.
Sorry za kolejnego posta, ale to ważne:
k4misiek napisał(-a):
Takie rozwiązanie jest zdecydowanie wygodniejsze a +- ~10GB więcej na partycji z danymi to nic w porównaniu do wygody takiego rozwiązania.
Powyżej wrzuciłem polecenie z opcją --delete. Jeżeli zrobiłbyś tak bezpośrednio na partycję z innymi danymi, to wszystkie te dane zostaną usunięte. Do jakiegoś specjalnie przeznaczonego na to katalogu oczywiście można, ale wtedy nie uruchomisz normalnie tego systemu.
Stokrotne dzięki! Od razu tak jakoś lepiej na duszy z kopią systemu na szyfrowanej partycji.
Głównego systemu plików nie szyfruję bo jest to dla mnie troszkę nie wygodne(i nie czuję takiej potrzeby..) a czasami trzeba oddać komputer(chociażby do naprawy jak ostatnio) to nigdy nie wiadomo co tam mogą namieszać - lepiej przywrócić i wsio ;).
EDIT:
Tak wiem, domyśliłem się, że masz na osobnej partycji dlatego dodałeś sobie --delete.
Używałem kiedyś rsynca ale nie do kopiowania całego systemu.
PS: Może edytuj powyższy post i usuń --delete bo jak ktoś bezmyślnie wklepie to pewnie się zdziwi.
PS2: Na uruchomieniu skopiowanego systemu mi nie zależy, wystarczy tylko kopia do późniejszego przywrócenia i nic więcej tak więc powinno być gites.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-19 21:09:59)
k4misiek napisał(-a):
PS: Może edytuj powyższy post i usuń --delete, jak ktoś bezmyślnie wklepie to pewnie się zdziwi.
Ale żeby aktualizować backup musi być opcja --delete. Bez tego zacznie robić się straszny śmietnik w tym backupie, ponieważ żadne pliki nie będą z niego usuwane. Bez opcji --delete to wygląda mniej więcej tak: instalujesz 100 pakietów, aktualizujesz backup, usuwasz te 100 pakietów, aktualizujesz backup… i te pakiety nadal tam są. APT ich nie widzi, bo akurat jego baza została zaktualizowana, ale w rzeczywistości to wszystko tam leży.
EDIT: Dodałem notkę. :)
Tak wiem ,ze chodzi o uruchomiony system. :)
Ja jednak robię raz na jakiś czas kopię partycji / za pomocą fsarchiver
Ja mam zawsze dwa linuksy ale można z grmla.
Trwa to kilkanascie razy krócej niz rsyncem bo ten strasznie długo mieli.
Przywracanie systemu trwa może z 3-5 minut.
ArnVaker napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
PS: Może edytuj powyższy post i usuń --delete, jak ktoś bezmyślnie wklepie to pewnie się zdziwi.
Ale żeby aktualizować backup musi być opcja --delete. Bez tego zacznie robić się straszny śmietnik w tym backupie, ponieważ żadne pliki nie będą z niego usuwane. Bez opcji --delete to wygląda mniej więcej tak: instalujesz 100 pakietów, aktualizujesz backup, usuwasz te 100 pakietów, aktualizujesz backup… i te pakiety nadal tam są. APT ich nie widzi, bo akurat jego baza została zaktualizowana, ale w rzeczywistości to wszystko tam leży.
EDIT: Dodałem notkę. :)
Dobra, to jeszcze aby się upewnić. Mam /home/k4misiek/
Gdybym wykonał poniższą komendę, tracę wszystko w katalogu domowym.
rsync -avx --delete --exclude /tmp --exclude /home --exclude /var/cache/apt/archives / /home/k4misiek/
Jednak gdy wykonam
rsync -avx --delete --exclude /tmp --exclude /home --exclude /var/cache/apt/archives / /home/k4misiek/SystemBACKUP/
stracę tylko i wyłącznie to, co wcześniej znajdowało się w katalogu /home/k4misiek/SystemBACKUP/
Tak?
ilin napisał(-a):
Ja jednak robię raz na jakiś czas kopię partycji / za pomocą fsarchiver
Mam jeden system. Chciałem skrypt naskrobać który automatycznie będzie robić co jakiś czas kopie. Takie rozwiązanie wydaje mi się najwygodniejsze niż uruchamianie LiveCD.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-19 21:36:24)
Pomijając kwestię składni --exclude (nie wiem czy jest poprawna, bo akurat nie używam), to tak. Opcja --delete usuwa z katalogu docelowego wszystko czego nie ma w katalogu źródłowym. Są jeszcze wariacje --delete-cośtam, ale nie pamiętam czym dokładnie się różnią, w każdym razie w manie powinno być to opisane.
Aaa jeszcze jedno kluczowe pytanie, z roota czy ze zwykłego użytkownika też można wykonywać taką kopię ?
Zwykły użytkownik nie ma dostępu wszędzie. :)
ArnVaker napisał(-a):
Zwykły użytkownik nie ma dostępu wszędzie. :)
Tak myślałem, dobra:).
Już się kopiuje, powyższa składniaz z --exclude działa.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-19 21:46:50)
Tak właściwie to nie wiem gdzie dokładnie nie ma dostępu, trzeba by to sprawdzić i albo dać mu dostęp albo wykluczyć. Poza tym ktoś pisał ostatnio, że w różnych dystrybucjach różne są domyślne prawa dostępu. Do tego różne można ustawić itd. Lepiej chyba z roota jednak. :)
Przywracanie odbywa się w dokładnie taki sam sposób?
rsync -avx --delete /home/k4misiek/SystemBACKUP/ /partycja_docelowa
wsio?
Tak, bo to właściwie takie zaawansowane kopiowanie zawartości z jednego katalogu do innego katalogu po prostu. W drugą stronę tak samo. Partycja docelowa to oczywiście nie dosłownie partycja, a katalog w którym ta partycja jest zamontowana.
Nom, nie /dev/sretetete tylko /punkt_zamontowania_sretetete ;-)
Super, teraz tylko napisać prosty skrypt który będzie wykonywał czarną robotę, dodać do crona by się wykonywał co 2-4 tygodnie i mogę spać spokojnie spać nawet jak będę musiał oddać złomputer do naprawy.
Jeszcze raz dzięki za pomoc i rozwiązanie wszystkich wątpliwości.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-19 21:59:15)
To, że pierwsza kopia trwała dość długo to rozumiem ale czemu druga, gdzie różnica była dosłownie w kilku plikach trwała tyle samo?
Pewnie przez --delete, wszystko jest wgrywane na nowo aby nie było sytuacji takich jak opisałeś wyżej (APT).
sent 115141814 bytes received 28405 bytes 114086.40 bytes/sec total size is 8671242721 speedup is 75.29 real 16m49.438s user 0m6.712s sys 0m38.906s
Nie, to powinno trwać moment. Aktualizowane są tylko pliki, które uległy zmianie:
# reisersync sending incremental file list var/log/kern.log var/log/messages var/log/syslog sent 5045767 bytes received 10562 bytes 919332.55 bytes/sec total size is 4121412951 speedup is 815.10
Dwie sekundy czy coś koło tego.
Hmm, nie mam pojęcia co robię źle.
Skopiowałem najpierw system raz, później zrobiłem kilka zmian i:
rsync -avx --delete / /home/k4misiek/SystemBACKUP/
Dysk świruje przy tej operacji, dokładnie tak jakby wszystko było kopiowane ponownie.
15541 be/4 root 2.01 M/s 0.00 B/s 0.00 % 99.41 % rsync -avx --delete / /home/k4misiek/SystemBACKUP/
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-19 22:57:42)
/home masz oczywiście na osobnej partycji, prawda? BTW, skoro jest na osobnej, to nie ma sensu go wykluczać, opcja -x już się tym zajmuje. Poza tym wygląda OK, nie wiem o co mu chodzi… Może spróbuj odmontować i zamontować jeszcze raz /home.
Chyba wiem w czym jest problem.. http://rsyncrypto.lingnu.com/index.php/Home_Page#Why_is_Rsyncrypto
There is just one problem - the two solutions contradict. Plain mode encryption of files hide the specific changes to the file, making rsync useless at detecting in-file changes. This is where rsyncrypto comes to the rescue.
No fakt, pasuje. Ja nie mam żadnego szyfrowania, zatem u mnie działa normalnie.
Z tego co widzę, to troszkę dodatkowej roboty jest aby to zadziałało przy szyfrowanej partycji.
Tymczasowo dam sobie z tym spokój, paręnaście minut raz na jakiś czas to nie koszmar.
Jak mnie najdą chęci to rozpracuje jak się tego używa lub poszukam czegoś wspierającego szyfrowane partycje i kopie przyrostowe.