Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie!
Ogólnie kiedyś próbowałem odpalić Modem w moim LG GD510, by działał na Linuksie (za pomocą NM), nie udalo się. Ogólnie nie da się internetu udostępniać po Blutaczu, ani nie ma Androida, tylko po kablu.
Narazie punkt numer jeden - jak skonfigurować połączenie bez Network-manager'a?
Fervi
po kablu Ci działa? jak go uzyskujesz?
po blutaczu z roota;
aptitude update && aptitude install wvdial bluez && shutdown -r now
hcitool scan
<- patrzysz czy ogółem bluetooth jest wykyty, czy działa i znajduje komórkę.
(jbc /etc/init.d/bluetooth restart - restartuje usługę bluetooth)
sdptool search DUN
zapisujesz sobie gdzieś ten bluetooth address oraz Channel
rfcomm bind 0 $address $channel
gdzie $address np. = 00:22:FD:9D:D6:1F
a $channel np. = 5
na koniec /etc/wvdial.conf;
[Dialer bluetooth] Modem = /dev/rfcomm0 Init3 = AT+CGDCONT=1, "IP","internet" Phone= *99# Stupid Mode = 1
tam internet to po prostu ten APN.
na końcu wystarczy;
wvdial bluetooth
.
ja bez network managera mam taki skrypcik;
#!/bin/bash /etc/init.d/bluetooth restart sleep 2; channel=`echo $(sdptool search DUN | grep Channel | awk '{ print $2 }')` rfcomm bind 0 00:22:FD:9D:D6:1F $channel wvdial bluetooth
włączam po prostu bluetooth w komórce, podłączam bluetooth penaka i klikam sobie w menu openboxa "modem via bluetooth". po dodaniu do grupy bluetooth zwykły user może włączać/wyłączać bluetooth. ten skrypt odpalam z rota lub gksu, ze względu na brak uprawnień userów do wvdial oraz ifconfig (najpierw trzeba wyłączyć eth0)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-15 16:56:16)
Ogólnie po kablu - wpinam Kabel USB do laptopa (z telefonem), on [pod Windows] montuje płytkę, instaluje sterowniki i za pomocą kreatorka łączę się z siecią.
Nie mogę udostępniać po BT, bo mój laptop nie ma Bluetooth
Fervi
To sprecyzuj dokładnie o co Ci chodzi?
Chcesz po kablu użyć tego telefonu jako modemu tyle, że pod Linuxem?
wvdialconf && wvdial z roota
Ogólnie coś a'la mp3, wpinasz taki kabelek do USB i ci się włącza USB. Ja w telefonie mam opcję Modem USB, wybieram i jest net (teoretycznie, bo pod Lin nie śmiga)
Fervi
próbowałeś tego co napisałem wyżej? mi Nokie w trybie pc suite działają też po kablu bez problemu w 3.5G ale wiadomo Nokia a LG to inna liga ;p
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-15 21:06:11)
fervi@ThunderStorm:/media$ sudo wvdialconf && wvdial Editing `/etc/wvdial.conf'. Scanning your serial ports for a modem. Modem Port Scan<*1>: S0 S1 S2 S3 WvModem<*1>: Cannot get information for serial port. ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 -- OK ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 Z -- OK ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 -- OK ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 -- OK ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 -- OK ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 -- ERROR ttyACM0<*1>: Modem Identifier: ATI -- LG Elec. ttyACM0<*1>: Speed 4800: AT -- OK ttyACM0<*1>: Speed 9600: AT -- OK ttyACM0<*1>: Speed 19200: AT -- OK ttyACM0<*1>: Speed 38400: AT -- OK ttyACM0<*1>: Speed 57600: AT -- OK ttyACM0<*1>: Speed 115200: AT -- OK ttyACM0<*1>: Speed 230400: AT -- OK ttyACM0<*1>: Speed 460800: AT -- OK ttyACM0<*1>: Max speed is 460800; that should be safe. ttyACM0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 -- OK Found an USB modem on /dev/ttyACM0. Modem configuration written to /etc/wvdial.conf. ttyACM0<Info>: Speed 460800; init "ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2" --> WvDial: Internet dialer version 1.61 --> Cannot open /dev/ttyACM0: Permission denied --> Cannot open /dev/ttyACM0: Permission denied --> Cannot open /dev/ttyACM0: Permission denied
Ale po wszystkim będę mógł wybrać z czego mogę neta używać? Nie chcę mieć tylko telefonu xD
Fervi
proste że będziesz mógł.
wykonujesz to z poziomu roota wszystko? wvdial walnij z poziomu roota (wcześniej wyłącz resztę interfejsów)
pokaż wynik ifconfig też.
ja gdy chce komórkowy, wyłączam wcześniej eth0 (ifconfig eth0 down) -> włączam komórkowy przez wvdial
gdy chcę wyłączyć komórkowy daje bodajże CTRL+C by odpowoednio zamknął połączenie 3.5G a potem ifconfig eth0 up && dhclient eth0
wszystko z poziomu roota.
po dodaniu bodajże do grupy dialout można wykonywać wvdial z poziomu zwykłego usera lecz tego nei jestem pewien ( i tak trzeba jeszcze uprawnień do wyłaczania eth0, wlan0 - czyli ifconfig a to zły pomysł pozwolić zwykłym userom - dlatego jako najlepiej ifconfig, wvdial ogółem sprawy neta tylko admin.
jeżeli chodzi Ci o DualWAN z komórkowego i np. eth0/wlan0 to jest to oczywiście do wykonania, lecz to już wyższa szkoła jazdy (jak dla mnie)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-15 21:37:19)
fervi, nie czytaj ślepo co Ci piszą tylko wcześniej pomyśl:
dominbik napisał(-a):
wvdialconf && wvdial z roota
a Ty walisz
fervi napisał(-a):
sudo wvdialconf && wvdial
i jak to ma działać ?
Fucktycznie, tylko jak go dokonfigurować? Tzn. co powinienem wklikać gdzie
http://www.play.pl/resources/pdf/Instrukcja_LGE_jako_modem.pdf
Tak wygląda konfiguracja dla LG
Fervi
Jak sobie w google wpiszesz vwdial.conf to dostaniesz ok miliona różnych konfiguracji pliku. Wystarczy dostosować je zgodnie z w/w przez Ciebie dokumentem
a co nie działa Ci 3G? czy jak?
wvdial powinien to ogarnąć. w /etc/wvdial.conf
Init3 = AT+CGDCONT=1, "IP", "internet"
gdzie ten "internet" to po prostu nazwa punktu APN (bodajże tak to się nazywa).
ja dla nokii w play mam tak (działa 3.5G) /etc/wvdial.conf
[Dialer Defaults] Init1 = ATZ Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 Init3 = AT+CGDCONT=1, "IP", "internet" Dial Command = ATD Phone = *99# #Modem Type = USB Modem Baud = 460800 New PPPD = yes Modem = /dev/ttyACM0 #ISDN = 0 Username = "blank" Password = "blank"
jak mimo to nie działa, albo interfejsy albo komóra (tylko nie wiem czy ustawienie komórki ma znaczenie)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-15 22:09:20)
Problem jest nieciekawy, po włączeniu tych komend zmienia się profil na domyślny.
Fervi
Strony: 1