Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Wszystkich,
Przeglądając forum natknąłem się na kilka postów użytkowników posiadających terminale HP lub innych firm napędzanych debianem. Ostatnio sam wszedłem w posiadanie HP5720. Moje pytanie brzmi, do czego je wykorzystujecie, z jakich usług (sieciowych) korzystacie, macie jakieś ciekawe pomysły dotyczące upgrade'u bierzącej konfiguracji sprzętowej? W tym małym cacku duża siła drzemie :)
Czy ktoś z Was posiada podpięty do niego dysk o pojemności co najmniej 300-500 Gb?
Każdy używa do tego czego potrzebuje maszyny o niezbyt lotnych parametrach ale za to "eco" :)
Czyli wszędzie tam gdzie nie liczą się GHz ale praca długotrwała praca nie obciążająca kieszeni.
Zazwyczaj pewnie jako NAS, klient do pobierania plików z sieci itp.
Ja używam Wyse 9150se jak printserwera wifi dla 2 drukarek.
Widze, że u wszystkich króluje samba ;] Minusem jest tylko te 44 pin pod hdd, ewentualnie jakaś przejściówka lub hdd na usb ;/
Jaka samba ? do czego ? Do udostępniania drukarek ? pfff ;-)
Plików w chałupie :P
Do tego jest nfs :P
I samba :D zeszlismy z tematu ;]
Termianl używany jest .... jako terminal. Awaryjnie ma własny system aby pracować bez serwera LTSP.
Jako "NAS" to bądźmy szczerzy, dupy nie urywa. Zazwyczaj ATA 66 lub ATA 100, do tego ciężko z kablem 88 żyłowym, no to mamy ATA33.
jak wydajność aplikacji przy LTSP? da się wygodnie przeglądać internet? może 5 takich terminali + Core i7 (serwer LTSP) zastąpić 6 komputerów z prockiem typu pentium 4?
celm napisał(-a):
... Minusem jest tylko te 44 pin pod hdd, ewentualnie jakaś przejściówka lub hdd na usb ;/
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2206568.html
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-03-21 12:06:27)
i7 w serwerze? To ma być serwer czy wieś :] Dajesz coś na Opteronach albo Xeonach i wszystko ładnie działa. Oczywiści można jak się chce na i7 to zrobić ale to ma się nijak do przyzwoitego serwera.