Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
tagi; aterm execute
Witam!
Chciałem sobie zamieścić konsolę, która siedziałaby na pulpicie i wyświetlałaby jakieś kuny leśne, lisy, jenoty czy gekony (np. irssi, rss, pogoda). Chciałem to zrobić na atermie, gdyż pasuje mi jak xterm a dodatkowo ma przezroczystość. Wtedy całkowicie przerzuciłbym się na aterma i korzystał tylko z tego emulatora, który na pulpicie siedzi (oszczędzam zasoby). Jednak w dalszym ciągu nie mogę sobie poradzić z uruchomieniem terminala i wykonaniem w nim polecenia. w xterm wystarczyło np.
xterm -e "sudo aptitude update; ls -a; read" xterm -hold -e "sudo aptitude update; ls -a"
a w atermie ani to, ani to nie działa. okno pojawia się i od razu znika. Ma ktoś jakiś pomysł? Używa ktoś wogóle jeszcze xterma i aterma ;P ?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-22 20:25:11)
Witam!
Gdyby ktoś miał podobny problem - przerzuciłem się na urxvt (wersja unicode). duże możliwości konfiguracji, bardzo lekki, tabsy, pseudo oraz prawdziwa przezroczystość (próbowałem prawdziwej via xcompmgr, lecz moj 10 letni komp nie dawał rady).
urxvt -hold -e sh -c "sudo aptitude update; ls -a" działa
to sobie jeszcze tu zagladnij, jak urvxt:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=20761
jakie są zalety? rzeczywiście szybsze to jest?
mam trochę skryptów w bashu będą mi działać?
dominbik napisał(-a):
mam trochę skryptów w bashu będą mi działać?
A co masz w shebangu?
Jeżeli /bin/bash, to skrypty uruchomione z poziomu zsh nadal będą uruchamiane przez basha.
Jeżeli /bin/sh i zmienisz basha na zsh w roli domyślnej powłoki¹, to może coś się popsuć, o ile używałeś bashyzmów. Bashyzmy nie zawsze są kompatybilne z zshyzmami (bo z tego co się orientuję, niektóre z nich są).
----
1. Domyślną powłoką w Debianie jest dash. Przez „domyślną powłokę” mam na myśli powłokę, która stanowi dowiązanie do /bin/sh. Powłoka użytkownika (w Debianie domyślną jest bash) to inna para kaloszy.
zsh, to jak bash napewno bedzie dzialac wszystko,
ale niech sie inni bardziej doswiadczeni wypowiedza.
skrypty sie standardowo pisze #!/bin/bash bo jest najpopularniejszy.
Ja też się z tym borykam. Chciałem np. cal sobie w rxvt otworzyć i znika. Próbowałem tak jak w pierwszym poście.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-03-13 13:18:39)
urxvt -hold -e sh -c "cal"
tak próbowałeś?
jbc kiedyś miałem w tint2 przypięte jako kalendarz xterma z odpowiednim parametrem 'geometry' i tam otwierał się cal - taki prosty, czarno-biały kalendarz, lecz przerzuciłem się na gsimplecal - znacznie wygodniejszy (i lekki)
Próbowałem i znika dziadosz jeden:P Musi mi w takim wystarczyć kalendarz w telefonie:(
kurcze to nie wiem. mi urxvt jak wpisze dokładnie tak jak podałem w poście #8 nie znika.
masz X'y tam zainstalowane?
dobry jest gsimplecal
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-14 18:39:35)
No mam iksy mam. Szczerze to chciałem cala bo on jest taki fajnie ascetyczny:)
rozumiem. no nie wiem czemu nie działa (u mnie #SOA1). możesz spróbować xterm tam domyślnie bodajże nie znika to. tyle, że xterm nie ma tabsów, tego inteligentnego przewijania przy zaznaczeniu oraz pseudo przezroczystości (a może jeszcze więcej).
Nie jest to rozwiązanie problemu, ale zaprezentuję gsimplecal. duże możliwości konfiguracji, bierze theme od GTK2 (ja akurat mam taki skąpy)
szybko skonfigurowany tint2 + domyślna ikona pidgina w trayu
stylówa mego zestawu, lekkość i możliwość łatwej konfiguracji wszystkiego - powala mnie.
ostatnio po aktualizacji gsimplecal doszły nowe możliwości konfiguracji;
http://pastebin.com/raw.php?i=sim1msMQ
z cal w urxvt jako "clock_rclick_command" w tint2rc.
http://img94.imageshack.us/img94/7051/wccr.png
No fajnie nawet wygląda. Ja sobie na razie wziąłem xcalendar. Też fajny.