Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#101  2012-03-07 22:42:16

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: SunriseOS - Wersja Alpha

Albo wspomóż rozwój CUT-a. :D

#102  2012-03-07 23:17:28

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

<post zupełnie niezwiązany z SunriseOS ferviego>
Ja tam jestem zadowolony. Mi od samego początku CUT wydawał się projektem, który niewspółmiernie mało oferuje w stosunku do kosztów (nakładów pracy ludzi zaangażowanych w rozwój Debiana). Oczywiście nie mogę nikomu zabronić pracy nad nim, ale sądzę, że ten czas i te umiejętności można by było spożytkować w lepszy sposób (choćby paczkując niedostępne oprogramowanie, poprawiając bardzo proste błędy czy wspomagając zespół ds. KDE).
</post zupełnie niezwiązany z SunriseOS ferviego>

#103  2012-03-08 13:33:20

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

fervi: dodasz grml-debootstrap?

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#104  2012-03-08 16:37:24

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Powiem tak azhag, dodać mogę :P Ale po co skoro będziesz miał SunriseOS :D

10MB waży, myślę, że da radę

Fervi

#105  2012-03-08 20:09:42

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Ogólnie w Alpha 2 nie będzie nowego wyglądu, a tutaj moja propozycja

- Menu (PS. Przepraszam, że przesunięte, ale coś się zrąbało na moim Debianie, ale nie powinno być problemów ogólnie)
http://gmclan.org/up6184_6_Przechwycenie_obrazu_ekranu___08.html
http://gmclan.org/uploader/6184/Przechwycenie_obraz … __089749a.png

W stylu a'la Gnome (może być MacOS X, ale się upowszechniło, a menu działa tylko w Lewym Górnym rogu)

Z ikonami Faenza:
http://gnome-look.org/CONTENT/content-pre1/128143-1.png

I stylem Zukitwo-dark / Zukitwo
http://gnome-look.org/CONTENT/content-pre2/140562-2.jpg
http://gnome-look.org/CONTENT/content-pre1/140562-1.jpg

No i może jakiś Oxygen Cursor?

Jak wam ta wizja "wypada"?

Fervi

#106  2012-03-08 20:31:22

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A ja mam jedną radę.

Zamiast robić następną wersje Ubuntu czy DreamOS, lepiej zrób system, który będzie sie wyróżnial czymś więcej, niż tylko obrazkiem, który można zmienić w 5 minut.

Chcesz system do super dźwięku i obrazu?
Krenel i cały system RT, fajnie skonfigurowany jack-audio, z doberze dopracowanymi, poprawionymi aplikacjami pomocniczymi.

Chcesz system dla początkujących, to wine, winetricks, playonlinux, wszystko dopracowane i przetestowane, skrypty ktore wsio zainstaluja i skonfigurują, żeby działało od kopa.
I zeby było 5 razy łatwiejsze i stabilniejsze, niż Debian Squeeze, bezpieczniejsze niż Ubuntu i szybsze niż Gentoo :D

Chcesz super bezpieczny system, dla administratorów? zrób wersję Debiana ze wsparciem (działajacym i łatwym w konfiguracji, dla Grsecurity, Paxa, Appamora) z pancernymi flagami GCC, (PIE, BindNow, ASLR, RELRO, itp).
I żeby nie była trudniejsza w administrowaniu, i równie stabilna jak Squeeze.

Po 3 latach spory procent rynku serwerów będzie wtedy Twój.

Reasumując, zanim zaczniesz robić system, to poszukaj dla niego odbiorcy docelowego, rynku zbytu.

Bo jak ma być tylko ładny, to z Ubuntu Studio, Chakrą, DreamLinuxem i setką podobnych dystrybucji i tak nie ma czego szukać.

To taka uwaga, na temat sensu wydawania takiej czy innej dystrybucji, która ma skończyć lepiej niż KateOS czy Aurox.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-08 21:25:39)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#107  2012-03-08 21:01:17

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Jacekalex bardzo dobre jest to co piszesz i właściwe, lecz fervi nawet jak to pojmie się nie zastosuje. Woli wydać jakieś swoje gówniane coś i robić zamęt na forum niż pomóc przy innym projekcie/wiki/przetłumaczyć opisy pakietów itd..

a nauczyć się jakiegoś języka i może coś bardziej ambitnego to podejrzewam, że full abstrakcja. póki co fervi powiem Ci szczerą i smutną prawdę, że to zwykły Debian z jakimiś twoimi farmazonami gdzie podejrzewam co drugi user tutaj ma bardziej zmodyfikowaną instalację, gwiazdorz dalej

Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-08 21:02:13)

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#108  2012-03-08 21:05:33

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Pomagam innym projektom na tyle ilę mogę, reportuje bugi i czasem (ale to raczej użytkownikom innym) pomagam w testowaniu itd. Ale co z tego, że reportuje bugi jak nikt ich nie łata?

Teraz w SQL uczę się C++, więc może jak dobrze będę umiał to się zajmę własnymi projektami / wsparciem innych.

Poza tym mówisz, że dystrybucji mamy dużo, ale dużo mamy wszystkiego - odtwarzaczy muzyki, filmów, edytorów tekstów, przeglądarek, klientów poczty itd. To znaczy, że mamy robić jeden i porzucić swoje nadzieje? Myślę, że nie na darmo powstają nowe projekty

Fervi

Ostatnio edytowany przez fervi (2012-03-08 21:08:31)

#109  2012-03-08 21:11:12

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Może raportujesz :), A swoją drogą zamiast robić Distro, Zajmij się np. tłumaczeniem dokumentacji, czy zrób jakiś poradnik, poza tym jak chcesz koniecznie robić distro, to zorganizuj sobie jakąś większą ekipę niż ty sam, bo sam to ty się możesz ugryźć w żyć najwyżej

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#110  2012-03-09 07:21:50

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Wątek nieco posprzątany.(nieco postów poszło do krainy wieczności)
Przenoszę do działu bardziej technicznego który moim zdaniem jest bardziej odpowiedni i pod większym nadzorem.

Ostrzegam.
Wszelki nietechniczny bełkot, zwłaszcza szyderstwa i docinki, poleci w kosmos.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#111  2012-03-09 23:04:02

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Orientuje się ktoś jak zrobić, by od linii (np. 100) do linii (np. 120) wstawić przez tekstem "#" [komentarz]?

Ofc. za pomocą sed'a i innych bashowych pomocy

Fervi

#112  2012-03-09 23:49:41

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Odpowiadając na pytanie zadane explicite: ja się orientuję.

Odpowiadając na pytanie zadane implicite: sed -i -e '100,120s/^/#/' /sciezka/plik.

#113  2012-03-10 08:03:00

ilin - Palacz

ilin
Palacz

pasqdnik napisał(-a):

wątek powinien być zamknięty/wywalony/zakopany/itp. Różnych dystrybucji używałem, wiele forum (for ??, forów ??) czytałem, ale nigdzie nie spotkałem się z taką bezczelnością "twórcy".

BTW. ... ehhh szkoda gadać ..

W zasadzie masz rację.
Wątek pozostał dzięki dobrej woli i wielkiej  cierpliwości administracji forum.
Ale ona ma tez swój kres :)

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#114  2012-03-10 10:01:43

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

A ja powiem tak, bądźmy konstruktywni i wróćmy do początku.
Chciałbym się w końcu dowiedzieć jakiś konkretów na temat tego projektu i tu widzę miejsce, żeby autor wykazał się inwencją a przy okazji może zrewidował i uporządkował swoje pomysły:

1. Jaka jest misja tego nowego systemu, jaką niszę ma wypełnić i czemu ma służyć.
2. Kto jest docelowym odbiorcą i dlaczego to właśnie SunriseOS stanie się jego pierwszym wyborem.
3. Co konkretnie będzie w nim (tym systemie) innego niż w standardowym Debianie. (Chciałbym tu zobaczyć listę modyfikacji)

Bo tak się zastanawiam kiedy tak na prawdę można zwyczajne LiveCD nazwać nową dystrybucją. Jeżeli zmiany w stosunku do oryginału mają polegać wyłącznie na konfiguracji paru pakietów to każdy z nas już dawno stworzył  "własne distro" konfigurując swój system.
Po drugie to forma LiveCD jest w moim rozumieniu medium instalacyjnym (chyba że to jakaś wyspecjalizowana dystrybucja ratunkowa, hakierska czy jeszcze inna, ale to będzie wynikało z punktu pierwszego) i jako takie jest średnio użyteczne na co dzień. Wiadomo że SunriseOS został wyposażony w instalator i świetnie (w zasadzie to tylko o tej zmianie w stosunku do standardowego debiana wiadomo), ale co z SunriseOS zostanie po zainstalowaniu go na dysku?! Czy przypadkiem pierwsza aktualizacja systemu z oficjalnych repozytoriów nie zlikwiduje wszelkich kunsztownych modyfikacji? Żeby tego uniknąć należałoby może utrzymywać oddzielne repozytorium z modyfikowanymi pakietami i dbać o ich aktualność i kompatybilność... tylko czy będzie komu to robić ;P w końcu autor porzucił już jeden podobny projekt...

Jeżeli natomiast ma to być przedsięwzięcie wyłącznie treningowe, to trzeba by chyba spuścić trochę powietrza z tej dyskusji :)

“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”

#115  2012-03-10 11:03:53

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

sal_i napisał(-a):

Bo tak się zastanawiam kiedy tak na prawdę można zwyczajne LiveCD nazwać nową dystrybucją

wystarczy własnościowy, unikalny system zarządzani pakietami ;P

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#116  2012-03-10 11:47:50

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

sal_i napisał(-a):

Bo tak się zastanawiam kiedy tak na prawdę można zwyczajne LiveCD nazwać nową dystrybucją.

Kiedy się chce. Granice pomiędzy skonfigurowanym systemem, forkiem oraz nową dystrybucją są nieostre, ponieważ te pojęcia nie mają jasno określonych definicji.

#117  2012-03-10 19:18:26

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Minio napisał(-a):

Granice pomiędzy skonfigurowanym systemem, forkiem oraz nową dystrybucją są nieostre

Z kronikarskiego obowiązku dorzucam pojęcie "edycja".

Tu sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej: Ubuntu, Kubuntu, Mint, Mint edycja z KDE, LMDE. Co jest dystrybucją, co jest edycją i czym, do cholery, jest LMDE — czy tym pierwszym, czy tym drugim i czy Minta, czy Debiana? ;)

Dopisek: Oraz czy LMDE ma edycje z różnymi środowiskami? ;)

Ostatnio edytowany przez azhag (2012-03-10 19:22:16)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#118  2012-03-11 11:49:04

marcin'82 - Użytkownik

marcin'82
Użytkownik

azhag napisał(-a):

Oraz czy LMDE ma edycje z różnymi środowiskami? ;)

--yes:
http://www.linuxmint.com/download_lmde.php
Dobrze, że Pan zesłał środowisko graficzne Xfce :D

Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-03-11 11:50:14)

Stopka forum